POMOĆNI RADNICI NAJSLABIJA KARIKA TURIZMA

SVAKE SEZONE SVE VEĆI BROJ KREVETA U PRIVATNOM SMJEŠTAJU - ZAR DOISTA NEMA TKO ČISTITI APARTMANE? U Istri ne možeš naći čistačicu ni za 70 kuna po satu

| Autor: Sanja BOSNIĆ

Angažirana sam u sedam apartmana. Sve je više zahtjeva drugih da im pomognem održavati i čistiti. Gotovo me preklinju i nude višu cijenu, ali ne želim se pretrgnuti. Još prije tri godine usluga čišćenja kretala se između 30 i 40 kuna po satu, a danas se penje bez problema do 70 kuna, govori gospođa Milena koja je došla iz Zagreba gdje izvan sezone čisti urede za samo 30 kuna po satu

 

Gospođa Milena u ranim šezdesetima dolazi svako ljeto u Umag iz Zagreba. Boravi po dva tri mjeseca u kamp prikolici postavljenoj na svojoj parceli i čisti apartmane kod svojih prijateljica.

- Živjela sam u Bosni do Domovinskog rata, a onda se doselila u Zagreb. Pravo na bosansku mirovinu još nisam ostvarila pa čistim stanove i urede u Zagrebu. Tamo je cijena čišćenja 30 kuna po satu, a za najluksuzniji stan mogu dobiti 40 kuna po satu, dok se za urede u većini slučajeva plaća 30 kuna. Na Jadranu je drugačije, ali treba uzeti u obzir i činjenicu da su i troškovi života znatno skuplji, a da ne uspoređujem cijene na tržnici. Godinama pomažem pri čišćenju apartmana istim osobama, ali iz godine u godinu je sve više zahtjeva drugih da im pomognem održavati i čistiti apartmane. Gotovo me preklinju i nude višu cijenu, ali ne želim se pretrgnuti. Do sada sam angažirana u sedam apartmana i to je previše. Još prije tri godine se usluga čišćenja kretala između 30 i 40 kuna, a danas se penje bez problema do 70 kuna. Tako da sam ove godine pozvala prijateljicu iz Srbije na ispomoć koja si trenutačno sređuje potrebne dokumente za rad u Hrvatskoj, govori o sebi Milena.

I ove se godine kao najslabija turistička karika pokazao nedostatan broj radnika, prije svega kuhara i konobara te pomoćne radne snage, sobarica i čistačica. A ove posljednje, čistačice, traže se kao spasonosan lijek, za čišćenje apartmana i soba u privatnom smještaju. Vlasnici privatnih smještajnih jedinica bez pogovora će njihovu uslugu platiti na području Umaštine i Novigrada od 50 do 70 kuna i biti presretni što su našli povjerljivu i marljivu osobu na koju mogu računati prilikom smjene gostiju pa čak i kada ih nazovu u nepredvidivim situacijama. Tko su te žene i odakle dolaze?

U Puli 16% više apartmana

Istra je prošle godine zabilježila povećanje privatnog smještaja za 10 posto prema podacima županijske Turističke zajednice. Najviše ih je već godinama u Puli koja je zadnjih nekoliko godina čak udvostručila broj apartmana. Lani do rujna u tom je gradu zabilježen najveći porast broja smještajnih kapaciteta, i to za 16 posto. U Rovinju i Medulinu je zabilježen rast od osam posto te Poreč s pet posto isto koliko Novigrad i Umag.

Iz Turističke zajednice Umag Milovan Popović javlja da je od 1. do 11. lipnja ostvareno 26.500 dolazaka što je 15 posto više nego lani i 103.000 noćenja, za 10 posto više u odnosu na isti period lani. Od toga je kod privatnih iznajmljivača ostvareno 5.400 dolazaka ili 20 posto više nego prošle godine i 21.500 noćenja, za 13 posto više od prošle godine. Iz turističke zajednice Novigrad Vesna Ferenac, direktorica informira nas da je u prva dva tjedna lipnja na području Novigrada boravilo 13.000 gostiju koji su ostvarili 62.000 noćenja, što je 7 posto više turista u odnosu na isto razdoblje lani. Od toga je u privatnom smještaju boravilo 1.600 turista i ostvareno 9.000 noćenja, što je čak 37 posto više turista i 25 posto više noćenja u odnosu na lani.

- Naravno da ovakvi pokazatelji i sveprisutan problem nedostatka radne snage u turizmu i ugostiteljstvu u priobalnom dijelu Hrvatske odražava se na reguliranje i problema čišćenja kod iznajmljivača. Upoznati smo da potreba za tim poslovima raste pa time i cijena. Iznajmljivači i agencije pokušavaju doskočiti na razne načine. Mnogi traže pomoć servisa za čišćenje, neki nude čak i smještaj i prijevoz. Odlaze po njih doma i vraćaju ih. Snalaze se jer spremačica nema dovoljno, konstatiraju Popović i Ferenac.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter







Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum