(M. MIJOŠEK)
Danas imamo zasađeno 45 hektara rajčice na području Pule, 17 hektara na području Rovinja i 18 na području Poreča, dok je najveći dio, više od pola zastupljeno na poljima Umaga. Ove je godine posađeno više od 4,3 milijuna presadnica i očekujemo preradu od 12 tisuća tona rajčice, rekao je dr. sc. Zdravko Matotan, direktor iz Podravke
U sklopu obilježavanja Dana rajčice, megapriredbe kulinarsko-humanitarnog karaktera koju 21. godinu zaredom organizira kompanija Podravka, Grad Umag i Turistička zajednica grada, održan je i stručni skup koji je moderirao dr. sc. Zdravko Matotan, direktor Razvoja poljoprivrede u Podravki. U prepunoj gradskoj vijećnici okupili su se istarski proizvođači rajčice, članovi Uprave i zaposlenici Podravke, gosti iz Italije te s Instituta poljoprivrede i turizma u Poreču te direktor TZ-a Umaga Milovan Popović. Skup je službeno otvorio zamjenik gradonačelnika Ivan Belušić, pohvalivši sve uspješniju suradnju lokalne zajednice s Podravkom, a u ime županijskog Odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu Mladen Milohanić kazao je da je istarska konšerva poznata već desetljećima po svojoj kvaliteti i guštima pa ne čudi što osvaja svijet.
Istarska konšerva
U stručnom dijelu izlaganja prvi je mikrofon preuzeo dr. sc. Matotan koji je govorio o rezultatima ovogodišnje proizvodnje rajčice u Istri te izazovima i novim rješenjima u proizvodnji.
- Do prije pet godina rajčica se proizvodila samo na poljima Umaštine, ali su s vremenom te površine smanjene pa se uzgoj rajčice selio prema jugu Istre. Tako danas imamo zasađeno 45 hektara rajčice na području Pule, 17 hektara na području Rovinja i 18 na području Poreča, dok je najveći dio, više od pola zastupljeno na poljima Umaga. Svake godine proizvodnja kontinuirano raste i to u prosjeku za 1.300 tona u preradi. Ove je godine posađeno više od 4,3 milijuna presadnica i očekujemo preradu od 12 tisuća tona rajčica. Zahvaljujući vrhunskim hibridima berba je započela u ponedjeljak i potrajat će sve do sredine rujna, rekao je Matotan.
Skupu se pridružio Lorenzo Mantelli, tehnički direktor Udruženja proizvođača rajčice sjeverne Italije koje obuhvaća polovicu postojećih udruga i tvornica koje se bave proizvodnjom i preradom rajčica u pokrajinama Emilia Romagna, Lombardia, Piemonte, Veneto i Bolzano. Pokrivaju 98 posto proizvodnje rajčice na sjeveru Italije, što čini 50 posto ukupne talijanske proizvodnje, čime Talijani drže drugo mjesto na svijetu po proizvodnji rajčica, a najveći su svjetski izvoznik. Na sjeveru Italije pod rajčicom je 35 tisuća hektara, a prošle su godine zbog dobrih klimatskih prilika zabilježili rekordne rezultate, rekao je Mantelli, naglasivši da je u Italiji sve izraženiji trend ekološke proizvodnje rajčice.
Matteo Manti iz talijanske tvrtke L.E.A. s.r.l. Agricoltura upoznao je prisutne s provedenim istraživanjima na atipičnoj biljki, korovu volovodu, čestom nametniku na korijenu rajčice, čiji je bitan pojavni uzrok niska temperatura prilikom sadnje i sokovi koje izlučuje korijen rajčice. Spajanjem na korijen rajčice razvija se kao gomolj iz čije nadzemne biljke rastu sjemenke koje su potencijalni uzrok zaraze što smanjuje kvalitetu rajčice i prinose. Jedan od načina sprečavanja razvoja volovoda je mehanička obrada rajčice, a drugi je način uporaba kemijskog proizvoda Oroden, koji sadrži cink i biljne ekstrakte. No, najefikasnija je istovremena primjena obje metode prevencije, istaknuo je Manti.
Nova tvornička linija
S Instituta poljoprivrede i turizma iz Poreča govorio je znanstveni suradnik dr. sc. Igor Pasković i to o rezultatima nedavno provedenih istraživanja optimizacije količine gnojidbe na poljima rajčice. Ustvrdio je da je za uporabu određene vrste gnojiva, osim hibrida, najbitnija analiza tla. Stručni je skup nastavljen obilaskom okolnih umaških polja rajčice i posjetom tvornici Povrće gdje je Podravka lani uložila sedam milijuna kuna u novu tehnološku liniju tetrapack 3A Flex koja će ubrzati proizvodnju, povećati kapacitete te smanjiti utrošak energenata.
Najbolji ovogodišnji pomidoraji
Nakon predavanja uručene su nagrade najboljim uzgajivačima rajčice i proizvođačima koji su najviše napredovali u protekloj godini. Tako je za najvišu količinu proizvedene rajčice u 2018. nagrada dodijeljena Agroproduktu iz Pule koji je na 20 hektara površine proizveo 1.350 tona rajčice, isporučivši ih Podravci kao najveći dobavljač. Za najveći napredak u proizvodnji nagrađen je Željko Demarki iz Poreča koji je u ovoj godini utrostručio površinu pod rajčicama te na 12 hektara posadio 260 tisuća presadnica. Najkvalitetnijom je proglašena rajčica Stjepana Majkovice čiji je prosječan sadržaj suhe tvari na isporučenih 892 tone rajčice iznosio 5,3 sa svega 0,98 posto primjesa.
- Zahvaljujem prije svega svojoj obitelji i sestri na postignutim uspjesima i nadam se da se obiteljska proizvodnja nastavlja jer moj sin pokazuje izniman interes za proizvodnju rajčice što me veseli, izjavio je Majkovica. Nagrade im je uručila članica uprave Podravke Ljiljana Šapina pohvalivši suradnju s Gradom Umagom i kontinuiran napredak u razvoju proizvodnje istarske rajčice od Umaga do Pule čije su prerađevine prepoznate kao najkvalitetnije diljem svijeta. (Sanja BOSNIĆ)