BUJŠTINA

Spomendan svetog Huberta: LOVCI SLAVILI SVOG ZAŠTITNIKA

Lovci Bujštine na misi u Grožnjanu (L. JELAVIĆ)

Lovci Bujštine na misi u Grožnjanu (L. JELAVIĆ)


Lovci s područja Bujštine svetom misom i zajedničkim druženjem proslavili su spomendan svog zaštitnika svetog Huberta. Na svetoj misi u čast zaštitnika lovaca u grožnjanskoj župnoj crkvi, koju je vodio mjesni župnik vlč. Miroslaw Paraniak sudjelovali su predstavnici svih sedam lovačkih društava s područja Bujštine (Umag, Buje, Novigrad, Grožnjan, Brtonigla, Oprtalj, Momjan) koja okupljaju oko 450 lovaca. Vlč. Paraniak je podsjetio lovce na život njihovog zaštitnika i poruke koje je slao svojim životnim opredjeljenjima.

- Sv. Hubert je na Veliki petak doživio viđenje jelena koji je imao sjajni križ i to ga je promijenilo. To pokazuje da je sve što čovjek čini u životu smišljeno od nekoga, od Boga, pa tako i sav živi svijet. Kad ste u lovu zahvalite svom zaštitniku sv. Hubertu, obratite mu se i tražite njegov zagovor, poručio je lovcima vlč. Paraniak.

Katolički svetac sveti Hubert bio je prvi biskup belgijskog Liegea koji je širio kršćanstvo na područje Ardena. Spomendan mu je 3. studenog kada mu je 743. godine, nekoliko godina nakon smrti, tijelo premješteno u benediktinsku opatiju u Ardenima. Mjesto je po njemu nazvano Sveti Hubert i stoljećima je poznato kao hodočasničko mjesto. Sv. Hubert je zaštitnik lovaca, grada Liegea, matematičara, optičara, radnika u metalnoj industriji, lovačkih pasa, šumara, mesara, a zazivaju ga i kao zaštitnika od bjesnoće pasa i uboda zmije. Po njemu je prozvana jedna pasmina pasa, gonič i odličan krvosljednik. U čast i spomen na sv. Huberta Englezi su skrojili lovački kaput hubertus, koji je našao mjesto i među lovcima u drugim europskim zemljama pa tako i u Hrvatskoj.

Sve lovce na misnom slavlju pozdravio je predsjednik Lovačkog društva "Srnjak" iz Grožnjana Graciano Paoletić naglašavajući da je i ovaj skup plod suradnje i zajedništva svih lovaca. Naglasio je i dobru suradnju s poljoprivrednicima oko naknade šteta, a unatoč povećanju broja visoke divljači, zajedničkim naporima pokušavaju se štete svesti na najmanju mjeru. (L. JELAVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of