NAJNOVIJERAŠA

SMOTRA NARODNE GLAZBE I PLESA ISTRE: U znaku očuvanja autohtonog istarskog melosa, svirke i plesa

| Autor: Branko BIOČIĆ
RKUD Rudar iz Raše koji slavi 70. obljetnicu zaplesao je Labinski tanac

Raša, najmlađi grad u Istri, njezin trg i domaće Radničko kulturno-umjetničko društvo "Rudar" koje ove godine slavi 70. obljetnicu postojanja, bili su domaćini ovogodišnje Središnje smotre narodne glazbe i plesa Istre.

Počelo je mimohodom svih sudionika do Raškog trga gdje su stigli najbolji od najboljih s tri izlučne smotre koje su održane 6. srpnja u Šišanu za Puljštinu, 20. srpnja u Sv. Lovreču za zapadnu, sjevernu i središnju Istru te 27. srpnja s Labinskih konti za Labinštinu. Za završnu smotru najbolje izvođače izabrala je posebna prosudbena komisija.

Nakon podizanja zastave uz Mantinjadu Smotru je otvorio Vladimir Torbica, pročelnik županijskog odbora za kulturu. Ove je godine to bila 54. smotra narodne glazbe i plesa Istre na kojoj su nastupili folklorna društva Zajednice Talijana Šišan, kulturno-umjetnička društva "Mate Balota" iz Raklja, "Uljanik" Pula, "Barban", "Pazin", "Sokol" Buzet, "Plesarin" i "Marko Garbin" iz Rovinja, "Dvigrad" Kanfanar, "Cere", "Matko Laginja" iz Sv. Lovreča, "Ivan Fonović Zlatela" Kršan i domaći RKUD "Rudar" iz Raše.        Raškim trgom gotovo tri sata odjekivali su zvuci meha, sopela, roženica i drugih autohtonih istarskih instrumenata, pjevalo se na tanko i debelo, pojedinačno i u grupi, plesao balun, labinski tanac, polka i drugi plesovi, 14 društava iz raznih krajeva Istre zajedno s gostima smotre izvelo je čak 40 točaka. Najbolji istarski svirači, pjevači i plesači iz raznih KUD-ova zabavljali su mnogobrojnu publiku koja je u Rašu stigla iz cijele Labinštine, ali i šire.

Poseban gost smotre bio je KUD "Ivan Goran Kovačić" iz općine Velike u Slavoniji koji s raškim "Rudarom" uspješno surađuje i njeguje prijateljske odnose već 25 godina pa je to bila prilika i za darove domaćinu smotre. Gosti smotre bili su i KUD "Đulistan" iz Labina, te folklorno društvo "Orlec" s Cresa.

Inače, bila je ovo najmasovnija folklorna manifestacija tradicijskih običaja i zabave u Istri koju su uspješno zajedničkim snagama organizirali Savez folklornih društava Istarske županije, Odbor smotre narodne glazbe i plesa Istre i RKUD "Rudar", dok je suorganizator bila Općina Raša. Smotra je završila spuštanjem zastave koju su predsjednik Odbora ovogodišnje Smotre Josip Knapić i načelnica općine Raša Glorija Paliska predali Nadiru Brešćiću, zamjeniku načelnika općine Sveti Petar u Šumi koja je domaćin iduće Smotre narodne glazbe i plesa Istre.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini
Webcams provided by webcams.travel add a webcam