BUZET

SLOVENIJA POJAČALA NADZOR GRANICE: Među ilegalcima sve više Hrvata, izbjegavaju kontrolne točke za nadzor Covida-19

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
(Foto: policiija,si)

(Foto: policiija,si)


Zbog povoljnijih vremenskih prilika na balkanskoj migrantskoj ruti (izuzme li se ovotjedni hladni val), te povećanja broja migranata i organizatora nezakonitih prelazaka granice, slovenska policija ponovo je pooštrila nadzor vanjske Schengenske granice s Hrvatskom.

Prema informacijama slovenskog MUP-a, uz redovne granične ophodnje, policija će prilikom nadzora koristiti i specijalne jedinice i raspoloživa tehnička sredstva. Kao što je to bio slučaj i do sada, policiji će u otkrivanju i sprječavanju ilegalnih migracija, otkrivanju organizatora nezakonitih prelazaka granice i drugog prekograničnog kriminala, pomagati i pripadnici slovenske vojske.

U prva tri mjeseca ove godine slovenska policija zatekla je ukupno 1.108 migranata koji su ilegalno prešli vanjsku Schengensku granicu, kao i 126 migranata koji su pokušali izbjeći graničnu kontrolu. Među migrantima prevladavaju državljani Afganistana, Bangladešai Turske. 

Zbog izbjegavanja kontrolnih točaka za nadzor epidemije Covida-19, otkriven je i značajan udio državljana Hrvatske, njih 103 koji su nezakonito prešli državnu granicu.       

Među najopterećenijim policijskim upravama, gdje je zabilježen najveći broj uhvaćenih migranata, ističu se PU Koper (603), PU Maribor (254) i PU Novo mjesto (114).

U dosadašnjim akcijama pojačanog nadzora granice, uz policijske službenike iz policijskih uprava gdje se provodio nadzor sudjelovali su među ostalim i policajci iz specijalne jedinice policije, ali i vodiči službenih pasa, zrakopolovna policijska jedinica i operateri dronova, pa je to za očekivati i ovom prigodom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini