NAJNOVIJEBUJE

Slavlje u čast zaštitnika sv. Servula: U NOŠNJAMA BRATOVŠTINA NOSILI OBNOVLJENI SREBRNI KIP IZ 19. STOLJEĆA

| Autor: Luka JELAVIĆ
Slavljenje sv. Servula (L. JELAVIĆ)

Tijekom četverodnevnog slavlja brojni vjernici i građani Buja častili su svog zaštitnika svetog Servula, sveca iz III. stoljeća koji je suzaštitnik Trsta i patron bujske župe i nekih dijelova Istre, posebice Buja. Po tradiciji, u Bujama se sv. Servul slavi prve nedjelje nakon kalendarskog blagdana (24. svibnja), pa je nakon duhovne priprave u župnoj crkvi, koja nosi ime tog sveca, održana koncelebrirana sveta misa koju je predvodio novigradski župnik don Luka Pranjić, uz pomoć mjesnog župnika vlč. Vladimira Brizića i dugogodišnjeg bujskog župnika, sada u miru, Mladena Juvenala Milohanića.

 

Svečanom misnom slavlju prethodila je procesija od crkve Majke Milosrđa do župne crkve sv. Servula. Procesija je započela tradicionalnim blagoslovom grada i polja kojim se zazivaju plodnost polja, mir i sreća svim ljudima. U procesiji su kroz stari dio grada, predvođeni limenom glazbom, mladići obučeni u nošnje nekadašnjih bratovština nosili obnovljeni veliki srebrni kip sv. Servula iz 19. stoljeća, župnu i druge zastave. U procesiji su, osim brojnih građana, bili prvopričesnici i djeca u odjećama nekadašnjih paževa, obnavljajući nekadašnju tradiciju.

U propovijedi je don Luka Pranjić naglasio nesebičnu ljubav koju je sveti Servul osjetio u mjesecima samoće u pećini te se vratio u grad da svjedoči vjeru i prenosi ljubav na druge. Na kraju misnog slavlja vjernici su ljubili ili dodirivali relikvije sveca zaštitnika, a vlč. Brizić se zahvalio svima koji su pomogli u organizaciji proslave, glazbenih i drugih događanja tijekom slavlja proteklih dana.

Sveti Servul, jedan od mučenika Katoličke crkve, rođen je u Trstu, a još kao mladić napustio je grad da bi se povukao u pećinu na Krasu. Nakon izvjesnog vremena provedenog u samoći i molitvi vratio se u Trst gdje je čineći čuda, preobraćivao mnoge žitelje na kršćanstvo zbog čega je osuđen i mučen, a zatim i ubijen izvan grada. Njegove se relikvije čuvaju u katedrali sv. Justa u Trstu. Kasnije je postao zaštitnikom i grada Buja. Slaveći svetog Servula u Bujama je organizirano nekoliko događanja, među kojima i cjelodnevni slikarski ex tempore natječaj, ocjenjivanje kolača, koncert u župnoj crkvi i druge oblike druženja sugrađana.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater
Webcams provided by webcams.travel add a webcam