ZAMIRISALI KOLAČI

SLATKA ISTRA PONOVO U VIŽINADI: Podijeljene nagrade za najbolje fritule, kroštule, povetice, cukerančiće…

| Autor: Slavko LEDIĆ
Ilustracija (Foto arhiv Glasa Istre)

Ilustracija (Foto arhiv Glasa Istre)


Vižinada je dočekala nakon dvije godine stanke zbog pandemije Covida-19 ponovno ima svoju najdražu manifestaciju – Slatku Istru. Turistička zajednica Vižinade i Općina Vižinada s posebnom su pažnjom pristupile njenoj konačnoj izvedbi. Već od sredine srpnja organizirali su radionice u kojima su svake srijede educirani sve zainteresirani kako se pripravljaju bucolaj, kroštule, cukerančići i paštini, a priredili su i radionicu za djecu u pripremanju popularnih paština. Slatku Istru vižinadske domaćice su promovirale i na Motovunskom filmskom festivalu.

Stoga i ne čudi da su na glavnu manifestaciju, povodom proslave blagdana Vele Gospe domaćice iz cijele Istre čak 220 uzoraka fritula, kroštula, pinci, povetica, pandešpanja, bucolaja, breskvica, paština i cukerančića poslale na ocjenu stručnom povjerenstvu koje je imalo zadatak odabrati one najbolje. A da to nije bio nimalo lagan posao kazuje podatak da su Klaudia Pilato iz pekare Concentino, Franko Milotić, umirovljeni profesor kuharstva iz Rovinja, više puta na Slatkoj Istri nagrađivana Laura Kešac iz Vižinade te novinari Davor Šišović vlasnik portala Bookaleta i Donatella Leonardelli iz portala Istra24, više od tri sata kušali prispjele kolače i na kraju odlučili o nagradama i priznanjima, koje je dodijelio načelnik Vižinade i predsjednik TZ Marko Ferenac.

Za fritule nagrada je pripala Danijeli Koraca iz Višnjana, za kroštule Vesni Škofić iz Poreča, a za pincu Zdenki Jakus iz Žminja. Iz Žminja je i nagrađena Ondina Kranjčić za svoj uzorak breskvica. Najbolji pandešpanj izradila je Nevia Lukšić iz Pazina, a cukerančiće Ana Žufić iz Šaini kod Pazina. Među nagrađenima našle su se i dvije domaće natjecateljice - Neda Ivančić iz Briga za poveticu i Loredana Paris Pastorčić za paštine.

Slatka Istra bila je povod i za niz popratnih događanja. Atmosferu su dodatno zasladili odličnim nastupom Replay band iz Vrsara i Grupa Vigor iz Osijeka.Ilustracija

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom