SURADNJA Bina-Istre i Crvenog križa

SIGURNOST ISPRED SVEGA Osvježenje i medicinska pomoć  NA IPSILON STIŽU QUADOM

| Autor: Robert FRANK

Bilo je situacija u kojima je ekipa na četverociklu trebala intervenirati - na sreću ništa ozbiljno, radilo se uglavnom o blagoj dehidraciji i asistenciji osobama s posebnim potrebama * I nama je važno da kraj njihovog godišnjeg odmora, često popraćen dugim putovanjima, gužvama i visokim temperaturama, bude što ugodniji, rekao je Christian Santaleza, direktor Bina-Istre, i otkrio da najprometniji dan očekuju u vikendu koji slijedi

Tijekom prošlih vikenda gosti koji su odabrali Istru za svoj odmor i boravak te za putovanja koristili Istarski ipsilon, bili su pozitivno iznenađeni posebno opremljenim četverociklom Crvenog križa u koloni na autocesti.

Naime, quadom je duž kolone sporijom vožnjom prolazio volonter Crvenog križa i pratio treba li kome pružiti pomoć. Posebnu pažnju pridavao je vozilima u kojima je bilo više putnika, a pogotovo djece. S obzirom na visoke temperature, pomoć se uglavnom odnosila na dijeljenje osvježavajućih i medicinskih napitaka.

Ova mjera je vrlo zanimljiva i prva takva u Hrvatskoj. Pruža visoki stupanj prevencije u pomoći putnicima i prometnoj sigurnosti, budući da zbog gužvi koje se stvaraju na graničnom prijelazu gosti na odlasku mogu doživjeti višesatna čekanja. Akciju su rado prihvatili roditelji s malom djecom zbog teških uvjeta vožnje u kojima se nađu, kao što su visoka temperatura i duga čekanja.

Punkt kod Buja

Bilo je nekoliko situacija u kojima je trebalo intervenirati, na sreću nije bilo ništa ozbiljno, već se radilo o blagoj dehidraciji i asistenciji osobama s posebnim potrebama. U koloni se u jednom trenutku našla i osoba koja je imala zakazan hitan termin u jednoj bolnici u Italiji zbog lošeg zdravstvenog stanja. Što učiniti? Volonter Crvenog križa pružio joj je pomoć i osigurao pratnju da bi što brže došla do graničnog prijelaza.

Punkt Crvenog križa, na kojem su uz vozača quada još tri stručno osposobljena volontera, nalazi se na odmorištu Buje u blizini graničnog prijelaza sa Slovenijom. Tu su postavljena i dva rashlađena šatora s ambulantnim ležajevima, na kojima se putnicima može pružiti posebna pomoć i njega sve do dolaska hitne pomoći. Punkt je opremljen širokim spektrom medicinske opreme, od medicinskih zavoja do defibrilatora za reanimaciju srca. Uz opremu za pružanje prve pomoći na raspolaganju su i osvježavajući napitci poput vode, izotoničnog pića, medicinskog napitka Rehidromix, zatim antibakterijske vlažne maramice, osvježavajući sprejevi za lice, kao i slatki bomboni za podizanje šećera u krvi.

- Opremljeni smo kompletima za prvu pomoć i defibrilatorom, a u šatoru su postavljeni i ležajevi. Na sreću, za sada još nije bilo potrebe za korištenje ičeg od spomenutog, ali ako bude bilo potrebno - spremni smo!, rekao nam je volonter Crvenog križa Istarske županije.

Putnici koji se zaustave na odmorištu redovito posjećuju ovaj punkt Crvenog križa, manje zbog potrebe za medicinskom pomoći, a prvenstveno zbog osvježenja i korisnih savjeta.

- Putovanje nije jednostavno, pogotovo na odlasku zbog čekanja na granici pa imamo i moralnu obvezu našim gostima učiniti putovanje što ugodnijim i sigurnijim. U suradnji s Crvenim križem pronašli smo najadekvatnije mjere koje su se za sada pokazale kao jako dobra preventiva za sigurnost prometa i zdravlje korisnika. To nisu jedine akcije. Za goste u dolasku pripremili smo, kao dobrodošlicu, Relax zonu gdje se mogu zaustaviti i odmoriti, napomenuo nam je David Stankić, šef sigurnosti prometa koncesionara Bina-Istre.

Relax zona za goste koji dolaze u Istru, a čiji put u prosjeku traje 9 sati, smještena je na odmorištu Mirna. Svrha je pružiti putnicima, osobito vozačima, odmor i opuštanje da bi mogli sigurno završiti svoje putovanje. Odmor pred kraj višesatnih putovanja izrazito je bitan budući da je to vrijeme kada dolazi do značajnog pada koncentracije, a što dovodi i do potencijalne opasnosti u prometu. U sklopu Relax zone djeluju fizioterapeuti koji gostima pružaju kratke opuštajuće masaže, a za najmlađe je pripremljen i zabavan program u Kids korneru, u kojem animatori uveseljavaju djecu poklonima i sladoledom.

- Vozači dobro prihvaćaju našu Relax masažu. Uz ove temperature jako je važno da se vozači odmore. Iako su blizu odredišta dobro ime dođe opuštajuća pauza prije dolaska na more, rekla nam je fizioterapeutkinja.

- Krenuli smo jutros u 3.30 iz Beča, jako smo iznenađeni sa sadržajem na ovom odmorištu. Djeca uživaju, dobili su poklone i sladolede, a animatori su nas ponudili s osvježavajućim pićem. Nevjerojatna dobrodošlica, čuli smo od gošće Inge Rauchen iz Austrije.

Porast prometa

Christian Santaleza, direktor Bina Istre upravljanje i održavanje, otkriva nam da je ovog ljeta više vozila na Ipsilonu.

- U srpnju i prva dva tjedna u kolovozu na Ipsilonu bilježimo rast prometa od 1,65 posto. Zbog smjene gostiju vikendom, od petka do nedjelje, Istarskim ipsilonom prijeđe pola milijuna putnika. Zato je suradnja s Crvenim križem vrlo važna. Prvenstveno zbog sigurnosnog aspekta, a našim je gostima uvijek drago vidjeti da netko brine o njima. I nama je važno da kraj njihovog godišnjeg odmora, koji je često popraćen dugim putovanjima, gužvama i visokim temperaturama, bude što ugodniji. U konačnici, treba sve učiniti da nam se gosti vrate. Sredinom kolovoza bilježimo i najvišu dnevnu špicu koja premašuje 60 tisuća vozila u jednom danu, a prema sadašnjim prognozama najprometniji dan u godini očekujemo u vikendu koji je pred nama, zaključio je Santaleza.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini