društvo osoba s invaliditetom

ROVINJ: "Bodies of Change" - projekt koji na jesen stiže u Hrvatsku. Socijalna isključenost je veliki problem današnjeg društva

| Autor: Nicole TODORIĆ

U sklopu projekta, osim mladih s teškoćama u razvoju, bit će uključeni i mladi s psihičkim patnjama, migranti, siromašni kao i pripadnici manjina te LGBTIQ+ skupina koji dijele isti problem, a to je osjećaj socijalne isključenosti u današnjem društvu

Društvo osoba s invaliditetom grada Rovinja ovih se dana priprema priključiti projektu pod nazivom "Bodies of Change" koji bi se, prema sadašnjem planu, trebao održati početkom rujna ove godine u Rovinju. Radi se o projektu u kojem će, osim mladih s teškoćama u razvoju, biti uključeni i mladi s psihičkim patnjama, migranti, siromašni kao i pripadnici manjina te LGBTIQ+ skupina koji dijele isti problem, a to je osjećaj socijalne isključenosti u današnjem društvu.

Deset dana treninga

- "Bodies of Change" je program neformalnog obrazovanja koji putem partnerstva uključuje organizacije iz Francuske, Španjolske, Njemačke, Estonije, Latvije, Italije, Rumunjske, Bugarske i Engleske koje se bave socijalnom inkluzijom mladih. Riječ je o projektu u sklopu područja Mobilnosti osoba koje rade s mladima unutar Erasmus+ platforme. Mladi koji spadaju u tu skupinu prvenstveno su osobe s invaliditetom te psihičkim patnjama, ali i migranti, siromašni, pripadnici manjina i LGBTIQ+ skupina. Svi oni dijele snažan osjećaj isključenosti i nepripadanja društvu ili određenoj lokalnoj zajednici te imaju generalno smanjene mogućnosti i prilike da budu njihovi ravnopravni članovi. Putem ovog programa želja nam je i razvijati međunarodnu mrežu organizacija koje rade s mladima u riziku od socijalne isključenosti, ispričala nam je stručna suradnica i voditeljica Društva osoba s invaliditetom Rovinj Jelena Petranović

Tijekom desetodnevnog treninga koji bi se početkom rujna, ako epidemiološka situacija bude povoljna, trebao održati u Rovinju, sudjelovati će oko 28 sudionika iz Hrvatske i partnerskih organizacija. Mladi s teškoćama u razvoju imat će priliku sudjelovati u radionicama baziranim na izvedbenoj umjetnosti iz kojih su u velikoj većini slučajeva isključeni. A sudjelovanjem u kazališnim aktivnostima ostvarit će se pozitivan utjecaj na osobnoj razini, s obzirom da će se prakticirati vježbe koje potiču razvoj samospoznaje njihovih ekspresivnih elemenata (tijelo i glas), jačajući samouvjerenost i pouzdanje prilikom njihova korištenja.

Život u izolaciji

- Edukatori iz partnerskih organizacija usvajat će dva moćna alata čije su neformalne edukativne tehnike inkluzivne i univerzalno razumljive, a to su Kazalište potlačenih i Tjelesni pokret kao inovativne metode širokog potencijala sa socijalnog, umjetničkog i pedagoškog aspekta. Sudionici će usvojiti također i osnove metodike potrebne za vođenje radionica. Nakon treninga slijedi lokalna faza u kojoj će kroz praksu primijeniti naučeno te ćemo na osnovu njihovih iskustva izraditi "Bodies Of Change" priručnik, pojasnila je Petranović te nadodala kako je važno da dinamika radionica koju će polaznici treninga provoditi u svojim organizacijama promovira razvoj njihovog kreativnog potencijala, socijalnog identiteta i osjećaj pripadnosti grupi, no najvažnije od svega je razvijanje vještina i alata važnih za osobni razvoj i komunikaciju s drugima što dovodi do osnaživanja potrebnog za njihovu participaciju i aktiviranje u zajednici u kojoj žive.

Osobe s invaliditetom kao rizična skupina morale su se dodatno izolirati od prijatelja i šire rodbine što je doprinijelo već postojećem osjećaju izdvojenosti od društva, a to je ponajviše zakinulo osobe koje imaju potrebu za kontinuiranom rehabilitacijom, različitim socijalnim uslugama kao i mlade koji su uključeni u odgojno obrazovni sustav.

- Izostanak podrške i usluga ima veliki utjecaj na osobe s teškoćama i njihove obitelji. Primjerice tu su djeca s teškoćama u razvoju iz odgojno obrazovnog sustava kojima su bile ukinute dnevne rutine, terapije i druge aktivnosti. Zbog toga smo dio psiho-socijalne podrške mladima pružali putem grupnih i individualnih video poziva. Bilo nam je bitno pružiti im maksimalnu podršku u suočavanju sa svakodnevnim izazovima uzrokovanih izolacijom. Nažalost, podrška putem današnje tehnologije moguća je samo osobama koje imaju dovoljno razvijene sposobnosti da se njome služe. A već na samom početku krizne situacije uspostavili smo blisku suradnju s rovinjskim Crvenim križem čiji volonteri izvrsno odrađuju pomoć na terenu s rizičnim skupinama u koje spadaju i naši članovi starije životne dobi. I upravo zbog svega toga ne smijemo zaboraviti da stari i bolesni žive stalno među nama i da im je pomoć uvijek potrebna, zaključila je Petranović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini