PUČKA FEŠTA

ROKOVA U BRTONIGLI: Nije lako pogoditi prstenac vozeći se na kariću

| Autor: Luka JELAVIĆ
Balinjerada je i ove godine privukla velik broj sudionika (Snimio Luka Jelavić)

Balinjerada je i ove godine privukla velik broj sudionika (Snimio Luka Jelavić)


Radosno su brojni posjetitelji dočekali da opet mogu doći u Brtoniglu, na feštu posvećenu svetom Roku, jednom od zaštitnika Brtonigle. Ta je pučka fešta uvijek privlačila velik broj posjetitelja iz Istre, ali i iz drugih krajeva, iz Slovenije i Italije, a među i turista koji borave u obližnjim kampovima i drugim objektima. Uz glazbu i uobičajene sadržaje, dobru ugostiteljsku ponudu, prvog dana fešte pažnju gostiju najviše je privukla 11. balinjerada, vožnja niz strmu Ulicu Marconi u karićima, ručno izrađenim vozilima sa kugličnim ležajevima (balinjerama) umjesto kotača ili u njima.

Ilustracija

Ekipa iz Ližnjana (Snimio Luka Jelavić)

Došli su u nedjeljno popodne brojni sudionici sa svojim vozilima koja se pripremaju samo za ovakve prilike. Balinjerade su postale popularne, održavaju se u nekoliko istarskih mjesta, uglavnom kao prateći sadržaji lokalnih slavlja. U Brtoniglu je ove godine stiglo tridesetak ponosnih vlasnika svih vrsta karića, sa tri ili četiri kotačića, bilo je i maštovitih kreacija, poput vozila iz doba Kamenka i Kremenka, ali i onih na kojima se može voziti ležeći. Osim domaćina, stalnih sudionika svih dosadašnjih balinjerada, došli su vozači iz Ližnjana, Buzeta, Umaga, Buja, Pule, Motovuna i drugih mjesta. Balinjeradu su prvom vožnjom otvorili načelnik Općine Brtonigla Neš Sinožić i stalni sudionik i jedan od pokretača balinjerade Luciano Pregara. Sve do ove godine, tu je čast imao najstariji mještanin Antonio Zenone Barnaba, ali je 94-godišnji Antonio sada zbog zdravstvenih tegoba došao samo pozdraviti sudionike izmamiti pljesak posjetitelja. Moderator balinjerade Maurizio Bibalo nije zaboravio podsjetiti sve sudionike i posjetitelje na preminule stalne organizatore dosadašnjih susreta koji su uz pjesmu Ave Maria i pljesak opet bili među prijateljima.Ilustracija

(Snimio Luka Jelavić)

Više od dva sata spuštali su se svi koji su htjeli u karićima niz ulicu, uživali su u vožnji i mnogi turisti kojima je to bio i prvi susret s takvom vrstom zabave. Nije bilo natjecanja, na sreću nije bilo ni problema ili ozljeda.

Iza vožnje karićima uslijedila je nova zabava – trebalo je vozeći se na karićima kopljem pogoditi prstenac (alku) obješen iznad sredine ulice. U Barbanu se prstenac gađa jašući konja, a ovdje se treba voziti niz strmu ulicu i pokušati na koplje nabosti prstenac. Okušali su se najspretniji, bilo je i dobrih pogodaka, bilo je promašaja, ali u svakom slučaju svi su zaslužili pljesak za sudjelovanje.

Zabava u Brtonigli nastavljan je u večernjim satima glazbom, uz dobro popunjene ugostiteljske štandove. Inače, drugog dana fešte, na blagdan Velike Gospe, program su otvorili biciklisti, sudionici tradicionalne biciklijade. Navečer je opet bilo zabavno na oba trga, a večeras (utorak) na blagdan svetog Roka održava se svečano misno slavlje s procesijom u čast zaštitnika, dok je zvijezda večeri Petar Grašo koji će pjesmom na glavnom brtoniškom trgu zatvoriti ovogodišnje izdanje fešte svetog Roka koju organiziraju Turistička zajednica i Općina Brtonigla.Ilustracija

Maurizio Bibalo i Antonio Zenone Barnaba (Snimio Luka Jelavić)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of