PULA: HUMANITARNA AKCIJA "DAN NARCISA"

Rak dojke je najčešći zloćudni tumor kod žena


Brojne osobe iz javnog i društvenog života Pule i Istre okupile su se danas na pulskoj tržnici kako bi prodajom narcisa i drugog cvijeća, po simboličnim cijenama, iskazali svoju potporu tradicionalnoj humanitarnoj akciji "Dan narcisa". Nju, devetnaestu godinu za redom organizira Klub žena liječenih od karcinoma dojke "Gea Pula" s ciljem osvješćivanja javnosti o velikom problemu raka dojke te važnosti prevencije i ranog otkrivanja ove bolesti.

Nažalost, statistički podaci pokazuju da broj novooboljelih u Hrvatskoj raste i da je smrtnost u nas previsoka pa iz udruge apeliraju na redoviti jednomjesečni samopregled, kako žena tako i muškaraca te redovite specijalističke preglede. Iznimno je važno, kako je naglašeno, otkriti rak dojke u najranijoj fazi jer je tada šansa za izlječenjem puno veća.

Kako doznajemo, dio prikupljenih sredstava prikupljen u današnjoj akciji bit će uplaćen Hrvatskom forumu protiv raka dojke "Europa Donna" iz Zagreba koji nastoji prikupiti više od pet milijuna kuna za nabavku aparata za jednokratno zračenje. Do sada je prikupljeno tek 1,5 milijuna kuna, a taj bi aparat uvelike poboljšao izglede svih operiranih osoba koje bi bile ozračene samo jednom tijekom operacije i ne bi morale prolaziti mukotrpne i jako duge cikluse naknadnih zračenja kao sada, dok će se ostatak iskoristiti za redovite akcije Kluba. Inače, za potrebe ove akcije mnogi su građani, obrtnici i institucije dali sredstva za kupnju narcisa ili donirali samo cvijeće te na taj pomogli osvijestiti problem raka dojke. (Borka PETROVIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom