NOVA VLAST STARE NAVIKE

RADNO MJESTO KAO PROTUUSLUGA? Bivši zamjenik vodnjanskog gradonačelnika Enea Codacci (IDS) bez natječaja zaposlen u LAG-u Južna Istra, čiji je suosnivač - Grad Vodnjan

Zaposlen sam na mjestu stručnog suradnika, a pojedinosti oko toga zasad ne bih iznosio u javnost. To je vezano za poslodavca i takve stvari ne mogu davati javno, kaže Codacci * Podsjećamo ga da je upravo on govorio o transparentnijem IDS-u. Također, napominjemo mu da su osnivači LAG-a općine i gradovi, da nije riječ o privatnicima. Ističe da razumije te tvrdi da je to udruga koja ima svoj princip zapošljavanja i da nije dužna raspisivati natječaj

| Autor: Bojan ŽIŽOVIĆ
(Snimio Amir Musemić)

(Snimio Amir Musemić)


Enea Codacci, predsjednik vodnjanskog IDS-a i zamjenik gradonačelnika Klaudija Vitasovića u prošlom mandatu, odnedavno je zaposlenik Lokalne akcijske grupe (LAG) Južna Istra, čiji je jedan od osnivača Grad Vodnjan. Dogodilo se to samo dva tjedna nakon što je, uz njegovo amenovanje, IDS unisono podržao proračun vladajućih, pritom ne uloživši nijedan amandman, ali zato napomenuvši da proračun nije razvojni. To za njegovog prethodnika na čelu lokalnog IDS-a Filipa Macana, koji je nedavno istupio iz te stranke, jasno govori da je Codacci sklopio pakt s gradonačelnikom Edijem Pastroviccijom.

Macan se pita kada je, gdje i za koje radno mjesto bio objavljen natječaj u LAG-u Južna Istra te s kim je Codacci pregovarao o zaposlenju. Codacci nam, međutim, mnogo toga ne želi otkriti, iako LAG čine predstavnici lokalnih i regionalnih vlasti.

- Zaposlen sam na mjestu stručnog suradnika, a pojedinosti oko toga zasad ne bih iznosio u javnost. To je vezano za poslodavca i takve stvari ne mogu davati javno, kaže.

Na naše pitanje je li postojao natječaj za radno mjesto na koje je primljen, ponavlja da je zaposlen u LAG-u Južna Istra. "Oni po obliku imaju način zapošljavanja, imaju svoj proces. Iz rigvarda prema poslodavcu… Mislim, nije tajna, ukoliko se s poslodavcem dogovorim, ja ću vam reći."

Podsjećamo ga da je upravo on govorio o transparentnijem IDS-u. Također, napominjemo mu da su osnivači LAG-a općine i gradovi, da nije riječ o privatnicima. "Tako je, razumijem. To je udruga koja ima svoj princip zapošljavanja. Ona nije dužna raspisivati natječaj. To ne vrijedi samo za mene već za svakoga", tvrdi.

Direktno ga pitamo je li za njegovo zapošljavanje zaslužan Grad Vodnjan. "Ne. Ja sa sadašnjim gradonačelnikom nemam nikakve veze. Ne znam je li čovjek uopće znao da sam zaposlen na tom radnom mjestu. Uostalom, Grad Vodnjan je samo jedan od deset gradova i općina koji su u LAG-u Južna Istra. Macan insinuira da su me zaposlili nakon podrške proračunu. To uopće nema veze jedno s drugim. Nije tu stvar ni IDS-a. Na kraju krajeva, slao sam svoj životopis na 20 strana, bio sam na Zavodu za zapošljavanje mjesec dana. Ali to su moje osobne stvari. Ako sam u bilo čemu prekršio zakon, naravno da ću snositi odgovornost.

Macan spominje i da je Codacci prema Zakonu o sprječavanju sukoba interesa prije zapošljavanja u LAG-u trebao tražiti mišljenje Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, budući da je donedavno bio zamjenik gradonačelnika, time i dužnosnik u zakonskom smislu, a zaposlen je u pravnoj osobi u kojoj Grad Vodnjan ima predstavnike u upravnim i nadzornim tijelima.

- Nisam zatražio mišljenje jer je, između ostalog, nedavno izašao novi Zakon o sprječavanju sukoba interesa, a prema njemu mislim da ni nemam takvu obavezu. Ali ako bude trebalo, zatražit ću, nije mi to sporno, kaže Codacci.

codacci

Macan se još jednom osvrnuo na podršku koju je IDS dao vodnjanskom proračunu, citiravši Codaccija da je ta stranka dostavila gradskoj upravi 49 projekata od velike važnosti za građane prije njegovog usvajanja. "On kaže 49 projekata. A znate koliko ih je uvršteno u prijedlog proračuna? Odgovor je 0…"

Bivši IDS-ovac zaključuje da je cijeli ovaj slučaj sramotan i skandalozan. "Interes pojedinaca isplivao je na vidjelo i, u ovom slučaju, sukobi interesa za aktere ove matematičke operacije u kojoj samo oni dobivaju nisu bitni, bitan je samo osobni interes koji je na prvom mjestu", smatra Macan.

Filip Macan

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of