Edukativne kuharske i barmenske radionice

RABAC: Izravan uvid u praktičnu vještinu i stručnost za labinske srednjoškolce u rabačkoj Maslinici

Naučili su kako napraviti: krem juhu od gljiva s čipsom od batate i aromatiziranim peršinom; svinjski file alla tagliata s aromatiziranim krumpirom i mousseom od brokule, kremom od parmezana i karameliziranom ciklom; desertno jelo moussea od čokolade s kremom od banane i Baileysa, crumbsa od badema i čokoladne pločice

| Autor: Branko Biočić
Održane edukativne kuharske i barmenske radionice (Foto Branko Biočić)

Održane edukativne kuharske i barmenske radionice (Foto Branko Biočić)


S ciljem unapređenja nastave i što bolje suradnje obrazovnih ustanova i poduzeća, Maslinica Rabac održala je tijekom veljače edukativne kuharske i barmenske radionice budućim kuharima i konobarima te ugostiteljskom praktikumu donirala vrijedne uređaje, namirnice i potrošni materijal za unapređenje praktične nastave Srednje škole Mate Blažine iz Labina.

Glavni kuhari i voditelji posluživanja hotelskih kuća Maslinica resorta iz Rapca osmislili su i predstavili učenicima i profesorima menije i barske mješavine (koktele) iz njihove ugostiteljske ponude. U prvom tjednu edukacija svoj mesni meni predstavili su glavni kuhari, chefovi koji su ujedno i bivši učenici ove srednje škole, Marino Baćac (Pizza & Grill Oliva – Maslinica) i Elvis Bašić (Restoran Ancora.

Tako su kuhari 2. razreda pod budnim okom i stručnim vodstvom vrhunskih kuhara i njihovog stručnog učitelja kuharstva Dorijana Mohorovića imali priliku naučiti i sudjelovati u pripremi: krem juhe od gljiva s čipsom od batate i aromatiziranim peršinom kao prvog slijeda, svinjskog filea alla tagliata s aromatiziranim krumpirom i mousseom od brokule, kremom od parmezana i karameliziranom ciklom kao glavnog jela i desertnog jela moussea od čokolade s kremom od banane i Bailey'sa, crumbsa od badema i čokoladne pločice.

Dok je kuharski dio učenika pripremao ukusna jela Karmen Miletić (voditeljica Pizza & Grill Oliva Maslinica) odradila je odličnu edukativnu barmensku radionicu za konobare gdje su učenici naučili pripremati nekoliko barskih mješavina iz ugostiteljske ponude hotelskog resorta kao što su "Aperol Spritz", "Malibu sunrise", "Pina Colada" i dr. Konobarski dio razreda pod vodstvom nastavnika ugostiteljskog posluživanja Ivice Matanovića se pobrinuo najprije za pripremne radove, postavljanje svečanog banketnog stola i posluživanje pripremljenih jela i pića. Na kraju su učenici degustirali ukusna pripremljena jela i pića.

U drugom dijelu edukacija vrijedni Marino i Elvis predstavili su učenicima 3. razreda nove gastronomske trendove i tehnike pripreme jela te dizajniranje i osuvremenjivanje restoranskih menija. Učenici su dobili izravan uvid u praktičnu vještinu, stručnost i kreativnost u pripremi jela i pića vrhunskih chefova i voditelja posluživanja hotelskih kuća Maslinice. Cjelokupan asortiman potrošnog materijala, namirnica i pića za kuharske i barmenske radionice hotelsko poduzeće Maslinica u suradnji s poduzećima Labinska Mirna trgovina, Pristav iz Kršana i Agrofructus iz Poreča je doniran Srednjoj školi Mate Blažine iz Labina.

Uz kompletnu donaciju za radionice izdvojena su i dodatna sredstva za donaciju nekvarljive namirnice i potrošnog materijala koji će itekako dobro doći u daljnjem obrazovanju budućih ugostiteljskih djelatnika ove škole. Kako bi unaprijedili nastavu ugostiteljskog posluživanja poduzeće Maslinica je ustupila Srednjoj školi Mate Blažine i suvremeni aparat za izradu espresso kave kojim su budući konobari oduševljeni.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter