NAJNOVIJE


NEPRAVOMOĆNA PRESUDA TRGOVAČKOG SUDA U PAZINU  

Pulska poduzetnica mora platiti Lepoj Breni 38.500 eura za koncert održan u Zagrebu 2009. godine 


Poznata srpska estradna zvijezda, legenda jugoslavenske scene Fahreta Živojinović poznatija kao Lepa Brena, na pazinskom Trgovačkom sudu nepravomoćno je dobila spor protiv Tanje Bičić Ganić iz Pule, bivše direktorice i vlasnice poduzeća Fama Volat d.o.o. iz Ližnjana, zbog neisplate honorara od 38.500 eura za koncert koji je održan u zagrebačkoj Areni 13. lipnja 2009. godine. Kako je zaključio sud, Bičić Ganić je dobar dio novca kojeg je njezina tvrtka Fama Volat zaradila na tom koncertu isplaćivala sama sebi u obliku pozajmica, umjesto da plati Lepu Brenu. Zbog toga mora platiti dug iako je riječ o dugu tvrtke, a ne njezinom.

Svjedok u postupku, poznati pulski organizator koncerata Arian Shehu, koji je u Beogradu dogovarao koncert s Brenom, tvrdio je pak da je dogovorena cijena nastupa bila 100.000 eura te da je Breni isplaćeno 70.000 eura na ruke, a ostatak joj nije isplaćen zbog toga što je prodaja ulaznica pala nakon što su objavljene fotografije Lepe Brene u odori srpske vojske. I ne samo to, tvrdio je Shehu, nego je iz istog razloga vraćeno 4.000 ulaznica. No, sud njegov iskaz nije prihvatio.

Nikidou iz Grčke

Lepa Brena je podnijela tužbu u kojoj navodi da je 5. lipnja 2009. sklopila ugovor s poduzećem Fama Volat o nastupu u zagrebačkoj Areni 13. lipnja. To poduzeće tada je zastupala Tanja Bičić Ganić i bila jedini osnivač i član uprave, a 23. svibnja 2010. tvrtka je prešla u ruke Giasmine Nikidou iz Grčke.

Brena je, sukladno ugovoru, profesionalno odradila koncert, ali novac nije dobila. Ne bi li došla do svog novca, Brena je prvo poslala opomenu, a budući da na tu opomenu nije dobila odgovor, podnijela je tužbu na pulskom Općinskom sudu protiv tvrtke Fama Volat. Sud je presudom naložio tvrtki Fama Volat da Breni isplati 38.500 eura sa zakonskim kamatama i parničnim troškovima, no niti to nije ispoštovano iako je presuda postala pravomoćna i ovršna. Potraživanje nije naplaćeno niti prisilnim putem, odnosno u ovršnom postupku, zbog toga što na računu Fame Volat nije bilo novca.

Brena je potom tužila i Tanju Bičić Ganić kao direktoricu i vlasnicu tvrtke, temeljeći tužbu na takozvanom proboju pravne osobnosti (kada rukovodeće osobe odgovaraju za tvrtke kojima su na čelu, premda tvrtke imaju posebnu pravnu osobnost). Brena je u tužbi navela da Bičić Ganić nije postupala s pozornošću urednog i savjesnog gospodarstvenika, kako u trenutku kada je preuzeta obveza isplate naknade tužiteljici, tako i u trenutku kada je tuženica istupila iz Fame Volat, a da prethodno nije ispunila obaveze prema vjerovnicima.

Na pazinskom sudu tijekom rasprave održane prošle godine u travnju Lepa Brena je izjavila da je prije samog sklapanja ugovora o održavanju koncerta doista razgovarala s Arianom Shehuom u Beogradu, ali iznos o kojem ona govori je 38.500 eura, koje treba isplatiti tvrtka Fama Volat nakon što se podmire troškovi održavanja koncerta i utvrdi koliko je dobiveno prodajom ulaznica. Nadalje, Brena je svjedočila da joj je Bičić Ganić garantirala da će joj biti plaćeno. Međutim, taj novac nije vidjela, a osim toga, iz hotela Esplanade u Zagrebu zvali su je da mora podmiriti račun za smještaj. Brenin iskaz potvrdili su svjedoci Slobodan Živojinović, njezin suprug, i Zoran Caušević, voditelj njezinog pratećeg benda.

Povrat ulaznica

Arian Shehu je ispričao sasvim drugačiju priču. On je rekao da Breni nije plaćen samo manji dio usluge, odnosno plaćeno je na ruke, u gotovini, 70.000 eura od dogovorenih 100.000 eura. Kao razlog je naveo to što je, unatoč dobroj početnoj prodaji ulaznica, došlo do pada prodaje nakon objave Breninih fotografija u odori srpske vojske, zbog čega je, kako je Shehu tvrdio, došlo i do povrata 4.000 ulaznica. Tih 70.000 eura, prema njegovom iskazu, dijelom je isplaćeno Lepoj Breni, a dijelom članu njezinog pratećeg benda Deanu Miličeviću.

Sud nije prihvatio Shehuov iskaz. U dijelu u kojem on tvrdi da je dogovorena naknada od 100.000 eura iskaz nije prihvaćen jer to ne proizlazi iz ugovora, u kojem se navodi naknada od 38.500 eura. Također, sud nije prihvatio ni tvrdnju da je Breni plaćeno 70.000 eura, jer je ocijenjeno da "nije životno i logično" da bi se plaćanje naknade za koncert umjesto preko računa vršilo u gotovini koja se onda nosi u Beograd. Osim toga, ocijenjeno je i da svjedok nije bio uvjerljiv u svom iskazu. Shehu se, naime, nije mogao sjetiti tko je nosio 70.000 eura Lepoj Breni u Beograd.

Također nije prihvaćeno ni to da je za vrijeme koncerta ispred Arene Zagreb prosvjedovalo 2.000 ljudi te da je izvršen povrat 4.000 ulaznica. Naime, sud je utvrdio da je prosvjednika bilo samo 200-tinjak, a u dvorani je bilo oko 15.000 ljudi. Na koncu, sud je utvrdio i da tvrtka Fama Volat nije imala povrat novca zbog ulaznica vezano za ovaj koncert.

Blokada računa

Tvrtka Fama Volat otvorila je račun u Splitskoj banci 10. travnja 2009. godine, a 9. veljače 2010. taj račun je blokiran. U prijavi poreza na dobit, tvrtka je 2009. godine imala 5.554.086 kuna prihoda i 5.541.969 kuna rashoda, odnosno 12.116 kuna dobiti. Tvrtka je od prodaje ulaznica za koncert Lepe Brene uprihodila 937.034 kune, dok su joj troškovi bili 192.688 kuna. 

Zanimljivo je, što je utvrdio sud, da je Fama Volat isplatila ukupno 313.300 kuna pozajmica Tanji Bičić Ganić, direktorici i vlasnici društva, nakon što je krenula prodaja ulaznica za Brenin koncert. Zbog toga je sud zaključio da je Bičić Ganić zloupotrijebila okolnost da kao članica društva Fama Volat ne odgovara za obveze firme, odnosno, drugim riječima, da je Bičić Ganić oštetila Lepu Brenu na način da je s računa tvrtke isplaćivala novac sebi, a istovremeno je tvrtka bila dužna Breni.

Kako je utvrdio sud, umjesto da isplati Lepu Brenu, Fama Volat je isplatila 1.557.690 kuna pozajmica (329.700 kuna Bičić Ganić i 1.227.990 kuna nepoznatim primateljima).

Zbog svega toga, sud je utvrdio da je Bičić Ganić grubo povrijedila dužnost urednog i savjesnog gospodarstvenika jer je pukom provjerom stanja računa mogla utvrditi da isplatom pozajmica neće ostati novca za isplatu Lepe Brene. Posljedično, Bičić Ganić je određeno da isplati dug tvrtke Fama Volat prema srpskoj pjevačici, utvrđen presudom Općinskog suda u Puli iz 2011. godine. (Mateo SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike