POSLJEDICE REORGANIZACIJE

PULSKA BOLNICA SVE JAČE OSJEĆA MANJAK SPECIJALISTA: Broj operacija prepolovljen, liste čekanja udvostručene


"Umjesto četiri-pet operacijskih sala, zadnja dva tjedna u pulskoj bolnici rade dvije-tri, i to za sve struke unutar Službe za kirurške bolesti. Otkazane su sve korektivne operacije, sav 'hladni' pogon stoji, a obavljaju se samo hitni zahvati, kada dovedu ozlijeđenog i polomljenog pacijenta, kao u ratno doba. Povremeno još funkcionira dnevna kirurgija koja se radi uz lokalnu anesteziju. Ovo nam je ljetni minimum, za vrijeme dok su ljudi na godišnjim odmorima, a ljeto nije ni počelo", kaže nam dr. Rajko Ćelović, predsjednik podružnice Sindikata liječnika u pulskoj bolnici, na pitanje kako se odluka ravnateljstva bolnice da interniste, kirurge i anesteziologe rasporede i na rad u Objedinjeni hitni bolnički prijem (OHBP) gdje kronično nedostaje kadra, odrazila na operacijski program i liste čekanja, a potom i na zaposlenike.

Dr. Marin Petrinović, čelnik bolničke podružnice HUBOL-a, nacionalne udruge bolničkih liječnika, kaže da je ovaj potez ravnateljstva samo "krpanje", dugoročno neodrživo.

- Idemo s konja na magarca. Stalno nam se povećava opseg posla, specijaliste se degradira jer ih se nakon četiri-pet godina specijalizacije odvaja od njihove struke i šalje na rad u hitnu službu. Hitna je izuzetno naporan i očito nedovoljno plaćen posao. Čitav sustav pogrešno je postavljen, ne možemo pacijenta odbiti kada nije u pitanju hitnoća, a takvima u Njemačkoj naplaćuju i kazne. Što će biti kada dobijemo novu bolnicu koja će imati i više operacijskih sala? Čemu sva ta nova infrastruktura kada nema ljudi?", pita se dr. Petrinović. Anesteziologa je malo, upozorava, tražena su roba u čitavom svijetu i vjerojatno će i oni početi odlaziti. A o njima ovise svi drugi koji rade u operacijskoj sali.

I ravnateljica bolnice doc. dr. sc. Irena Hrstić potvrđuje da su dnevno umjesto četiri sale u funkciji tri, katkada i dvije. (Duška PALIBRK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU


REAGIRANJE

POSLJEDICE REORGANIZACIJE PULSKA BOLNICA SVE JAČE OSJEĆA MANJAK SPECIJALISTA: BROJ OPERACIJA PREPOLOVLJEN, LISTE ČEKANJA UDVOSTRUČENE (2)

Neracionalni pokušaj diskreditacije rada Opće bolnice Pula

U Glasu Istre od 10. svibnja 2018. godine objavljen je članku pod nazivom "Posljedice reorganizacije pulska bolnica sve jače osjeća manjak specijalista: Broj operacija prepolovljen, liste čekanja udvostručene."

Naime, u dijelu članka pod nazivom „Srezani prekovremeni sati i dežurstva“, objavljeno je nekoliko netočnih i neistinitih navoda te molimo da objavite ispravak istih, a sukladno Zakonu o medijima.

Kako je u predmetnom članku netočno navedeno, „problem manjka liječnika“ nije posebno „isplivao“ nakon odluke ravnateljstva da se broj prekovremenih sati sreže s oko 250 na maksimalno 200-tinjak mjesečno. Iz objavljenog, a pretočeno u brojke, ispada da liječnici rade svakodnevno, tijekom cijele godine u 16-satnim smjenama.

Uprava Opće bolnice Pula, unatoč objektivnim problemima iznijetim u predmetnom članku, u obvezi je i poštuje odredbe Zakona o radu i važećih kolektivnih ugovora pa tako i u konkretnom slučaju, odredbe o maksimalno dopuštenom broju prekovremenih sati radnika, odmorima radnika između dva radna dana i odredbe o neprekidnom trajanju rada, uz rijetke iznimke odnosno prekoračenja maksimalno dopuštenog broja prekovremenih sati kojima se osigurava pružanje kontinuirane i dostupne zdravstvene zaštite pacijentima.

Slijedom navedenog, maksimalan broj prekovremenih sati koje radnik može odraditi iznosi 180 sati godišnje, do 48 sati tjedno, uključivo i prekovremeni rad, dok maksimalan broj sati koje radnik može odraditi u neprekidnom radu iznosi 16 sati.

U istom članku informacije vaših sugovornika o broju izvedenih operativnih zahvata također su neistinite te ne može nikako stajati tvrdnja da se radi „kao u ratno doba“.

Iz bolničkog informatičkog sustava analiza broja operativnih zahvata, uspoređujući dva ista mjeseca u 2016., 2017. i 2018. godini razvidno je da oscilacija broja operativnih zahvata iznosi oko 1,6 posto a ne 50 posto kako se iščitava. Ciljana analiza kritičnog perioda, kraj travnja i početak svibnja, kako navodi vaš sugovornik ukazuje da nije zamijećen bitan pad broja dijagnostičko-terapijskih operativnih postupaka (u 2017. godini 252 operativna postupka, a u istom periodu 2018. godine 244 postupka, što je 3,2 posto postupka manje).

Skrenuli bi osobito pozornost na tzv. opremu članka koju prema riječima novinara radi glavni urednik s pomoćnicima. Oprema kroz niz neistina dovodi čitatelje u zabludu i na dosta eksplicitan način sugerira na "kaos" kao posljedicu odluka i načina vođenja Uprave bolnice. Naslovnicom od 10. svibnja 2018. godine u dijelu koji najavljuje članak o stanju u OB Pula na neistinit način koristeći poluinformacije pokušali ste diskreditirati cijeli kolektiv Opće bolnice Pula te upravu bolnice. Uzimajući u obzir činjenicu da se radi o pokušaju podilaženje niskim strastima čitatelja u svrhu veće prodaje novine, podsjetili bi vas na etičku ulogu medija u kreiranju javnog mijenja te na niz zakonskih akata, ali i smjernica strukovnih organizacija koje govore o etičkim standardima u novinarstvu i odnosa spram javnog mnijenja.

Podsjetili bi vas na činjenicu da uprava OB Pula ali i sve odgovorne osobe odjela bolnice posljednjih nekoliko godina intenzivno rade na izgradnji Nove bolnice, redovno sudjeluju u radu bolnice te se u potpunosti pridržavaju svih zakonskih odredbi i potreba pacijenata. S time u svezi je i došlo do odluke da se manjak liječnika na OHBP-u (objedinjeni hitni bolnički prijem) Opće bolnice Pula popuni drugim liječnicima. Prilikom prezentacije (najave) te informacije javnosti, jasno smo dali do znanja kako će se dio pregleda koji se tiču primarno djelatnosti interne medicine odgoditi ili otkazati, ali smo istom priliko naglasili kako unutar istarskog zdravstvenog sustava postoje druge internističke ambulante koje su u mogućnosti obraditi pacijente u skladu sa svim potrebnim standardima.

Nadalje smo jasno istaknuli kako će ovom odlukom doći do određenih produljenja na listi čekanja te smo jasno iznijeli koje smo sve korake poduzeli kako bi se manjak liječnika na OHBP-u upotpunio. Jedna od tih odluka je bila zahtjev prema Ministarstvu zdravstva o povratu dijela specijalizanata na određeno vrijeme u Opću bolnicu Pula.

Samim time i čudi činjenica da vaša novinarka te vaša oprema članka u ovom trenutku iznosi te informacije kao novo otkriće iako su te informacije poznate unatrag mjesec dana. Vaše sugeriranje čitateljima kako su posljedice reorganizacije dovele Opću bolnicu Pula u ratno doba su krajnje neprimjerene, tendenciozne i maliciozne. Naime, doba koje vi zazivate je po pitanju liječničke struke iznjedrilo niz kvalitetnih liječnika koji su nesebično i požrtvovno spašavali živote na bojišnicama širom Hrvatske te su takve paralele samo dokaz vašeg neracionalnog pokušaja diskreditacije rada Opće bolnice Pula.

Pula i Istra, upravo dobivaju „Novu bolnicu“ a samim time i novu dijagnostičku opremu, nove uvjete rada i kvalitetnijeg liječenja pacijenata. Otvaranjem dijela nove zgrade Dijagnostike upravo smo pokazali kako se sav naš rad na nekoliko kolosijeka, bez dana odmora ipak isplati te kako smo na putu uspjeha unaprjeđenja zdravstvenih usluga u Istarskoj županiji. Podsjećamo vas da smo dugoročnim planiranjem poslali na specijalizaciju 79 specijalizanata te kako smo u fazi realizacije tridesetak novih specijalizacija i to sve u svrhu unaprjeđenja zdravstvenog sustava naše županije.

Već smo neko vrijeme primijetili tendencioznost unutar članaka vaše novine te pokušaj sugeriranja kako je neracionalno i nepotrebno izgraditi Novu bolnicu jer prema vašim tvrdnjama neće u toj zgradi imati tko raditi. Nova bolnica je u svojoj završnoj fazi te ćemo je mi dovršiti na zadovoljstvo svih naši sadašnjih i budućih pacijenata. Zdravstveni sustav u Istarskoj županiji će dobiti zasluženo mjesto a pacijenti zasluženu zdravstvenu zaštitu.

Pretpostavljamo kako možete shvatiti koliko je zahtjevno graditi novu bolnicu te održavati redovno stanje u sadašnjoj bolnici i sadašnjim uvjetima.

Sve zakonske ali i strukovne odredbe nismo donijeli mi već Vlada RH i njena ministarstva. Mi ih samo provodimo i to sve u skladu sa zakonom i potrebama pacijenata. Svi radni uvjeti su zadovoljeni i svi pacijenti su zbrinuti.

Stoga vas još jednom pozivamo da ne dovodite vaše čitatelje ali i sebe u situaciju koja je neracionalna, nerazumna te sugerira nešto što ne postoji ili nije tako. Vašim smo novinarima kao između ostalog i ostalim novinarima u potpunosti otvoreni i na raspolaganju ali želimo istaknuti kako ćemo u skladu sa svim zakonskim uvjetima zaštiti dignitet Opće bolnice Pula, uprave Opće bolnice Pula, svih zaposlenih ali i naših pacijenata.

Doc.dr.sc. Irena Hrstić, dr.med., ravnateljica OB Pula

Ivica Fedel, dr.med., zamjenik ravnateljice OB Pula

Irina Pucić, bacc.med.tehn., pomoćnica ravnateljice za sestrinstvo OB Pula

Doc.dr.sc. Dragan Trivanović, dr.med., pomoćnik ravnateljice za kvalitetu OB Pula

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater