KRIZA

PULSKA BOLNICA IMA ZALIHU ZAŠTITNE OPREME ZA JOŠ 15 DANA. Ravnateljica Hrstić: Djelatnici koji trebaju biti zaštićeni imaju apsolutno sve. Opremu nabavljamo stalno, ali ako nam broj zaraženih bude rastao, onda ćemo sve DUPLO BRŽE POTROŠITI

| Autor: Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ

Imat ćemo sutra, prekosutra, a trenutačne količine dovoljne su za nekih 15 dana. Tu mislim na full zaštitnu opremu - od skafandera, maski i svega što je nužno u radu s pacijentima, kazala je ravnateljica pulske bolnice dr. Irena Hrstić

Osim što su medicinari i liječnici među najizloženijima zarazi koronavirusom jer su u stalnoj opasnosti da zbog prirode posla stupe u kontakt s zaraženima ili osobama koje su s oboljelima bile u kontaktu, ogroman problem postaje i nabavka zaštitne opreme. Upravo je o tome govorio i ministar zdravstva Vili Beroš, koji je odgovarajući na novinarska pitanja o nabavci opreme u zdravstvenim ustanovama burno reagirao, izjavivši da pojedini liječnici namjerno skrivaju opremu.

Zalihe se prazne

"Ljuti me ponašanje zlonamjernih pojedinaca. Dobio sam informaciju da pojedini liječnici namjerno sklanjaju opreme s polica da bi lažno prikazali stanje. Mi znamo da u svakom ratu postoji peta kolona. Tako želim jasno poručiti svima da radimo maksimalno da dobijemo zaštitnu opremu", izjavio je Beroš. Naglasio je da je uputa davno otišla prema zdravstvenim ustanovama te da su ravnatelji imali vremena pobrinuti se oko nabavke opreme.

I dok je običnim građanima maske gotovo nemoguće nabaviti, a oni koji uspiju plaćaju i do 25 puta višu cijenu, istražili smo kakav je situacija u istarskim domovima zdravlja, ambulantama i u pulskoj bolnici.

Situacija nigdje nije bajna i svi se trude koliko mogu. Ipak ravnatelji ustanova napominju da se zalihe prazne i da sve ovisi o tome kako će se odvijati situacija s koronavirusom.

Pulska bolnica trenutno ima zalihe koja je nabavila preko pulske tvrtke Medical and pharm trading d.o.o., koja je, podsjetimo, najprije odabrana, a potom odbijena za nabavku maskica za potrebe države.. Od te tvrtke pulska bolnica očekuje 20 tisuća komada zaštitnih maski.

- Radnici koji trebaju biti zaštićeni imaju apsolutno sve. Kad govorimo o zalihama, sve ovisi o tome koliko će ovo stanje trajati i kakva će nam biti dostava. Mi kontinuirano naručujemo i dobivamo manje od onoga što smo tražili, ali roba ipak dolazi. Dobivamo opremu i od Istarske županije i trenutno sve imamo. Imat ćemo sutra, prekosutra, a trenutačne količine dovoljne su za nekih 15 dana. Tu mislim na full zaštitnu opremu - od skafandera, maski i svega što je nužno u radu s pacijentima. Ako nam broj zaraženih bude rastao, onda ćemo sve duplo brže potrošiti, rekla je ravnateljica OB Pula dr. Irena Hrstić, te naglasila da bolnica nema problema u opskrbi lijekovima.

Bolnica nabavlja i deset novih respiratora u kontekstu opremanja nove bolnice. Trenutno imaju 11 respiratora, a nabavkom novih raspolagat će s ukupno 21.

- U Istri zasad niti jedan pacijent nije na respiratoru. No,respiracijski centar za Istru je u KBC Rijeka i Istarska županija nije u riziku potrebe za respiratorima, kazala je dr. Hrstić.

Slaba ponuda

Dr. Ante Ivančić, ravnatelj Istarskih domova zdravlja, potvrdio je da se zalihe u toj ustanovi prazne.

- Mi već dugo nabavljamo opremu, no dogodila se situacija da već prije mjesec i pol dana niste mogli kupiti opremu, tako da ne stoje tvrdnje da nismo ništa poduzeli. Od države, što se tog tiče, nismo imali nikakvu potporu i gotovo nikakvu podršku. Raspolažemo malim količinama, ali u ovom trenutku svi naši djelatnici imaju opremu i već mjesec dana danonoćno kupujemo sve što se nudi na tržištu. Osim specijaliziranih tvrtki, kupovali smo i od agrarija. Koliko god su to male zalihe, do danas se još nije dogodilo da netko nije ima zaštitu. Tu treba naglasiti da to nije idealna oprema, jer takve više nema za kupiti. Znam da ni državi nije lako, ali činjenica je da nismo dobivali jasne informacije tipa "neće biti ništa, snađite se sami", ništa konkretno. Dobili smo informaciju da kupujemo, a to smo i radili, kaže dr. Ivančić.

Potvrđuje da su na županijskoj razini dobro organizirani, pa ako dolazi donacija, sve se raspoređuje ovisno o potrebama koje imaju zdravstvene ustanove. Naglasio je da su na svim lokacijama ispred domova zdravlja postavljeni takozvani trijažni punktovi i u ovom trenutku nema direktnih kontakata s osobljem, jer pacijenti ni ne ulaze u zgrade.

- Kontakte smo sveli na minimum. Time je i oslobođeno vrijeme liječnicima i sestrama koji se svakodnevno javljaju na telefone, a dnevno obave i do stotinjak konzultacija s pacijentima. U zadnje vrijeme nema primjedbi da ih je teško dobiti jer su ordinacije sad velikim dijelom oslobođene od uobičajenog posla. Mogu reći da nije lako, s obzirom na svakodnevne organizacijske promjene, ali svemu se prilagođavao u hodu. Stvari se kod nas ne mijenjaju iz dana u dan, već doslovno iz sata u sat, kaže dr. Ivančić.

Nikad dosta

Ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije dr. Gordana Antić istaknula je da njihova ustanova od siječnja nabavlja zaštitnu opremu, a to čine i dalje. I ona je rekla da su zasad "pokriveni" te da djelatnici imaju sve što im treba.

- Međutim, ne znamo koliko će dugo zalihe potrajati i koliko će se cijela priča s koronom odužiti. Stalno smo u potrazi za novom opremom, a meni osobno to nikad nije pretjerivanje. Za nabavku zaštitne opreme već smo utrošili značajna sredstva, nešto smo dobili iz donacija, ali to je nemjerljivo u odnosu na ono što smo sami nabavili. Upravo sam u pregovorima oko jedne donacije koju bi dala država, a kojom bi se nabavila oprema za sve zdravstvene ustanove u Istri. Radi se o značajnoj količini i pokrila bi se cijela Istarska županija. Naši radnici imaju svu zaštitu, jer bez tog jednostavno ne mogu funkcionirati i odlaziti na teren, istaknula je dr. Antić.

Naglasila je da im na mjesečnoj razini treba jako puno zaštitne opreme. Konkretno, dvije tisuće zaštitnih maski, isto toliko antiviralnih zaštitnih mantila, dvije tisuće kapa i nazuvaka za obuću i čak 15 tisuća zaštitnih rukavica.

- Osigurani smo za narednih mjesec dana, ali zaštita je prioritet u našem radu. Ne smijemo riskirati da se naši djelatnici zaraze, jer time gubimo ljude u pogonu. S druge strane, u ovoj su situaciji za nas svi pacijenti potencijalno zarazni, jer više ne znamo tko je s kim bio u kontaktu i zaštitu uvijek moramo nositi, kazala je dr. Antić te iznijela podatak da u Kini 29 posto zaraženih čine upravo zdravstveni radnici.

Na području Istre u samoizolaciji 15 zdravstvenih djelatnika

Zbog sumnje u zarazu koronavirusom, u samoizolaciji se u Istri nalazi ukupno15 zdravstvenih djelatnika. Dvoje su zaposlenici pulske Opće bolnice koji su u izolaciji radi predostrožnosti i nisu bili u izravnom kontaktu sa zaraženima. U izolaciji je i cijela jedna ekipa Hitne pomoći, a radi se o troje zdravstvenih djelatnika - liječniku, vozaču Hitne pomoći i medicinskoj sestri. Što se Hitne tiče, ovo je već druga njihova ekipa koja je morala u izolaciju. U Istarskim domovima zdravlja zajedno s koncesionarima u izolaciji se trenutno nalazi i deset zdravstvenih djelatnika, a kako doznajemo, svi su na području Poreča i Umaga.

- Imamo ekipu koja je u karanteni, a prije je bila još jedna koja je sad već izašla iz izolacije. Radilo se o situacijama kada su naši djelatnici skinuli zaštitne naočale jer su se zamaglile, a sve kako bi pružili adekvatnu skrb pacijentima. Dakle, izložili su sebe, kako bi pacijentima pružili adekvatnu skrb, pojasnila je ravnateljica županijskog Zavoda za hitnu medicinu dr. Gordana Antić.

- Zbog tog eventualnog kontakta i postojanja potencijalne opasnosti, ti su djelatnici trenutno u karanteni. Radi se o liječniku, vozaču i medicinskoj sestri. U međuvremenu smo nabavili sredstva koja inače koriste ronioci za premazivanje maski i time sada premazujemo zaštitne naočale, pa nam se oprema više ne magli, a nabavili smo i zaštitne vizire, kazala je dr. Antić.

Ravnatelj Istarskih domova zdravlja dr. Ante Ivančić potvrđuje da se trenutno u izolaciji nalazi 10 njihovih djelatnika, a u taj broj ubrajaju se i koncesionari. I ravnateljica pulske bolnice dr. Irena Hrstić kaže da nitko od djelatnika pulske bolnice nije zaražen COVIDOM-19, dodajući da se dvoje djelatnika nalazi u samoizolaciji ali nisu bili u kontaktu sa zaraženima, već u "kontaktu s kontaktima".


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater