HRVATSKA POŠAST LAŽNIH DIPLOMA U ŠKOLSTVU DOŠLA I NA POLUOTOK

PRVI SLUČAJ U ISTRI Učiteljica razredne nastave iz OŠ Buje desetljećima radila s lažnom diplomom. ŽELJELA JE BITI I RAVNATELJICA

| Autor: Chiara BILIĆ
(M. SARDELIN)

Osim što se na temelju diplome fakulteta kojeg nije završila zaposlila u Bujama, učiteljica je, neslužbeno doznajemo, s tim dokumentom naknadno upisala i završila dodatni stupanj pedagoškog usmjerenja. Također se u navrata prijavljivala i na natječaj za radno mjesto ravnateljice, ali je Školski odbor nikad nije izabrao na tu funkciju

 

U Osnovnoj školi Mate Balota u Bujama prije otprilike mjesec dana otkrivena je lažna diploma ženske osobe. Potvrdio je to i ravnatelj te odgojne i obrazovne ustanove Dražen Hinek, koji je nedavno proveo reviziju diploma i svjedodžbi među svojim zaposlenicima, po naputku Ministarstva obrazovanja i znanosti. Vlasnica krivotvorene isprave u Bujama radila je u razrednoj nastavi više od 20 godina. Koliko je poznato, to je prvi slučaj falsificirane isprave u Istri.

- Ne bih htio iznositi nikakve pojedinosti vezane za slučaj. Napravili smo sve što nam je naložilo Ministarstvo. To je sada u daljnjem postupku i u rukama Državnog odvjetništva u Pazinu, kazao je ravnatelj Hinek.

Osoba s krivotvorenom diplomom, rekao je Hinek, više nije zaposlena u OŠ Mate Balota Buje. Naglasio je da je on trenutno u svom prvom mandatu ravnatelja i da bi radije pričao o nekim drugim, ljepšim stvarima koje se tiču škole, te da po pitanju lažne diplome nema daljnjih komentara.

Svi se provjeravaju

S nevažećom diplomom na mjestu učiteljice razredne nastave bila je, neslužbeno doznajemo, zaposlena preko 20, gotovo 30 godina. Osim što se na temelju lažne diplome fakulteta kojeg nije završila zaposlila u Bujama, učiteljica je s tim krivotvorenim dokumentom naknadno upisala, ali i završila dodatni stupanj pedagoškog usmjerenja. Također, u nekoliko se navrata prijavljivala na natječaj za radno mjesto ravnateljice, no Školski odbor je nikad nije izabrao na tu funkciju.

Hineka smo upitali je li istina da se na natječaj za ravnatelja prijavila u isto vrijeme kad i on, ali tu je informaciju demantirao. Na pitanje zna li je li se na to radno mjesto prijavljivala ranijih godina, kazao je da ne želi pričati o tome što je bilo u prošlosti.

S obzirom na to da je osnivač osnovne škole u Bujama, o svemu je obaviještena i Istarska županija. Iz Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu kazali su da ih je o lažnoj diplomi obavijestio ravnatelj, ali da ne mogu komentirati slučaj jer je trenutno u tijeku postupak.

Iz Ministarstva, pak, nismo uspjeli saznati je li jedna od tri lažne diplome, koje su otkrivene početkom svibnja, a od kojih su dvije pedagoškog usmjerenja, pronađena upravo u Bujama. Kažu da nisu ovlašteni davati informacije i podatke o konkretnim osobama. Napominju da je sve prijavljeno nadležnim tijelima.

- Međutim, ukoliko je u natječajnom postupku priložena lažna dokumentacija, osobi prestaje služba izvanrednim otkazom ugovora o radu. Dakle, kao što je ministrica Blaženka Divjak istaknula u svojim javnim nastupima, sve varalice će se identificirati te će dobiti izvanredni otkaz, a onda i prijavu DORH-u. Svi koji su se zaposlili temeljem krivotvorenih diploma sigurno taj posao ne mogu zadržati i bit će upućeni u daljnji postupak, poručuju iz Ministarstva.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of