LIVADE

PRVA MEĐUNARODNA UTAKMICA TARTUFARSKIH PASA U TRAŽENJU BIJELOG TARTUFA TUBER MAGNATUM PICO: U osam minuta trebali pronaći osam tartufaPobjednik prve utakmice tartufarskih pasa je Mađar sa psom Saelko. Žiri je ocjenjivao količinu izvađenih tartufa, suradnju s tartufarom, odnosno poslušnost i vodljivost pasa te ustrajno traženje i pronalaženje, nalaženje i vađenje tartufa…

Pas Saelko svom je vlasniku Harsagyi Balazsu iz Mađarske donio pobjedu na prvoj međunarodnoj utakmici tartufarskih pasa u traženju bijelog tartufa Tuber magnatum pico koja je organizaciji firme Zigante tartufi i tartufara iz Lekenika Maria Kolića, okupila desetak natjecatelja iz Hrvatske, Slovenije i Mađarske većinom sa psima pasmine lagotto, pretežno onih koji se ne bave klasičnim tartufarstvom već plantažnim traženjem. Na drugo se mjesto plasirao Rudolf Kare iz Križevca s psom Zarom i na treće Ivica Kalčić iz Livada i pas Lola. Prvoplasirani su dobili vrijedne nagrade, a pobjednik još i vaučer u vrijednosti od 500 eura za inokulaciju micelijem tartufa za plantažni uzgoj.

- Drugu godinu za redom dolazim u Livade jer ovdje je srce bijelih tartufa, Motovunska šuma kao njihovo najpoznatije hrvatsko stanište, rekao je Mađar Balazs iz okolice Pečuha i dodao da u Mađarskoj ima staništa tartufa kako crnih tako i bijelih.

Ocjenjivala se i strast

Dugogodišnji tartufar povjerio nam je također da se otkupna cijena bijelih tartufa, znači iznos kojeg otkupljivači plaćaju tartufarima, u Mađarskoj trenutno kreće oko tisuću eura po kilogramu, kao i da se tartufi iz Mađarske izvoze po cijelom svijetu.

Prema propozicijama moglo se natjecati s jednim psom, bez uzice i drugih uređaja za kontrolu pasa. Svaki pas imao je točno 8 minuta da pronađe osam bijelih tartufa zakopanih u ringu veličine dvadeset puta dvadeset metara na nogometnom igralištu u Livadama, a po isteku vremena tartufar je donio tartufe sucima na stol. Dvočlani žiri u kojem su bili predsjednik Udruge tartufara Istra Darko Muzica iz Buzeta i vlasnik tvrtke Bio - budućnost iz Zagreba, Poljak s zagrebačkom adresom Robert Slezak, ocjenjivao je četiri kriterija: količinu izvađenih tartufa, suradnju s tartufarom - znači poslušnost i vodljivost te ustrajno traženje i pronalaženje, potom nalaženje i vađenje tartufa koje je podrazumijevalo preciznost markiranja, kopanje s time da je poželjno bilo da pas ne ošteti tartuf i konačno strast u pronalaženju tartufa.

- Do sada su u Hrvatskoj organizirane samo utakmice tartufarskih pasa u traženju crnog tartufa, a ovo je prvi put u traženju bijelog tartufa, ne samo u Hrvatskoj već u svijetu, rekao je Slezak te dodao da utakmica pokazuje suradnju pasa i tartufara, način traženja tartufa, zatrpavanje rupa i potrebu očuvanja staništa za budućnost.

Niža otkupna cijena

Uz napomenu da je jedno slično neslužbeno natjecanje održano sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća također u Livadama, Darko Muzica nadovezao se i rekao da su ovakva natjecanja dobra za promidžbu tartufarstva i načina dresiranja pasa kao i primjerene skrbi o njima. U svom osvrtu na aktualnu sezonu izjavio je da su tartufari malo razočarani zbog višestruko manjih otkupnih cijena nego lani. Trenutno je otkupna cijena za kilogram bijelih tartufa prve klase od 400 do 500 eura, a u isto vrijeme lani iznosila je oko tri tisuće eura. - Pored toga prema našim informacijama prodaju se tartufi iz drugih zemalja većinom Srbije, Rumunjske i Bugarske, pod istarske. Nemamo ništa protiv trgovine, ali da se ne prodaje lošija kvaliteta pod brendom istarskog tartufa, upozorio je Muzica. Slezak je najavio da će se brzo moći primijeniti analiza kojom će se provjeriti osnovne karakteristike tartufa i utvrditi njegovo stanište.

Prva međunarodna utakmica tartufarskih pasa u traženju bijelog tartufa privukla je pažnju posjetitelja završnog desetog vikenda Dana Zigante tartufa kao i dvije nacionalne televizije talijanske i korejske s time da je TV ekipa iz Južne Koreje došla u Livade specijalno zbog natjecanja pasa. (Napisala i snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom