SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KRŠAN

Prošla godina završila s gubitkom od 7,61 milijun kuna

| Autor: Branko BIOČIĆ
Vijećnici Kršana na posljednjoj sjednici

Vijećnici Kršana na posljednjoj sjednici


Vijećnici općine Kršan na posljednjoj su sjednici održanoj u srijedu prihvatili izvješće općinskog načelnika Romana Carića o izvršenju proračuna za prošlu godinu u kojem je iskazan minus u poslovanju od 7,61 milijun kuna manjka prihoda nad rashodima. Ukupan prihod ostvaren je u visini od tri četvrtine planiranog, odnosno u iznosu od 26,98 milijuna kuna ili 74,68 posto od planiranih 36,14 milijuna kuna.

Rashodi planirani u iznosu od 46,47 milijuna kuna ostvareni su 78,77 posto ili 36,6 milijuna kuna. Općina je 31.  prosinca 2021. godine bilježila 2,63 milijuna kuna nenaplaćenih potraživanja. Vijeće je prihvatilo i izmjenu kredita kod jedne poslovne banke za izgradnju Poduzetničke zone. Ukupna ušteda za dugoročno zaduženje zbog smanjenja kamatne stope za 0,20 posto, odnosno sa 1,2 posto na jedan posto, a iznositi će 10-ak tisuća kuna godišnje.

-Nije puno, ali je nešto, u odnosu na preostali rok otplate kredita to je oko 40-ak tisuća kuna ukupne uštede. I najvažnije u svemu tome je da će ova kamatna stopa ostati fiksna za cijelo vrijeme trajanja otplate kredita, a to je do travnja 2026, rekao je Carić za što je dobio pohvalu Silvana Uravića iz SDP-a koji ga je prethodno žestoko kritizirao zbog načina vođenja općine, neinformiranosti, spore realizacije predizbornih obećanja i ne donošenju nove odluke o komunalnom doprinosu čime se uskraćuju prihodi za proračun te održane samo dvije sjednica vijeća u pola godine.

Carić je ustvrdio da se radilo o emotivnom istupu Uravića te rekao da su mu njegova vrata uvijek otvorena ako se želi o nečemu informirati jer je neinformiranost kao vijećnika njegova sramota. Ukrstili su koplja i oko toga jesu li vijećnici pozvani na svečano otvaranje Festivala samoniklog bilja, Carić je tvrdio da jesu i pokazivao svoj mail o pozivu na mobitelu a Uravić da nisu pokazujući svoj mobitel. Carić je odgovorio i da će nova Odluka o komunalnom doprinosu ići na javno savjetovanje kada on to procijeni jer bi sada to bio udar na standard mještana.

-Tih pedesetak tisuća kuna je odlična uštedai ne treba ju kvariti s drugim elementima, rekao je Valdi Runko, bivši općinski načelnik a sada vijećnik grupe birača. Nezavisni Esad Huskić zahvalio je općini Pićan što je konačno uspjela nešto dati općini Kršan a to je 25 tisuća kuna za NK Potpićan.

-Nakon dugo, dugo godina očigledno su se neke stvari promijene na Općini Pićan što je i bilo potrebno, rekao je Huskić. Vijećnici su odlučili i objaviti natječaj za prodaju nekoliko općinskih nekretnina čime će se oprihodovati oko 1,5 milijuna kuna.

Bez rasprave je prihvaćemo izvješče o radu općinskog načelnika Romana Carića koji je najavio da će tijekom rujna biti donijete šeste izmjene i dopune Prostornog plana a do kraja godine biti će dovršena Poduzetnička zona. Općina je dala potporu i nabavci fiksnog mamografa za Labinštinu vrijednog 1,2 milijuna kuna a u međuvremenu će ženama sa svoga područja plaćati put u Pazin za pregled mamografom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum