ROVINJ

Predavanje na temu muškog zdravlja: SVAKI DEVETI MUŠKARAC OBOLI OD TUMORA PROSTATE

| Autor: Nicole TODORIĆ
Dr. Predrag Mamontov (D. MEMEDOVIĆ)

Dr. Predrag Mamontov (D. MEMEDOVIĆ)


U povodu pokreta Movemeber, predsjednik udruge "Martišnjak z muštaci", dr. Predrag Mamontov, održao je predavanje na temu muškog zdravlja u prostorijama Zajednice Talijana "Pino Budicin" u Rovinju.

"Martišnjak z muštaci" je neprofitna udruga osnovana 2017. godine s ciljem poboljšanja muškog zdravlja, odnosno kako bi muškarci živjeli duže, sretnije i zdravije.

Prvi korak k ostvarenju cilja je zanimljivim predavanjima ukazati na problem tumora prostate i testisa te depresivnih poremećaja koji dovode do samoubojstva. A drugi korak je informiranje javnost kako bi se promijenili dosadašnji stavovi i načini razmišljanja pojedinaca ili skupine. Prema riječima dr. Mamontova, činjenica je da muškarci u prosjeku žive šest godina kraće od žena, a samim time i mnogo teže podnose bolesti koje niti ne žele spominjati u javnosti.

- U današnje vrijeme tumor prostate najčešći je tumor kod muškaraca u razvijenim zemljama pa tako i u Hrvatskoj. Svakog dana u Hrvatskoj se otkrije šest novih pacijenata, a dvoje muškaraca umre od te bolesti. Što bi u brojkama značilo da će svaki deveti muškarac oboljeti od tumora prostate. Crne liste ukazuju na to kako iz godine u godinu broj oboljelih raste kao i broj umrlih samo u nešto manjem broju. Bolest ne izaziva smetnje u ranim fazama zato su redoviti pregledi vrlo važni, naveo je dr. Mamontov.

Kod mlađih muškaraca, u dobi od 15 do 40 godina života, javlja se isključivo tumor testisa. To je bolest koja je danas lječiva u vrlo velikom postotku, čak iznad 96 posto. Kako je rečeno, poremećaj koji isto tako kod mladih ljudi, ako se ne liječi, u 15 posto završava suicidom je depresija. Problem je što muškarci rjeđe pokazuju bespomoćnost i što se teže suočavaju s činjenicom da imaju emocionalni problem.

- Zajedničko obilježje svih triju navedenih bolesti jest mogućnost uspješnog liječenja ukoliko se na vrijeme otkriju. A razlog kasnog otkrivanja su neredoviti pregledi koji na kraju dovode do teškog ili nikakvog liječenja. Zato je važno odazvati se na pregled koji može otkriti bolest u ranim fazama dok ju je još moguće uspješno liječiti, rekao je dr. Mamontov.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini