Veliki dan za općinu

Potpisan ugovor o izgradnji novog dječjeg vrtića u Žminju: ZA GODINU DANA 120 MALIŠANA POD NOVIM KROVOM

| Autor: Davor ŠIŠOVIĆ

Svi problemi s nedovoljnim kapacitetom trebali bi se riješiti novim vrtićem na Lukovici koji će imati 1.400 četvornih metara na dva kata, a u četiri vrtićke i dvije jasličke skupine moći će primiti 120 djece u optimalnoj, a čak 150 u maksimalnoj popunjenosti. Povećani kapacitet novog vrtića značit će i povećanje broja zaposlenih za trećinu

  

"Ovo je jedan od najvažnijih dana za općinu Žminj u zadnjih petnaest godina", rekao je žminjski načelnik Željko Plavčić pri potpisivanju ugovora o izgradnji novog dječjeg vrtića na lokaciji Lukovica. Ugovor vrijedan ukupno 10,6 milijuna kuna potpisali su Plavčić u ime općine Žminj, Marko Kontošić u ime labinske tvrtke De Conte koja će graditi vrtić, te Tomislav Hek u ime pazinske tvrtke Učka konzalting koja je zadužena za nadzor radova. Ukupna vrijednost projekta izgradnje novog žminjskog vrtića je 11,2 milijuna kuna, a ugovor o njegovom opremanju vrijedan šestotinjak tisuća kuna potpisat će se naknadno, najavio je Plavčić. 

Prodajom nekretnina do novca

Na natječaju za Mjeru 7.4.1 Programa ruralnog razvoja, općina Žminj je dobila 80 posto sredstava za izgradnju novog vrtića. Nedostajućih 3,8 milijuna kuna osigurat će se iz općinskog proračuna, a taj se novac planira namaknuti prodajom nekretnina.

Općina Žminj inače već godinama bilježi porast broja djece. Potkraj prošle godine, prema evidenciji za božićno-novogodišnje poklon-paketiće, 270 najmlađih Žminjaca bilo je predškolske, a njih 357 osnovnoškolske dobi. U sadašnji žminjski vrtić smješteno je 92 djece, ali se djeca jasličke dobi smještaju u ustanove u susjednim općinama u Pazinu, Podpićnu, Vodnjanu i Barbanu, za što troškove dijelom pokriva općina. 

Sufinanciranje troškova dadilja

Iz općinskog se proračuna također sufinanciraju troškovi za djecu zbrinutu kod dadilja koje imaju registrirani obrt. Svi problemi s nedovoljnim kapacitetom trebali bi se riješiti novim vrtićem na Lukovici koji će imati 1.400 četvornih metara na dva kata, a u četiri vrtićke i dvije jasličke skupine moći će primiti 120 djece u optimalnoj, a čak 150 u maksimalnoj popunjenosti. Povećani kapacitet novog vrtića značit će i povećanje broja zaposlenih za trećinu.

Nova bi žminjska predškolska ustanova trebala biti dovršena i otvorena za godinu dana, a Plavčić značaj ovog projekta podcrtava i tvrdnjom da će izgradnjom vrtića "garnitura koja je prije dvije i pol godine preuzela općinsku vlast u potpunosti ispuniti svoj izborni program". Plavčić najavljuje da će se žminjskom vrtiću, koji sada djeluje pod imenom Rapčići, vjerojatno promijeniti i ime. "Nije još odlučeno, ali kako ćemo svakako osnovati novu vrtićku ustanovu, jedan od prijedloga je i da novi vrtić nazovemo Zvane Črnja", rekao je Plavčić.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom