VERGAL

POSJETILI SMO ISTARSKO CARSTVO ZA PIVOLJUPCE: Svoja proizvode rade na poseban način, prvi u svijetu

| Autor: Sanja BOSNIĆ
Sebastian Skoko i Glauco Bevilacqua

Sebastian Skoko i Glauco Bevilacqua


U naselju Frančeskija na broju 52i, u jedinstvenom okruženju mediteranskog podneblja, otvoreno je pravo pivsko carstvo tvrtke Vergal iz Novigrada.

Na 800 četvornih metara smješten je proizvodni pogon craft pivovare, atraktivna degustacijska sala s 50 sjedećih mjesta te pub, dakle sve u istom razigranom prostoru, odijeljenom staklenim pregradama s pogledom na kristalno plavo more.

Od Glauca Bevilacque, člana uprave i jednog od pokretača projekta Vergal Brewery, inače predsjednika skupštine Zajednice Talijana Novigrada, doznajemo da je ovo prva pivovara na svijetu koja svoje pivske recepte razvija istražujući genetiku okusa određenog kraja te uvažavanja individualnih sposobnosti percipiranja okusa. Kao rezultat toga u Vergalu su nastala piva uravnotežene slatkoće, kiselosti i gorčine, ovisno o karakteristikama ciljanih tržišta.

Pivari iz Novigrada

Dio procesa proizvodnje

Trenutačno su proizveli četiri vrsta piva u bocama od 0,33l i PET kegovima od 30 litara, s 5,5 posto alkohola. Jedno je vrlo atipično Adriatik pivo, osvježavajući pale ale, balansirano te iznimno pitko, s dodatkom piranske soli i agruma.

Drugo, također pale ale pivo Mozaik, osvježavajućeg okusa i arome tropskog voća, savršena je ravnoteža Pilsner slada te dragocjenog i vrlo traženog Mozaik hmelja.

Treće je Brinjek, tradicionalno njemačko altbier pivo s dodatkom borovnice, umjerene gorčine i srednje gaziranosti.

Posljednje pivo u svakodnevnoj ponudi je Belgiak, "passepartout" pivo, nastalo kao oda belgijskoj tradiciji koja nudi široku paletu voćnih i začinskih aroma uz dašak cvjetnih nota.

Pivari iz Novigrada

Imaju četiri plus jednu marku piva

Proizvodi se i pivo Kristmas, snažnijih začina i arome, s 10,5 posto alkohola, a sam naziv kazuje da se pretežito konzumira u zimsko doba. Majstor pivar je Novigrađanin Sebastian Skoko.

Piva Vergal utjelovljuju zanatsku tradiciju proizvodnje piva, inovativnost te vrhunsku kvalitetu proisteklu iz trendy okusa tj. preferencija potrošača.

Umaški je lokalitet ovim craft projektom postao bogatiji u pivskom svijetu za jedan cijenjeni proizvod koji će odsada dodatno promovirati Savudriju kao turističku destinaciju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater