NAJNOVIJE


IZASLANSTVO GRADA POREČA

Posjet prijateljskom gradu i župi Poing u Bavarskoj


Izaslanstvo Grada Poreča predvođena gradonačelnikom Lorisom Peršurićem, te porečke župe predvođene vlč. Milanom Zgrablićem sudjelovalo je na otvaranju nove crkve u bavarskom gradu Poingu koji danas broji 16 tisuća stanovnika, a ta brojka, zahvaljujući blizini Münchena i gospodarskom razvitku, stalno raste, javljaju iz Grada Poreča.

Nakon što je 2013. godine potpisan sporazum o suradnji i uspostavi prijateljskih odnosa između Poinga i Poreča s ciljem trajnog prijateljstva dva grada, 2015. godine potpisana je i Povelja o kumstvu između župe Sv. Michaela u Poingu i župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Poreču s naglaskom na svetom Mauru kao zaštitniku biskupije i grada Poreča, podsjećaju iz gradske uprave.

Na otvorenju nove crkve u nedjelju sudjelovalo je više od dvije tisuće posjetitelja, među kojima i predstavnici distrikta Ebersberg, ostalih gradova iz regije te Poinga, dok je svečano misno slavlje predvodio njemački kardinal i minhenski nadbiskup Reinhard Marx.

- Predstavnici grada i župe još su prije nekoliko godina sudjelovali na postavljanju kamena temeljca za ovu crkvu, pa mi je drago da danas možemo sudjelovati na obilježavanju važnog događaja za naš prijateljski grad Poing, rekao je gradonačelnik Peršurić, koji se tijekom posjeta susreo i s gradonačelnikom te predstavnicima hrvatske zajednice u tom gradu.

Iz Grada Poreča ističu da je upravo član hrvatske zajednice u Poingu Ivo Sadrić bio istaknuti inicijator ovog njemačko-hrvatskog prijateljstva, koje je danas preraslo i u kumstvo dviju župa, dok se intenzivno radi na predstavljanju destinacije Poreča u ovom dijelu Njemačke iz kojeg tradicionalno dolazi veliki broj turista. Osim toga, Poreč trenutno s Poingom dogovara međunarodnu suradnju i na drugim razinama kao što su razmjene učenika, edukacije za mlade u tvrtkama koje posluju na području Poinga, kao i donacije potrebne opreme medicinskim i ostalim službama, priopćili su iz Grada Poreča. (T. K.)


Podijeli: Facebook Twiter