KONFERENCIJA ZA NOVINARE

POREČKI SDP O NEODRŽIVOM STANJU U POLJOPRIVREDI: Ogromni potencijal leži u neiskorištenom poljoprivrednom zemljištu

| Autor: Mirjan RIMANIĆ

Nedopustiva je, kažu u SDP-u, neozbiljnost, neodgovornost i neučinkovitost gradske uprave i posve je izvjesno kako će gradskoj vlasti biti potrebno više od dvije godine dok Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH na području Grada Poreča predstavi kao osnovu za raspisivanje natječajnog postupka zakupa 

"Poljoprivreda i politika - (ne)mogući suživot na Poreštini?!" bio je naziv konferencije za novinare kojom Gradska organizacija SDP-a Poreča nastoji stanovnicima Poreštine približiti svoju viziju, strategiju i ciljeve revitalizacije poljoprivrede na ovom području, ali i ukazati na neodrživost stanja u toj djelatnosti na lokalnoj razini. Više nego ikad, potrebno je djelovati bez politikanstva kod donošenja promptnih, učinkovitih, praktičnih rješenja, odluka i mjera, kaže Rodoljub Kosić predsjednik porečkog SDP-a, pozivajući izvršnu vlast Grada Poreča na ozbiljnost u rješavanju ove problematike. 

Potencijal neobrađene zemlje

- Ogromni potencijal leži u neiskorištenom i neobrađenom poljoprivrednom zemljištu, sinergiji poljoprivrede i turizma, potrebi zadovoljavanja prehrambene samodostatnosti, očuvanju tradicije, znanja i iskustava naših OPG-ova, Znanstvenom institutu na našem području, kao i alternativnim izvorima financiranja, kroz gradski proračun, namjenska sredstva na nacionalnoj i EU razini, a sve pak kako bi se stvorili preduvjeti kvalitetnijih životnih uvjeta za generacije koje dolaze, smatra Dalibor Jukopila, predsjednik Savjeta za poljoprivredu Gradskog odbora SDP-a.

Nedopustiva je, kažu u SDP-u, neozbiljnost, neodgovornost i neučinkovitost gradske uprave i posve je izvjesno kako će gradskoj vlasti biti potrebno više od dvije godine dok Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH na području Grada Poreča predstavi kao osnovu za raspisivanje natječajnog postupka zakupa zemljišta. Dakle, to je više od pet godina od definiranja strateškog cilja i dvije godine od donošenja Programa. 

Utvrđivanje potreba turizma

Stoga GO SDP-a žurnim smatra donošenje i provođenje mjera za unapređenje poljoprivrede na Poreštini. Ponajprije je to donošenje izmjena i dopuna Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH, njegova operativna provedba na području Grada Poreča i izradi Strategije razvoja poljoprivrede na području Poreča. Smatraju nadalje kako treba izraditi bazu podataka svih OPG-a na području grada te trgovačkih društava koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom kao osnovnom djelatnošću, organizirati stručna predavanja i osmisliti modele sufinanciranja. U tom smislu trebalo bi izraditi aplikacije za ostvarivanje međusobne komunikacije između OPG-a i Grada. Poljoprivredi treba dati smjernice za prevladavanje posljedica prouzročenih pandemijom Covida-19 putem jasnih i provedivih rješenja s krajnjim ciljem revitalizacije poljoprivredne proizvodnje na području grada Poreča. Treba uvesti moratorij na otplatu anuiteta za kredite pri županijskom Fondu za razvoj poljoprivrede i agroturizma na rok od 12 mjeseci, jer toliko, kaže Jukopila, traje proces proizvodnje u poljoprivredi.

Dr. sc. Zdenko Tomčić, član Savjeta za poljoprivredu GO SDP-a Poreč, govorio je o organiziranju poljoprivrednih proizvođača s područja grada Poreča na dokazani i uspješni model udruživanja kooperanata uz inicijalnu ulogu osnivača Grada Poreča kao krovne institucije. Nužna je, naglasio je, uspostava sinergije poljoprivrede i turizma - utvrđivanjem potreba turističkog sektora u korelaciji sa realnim proizvodnim kapacitetima. Osvrnu se i na neiskorištene kapacitete i to na oko 500 hektara u Kampaladanji i silose s mlinom, koje treba modernizirati, u Višnjanu.

O stavljanju u funkciju napuštenih čvrstih objekata u vlasništvu RH u samom centru grada, kao i skladišnih i drugih   kapaciteta bivših trgovačkih društava gdje Grad Poreč participira u suvlasništvu, govorio je Vladimir Sladonja izdvojivši bivše skladište Teritorijalne obrane i Distributivni centar Laguna Commercea u stečaju. U ovim slučajevima treba riješiti imovinsko-pravne odnose te pokrenuti postupak da se nekretnine stave u funkciju poljoprivrede. U tom bi slučaju Grad Poreč trebao na spomenutim lokacijama inicirati i predložiti Istarskoj županiji gradnju otkupno-distributivnog centra, poručio je Sladonja.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini