VEĆ GODINU DANA

Poreč prvi u Hrvatskoj u projektu "Odgovoran i održiv Grad": OSIM PLASTIKE, UŠTEDE I NA STRUJI

Kako bi se potaknulo na smanjenje plastike, uvedena je uporaba eko kemijskih olovaka od kartona, a zaposlenicima su darovane višekratne torbe (za npr. špežu) kako bi se poticalo smanjenje korištenja jednokratnih plastičnih vrećica

| Autor: Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ
Poreč

Poreč


Prošlo je godinu dana od kada je Poreč, kao prvi grad u Hrvatskoj, iz gradske uprave i gradskih ustanova iz upotrebe izbacio plastiku, te uveo uštede u struji, u sklopu provedbe Projekta "Grad Poreč - odgovoran i održiv Grad". Naime, prošle godine na Svjetski dan zaštite okoliša, Grad Poreč aktivno je počeo s provedbom ovih mjera u cilju smanjenja upotrebe jednokratne plastike i štednje energije, a Te se mjere aktivno provode već godinu dana i nastavit će se provoditi i dalje.

Izbačene plastične boce

Naime, konkretnim mjerama uklonjena je uporaba vode u plastičnim bocama, uvedena upotreba staklenih boca te su svim zaposlenicima darovane staklene boce za osobnu upotrebu, uklonjeni su aparati za vodu i uporaba plastičnih čaša u aparatima za kavu, izvršeno je ispitivanje kvalitete vode za piće na svim izljevnim mjestima te uvedena uporaba staklenih čaša i staklenih bokala za vodu. Također, kako bi se potaknulo na smanjenje plastike, uvedena je uporaba eko kemijskih olovaka od kartona, a zaposlenicima su darovane višekratne torbe (za npr. špežu) kako bi se poticalo smanjenje korištenja jednokratnih plastičnih vrećica.

Također, u uštedi energije na uređaje (računala, fotokopirne uređaje, uređaje za kavu, itd.) postavljene su ''pametne utičnice – vremenski prekidači'' (cca 200 potrošnih mjesta), te digitalni limitatori potrošnje električne energije, a u prostorije su stavljeni sobni termostati (termotrakice), te podijeljeni edukativno informativne brošure i naljepnice.

Obuhvaćene i ustanove

U Poreču su ove mjere, osim gradske uprave, obuhvatile i sve gradske ustanove, njih ukupno 11, te su namijenjene za preko 600 zaposlenih – od odgojiteljica u vrtiću i nastavnika, do djelatnika gradske knjižnice, muzeja, Pučkog otvorenog učilišta, Doma za starije i nemoćne…

Svim je ovim mjerama znatno smanjeno stvaranje plastičnog otpada, a nastojalo se i dati primjer svim generacijama za odgovorno ponašanje, uštedu energije i smanjenje korištenja plastične ambalaže. Osim toga, želja je ovim primjerom potaknuti i sve druge tvrtke i gospodarske subjekte na području grada na uvođenje ovakvih, "plastic free" i drugih ekološki prihvatljivih rješenja. I porečko je gradsko komunalno poduzeće Usluga, na Dan planeta Zemlje, građanima dijelilo staklene boce s termo ovojem, također potičući na smanjenje stvaranja plastičnog otpada.

Kako kaže porečki gradonačelnik Loris Peršurić, Poreč gradi svoju budućnost na svim područjima, od komunalne opremljenosti, socijalnih standarda, prostornog uređenja, do prilagodbi klimatskih promjenama, pritom vodeći računa o uštedi i racionalnom upravljanju.

- Promjena kreće od svih nas. Drago mi je što je ova naša inicijativa dobro prihvaćena i to je jedan mali, ali veliki korak od svih nas. Ali u cilju zaštite okoliša idu i naši veliki projekti   - sanirano je nekadašnje odlagalište otpada Košambra, izgrađen sustav odvodnje s pročistačima na području grada i prigradskih naselja, čime smo spriječili ispuštanje otpadnih voda u naše more, ali tu je i energetska obnova zgrada, nabava električnih vozila za gradsku upravu, radimo na uvođenju autobusne linije s električnim autobusom za naš grad, sve su to projekti za koje smo se kandidirali i dobili sredstva iz EU fondova i na tome ćemo nastaviti raditi i dalje, zaključio je Peršurić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum