POSLJEDNJIH NEKOLIKO DANA

POGLEDAJTE VIDEO / ISTRANE UZBUNILE I ZAINTRIGIRALE NEOBIČNE POJAVE NA NEBU: Nešto su sigurno sateliti, no neke nemaju veze s njima...

Svjetla su se, sudeći po komentarima, vidjela iz Pule, Labina, iznad Bala, Savudrije, kod Suska, a mnogi su kazali da su ih vidjeli i prijašnjih večeri

| Autor: Borka PETROVIĆ
Starlink sateliti na zvjezdanom nebu (snimljeno u Danskoj) (EPA/Mads Claus RASMUSSEN)

Starlink sateliti na zvjezdanom nebu (snimljeno u Danskoj) (EPA/Mads Claus RASMUSSEN)


Čudna svjetla koja se zadnjih dana vide na nebu iznad Pule i Istre zaintrigirala su, ali i zabrinula brojne građane koji su svoja viđenja prijavili popularnoj stranici Istramet.

Na njihovu objavu o dojavama ubrzo su se počela nizati svjedočanstva o viđenjima. U samo sat vremena objavu je komentiralo više od 200 ljudi, a mnogi su podijelili svoja viđenja nepoznatih letećih objekata u obliku fotografija, ali i video snimki.

Svjetla su se, sudeći po komentarima, vidjela iz Pule, Labina, iznad Bala, Savudrije, kod Suska, a mnogi su kazali da su ih vidjeli i prijašnjih večeri. Iako se na nekima jasno vidi da se radi o satelitima, neke su ipak drugačije.

Najzanimljivija je možda jedna snimana iz barke, gdje se lijepo vidi kako nešto prolijeće na horizontu, ali i nekoliko njih na kojima se vide svjetla narančaste boje, a ne bijele i u nizu kako inače izgledaju sateliti na nebu. Stoga su se razvile teorije da su se sateliti radi oblaka vidjeli drugačije, da je riječ o vojnim avionima i vojnim vježbama.

Kakve su podatke skupili prvo smo pitali Istramet. Oni smatraju su neke od snimki sto posto sateliti, ali se čini da su se na nebu odvijale i vojne vježbe. Na sredini Jadrana je, napominju, zona na kojoj se često održavaju vježbe NATO-a, a na flight radaru vidi se da su posljednjih dana ovdje aktivni vojni avioni.

No, ono što je zanimljivo jest da je snimka s barke, do čijeg smo autora došli, nije nastala ovih dana već prije nekoliko mjeseci, kod Umaga. Sugovornik nam veli da je svjetla vidio kada je bio u lovu na lignje, te ni sam nije siguran što je točno vidio. U svakom slučaju dojmilo ga je, pa je jučer kada se o tome povela rasprava, pustio i svoju snimku.

Mreža satelita Elona Muska

Da pogleda snimke zamolili smo Marina Tumpića, voditelja Astronomske udruge Vidulini koji nam veli da ovo nije prvi put da brojni građani diljem zemlje javljaju o neobičnim svjetlećim objektima na noćnom nebu. Kako najčešće opisuju, radi se o desecima svjetlećih objekata u pravilnoj formaciji koji poput vlakića "putuju" nebom. Ovdje se, bez ikakve sumnje, može utvrditi da se radi o mreži komunikacijskih satelita Starlink tvrtke SpaceX Elona Muska koji se penju u konačnu orbitu, a nakon što se pozicioniraju, više neće biti toliko uočljivi. Muskov plan je, kako navode mediji, da sateliti omoguće brzi Internet svima koji mu trenutno nemaju pristup, ponajprije u Americi, no ambiciozniji plan je umrežavanje cijelog svijeta. Do ožujka ove godine, SpaceX je lansirao već šest grupa po 60 satelita, zadnju početkom svibnja.

Tumpić se s ovim ne slaže, navodeći da ovakav plan sigurno nije financijski isplativ te da sateliti zapravo imaju vojnu namjenu. Navodi da ovaj program sufinancira sama američka vlada koja se na taj način želi zaštititi od nove vojne ruske tehnologije, odnosno hiperzvučnih projektila.

- Mi se kao korisnici sigurno nećemo moći spojiti na takav Internet jer će za to biti potreban poseban uređaj. Taj projekt nije ni financijski isplativ. Krajnji cilj je zapravo podignuti čak 46 tisuća satelita i to u nisku orbitu. Riječ je o svemirskom smeću koje već šteti nama astronomima, zagađuje nebo koje će konstantno blinkati, a pitanje je i što će se dogoditi kada se neki od njih pokvari pa počne nekontrolirano letjeti ili padati, pita se Tumpić.

Ispaljene rakete?

Nakon što je proučio snimke kazao nam je da se na onima, gdje se vidi narančasto i žućkasto svjetlo, gotovo sigurno radi o raketama protuzračnog sustava Patriot koje su mogle biti vidljive i s našeg područja. Nedavno je, naime, Ministarstvo obrane potvrdilo da će, u sklopu velike međunarodne vojne vježbe "Immediate Response 21", američke vojne snage u vojnoj bazi u Zemuniku kod Zadra postaviti sustav protuzračne obrane srednjeg dometa Patriot. U sklopu vježbe, koja traje do subote, sudjeluje 50-ak borbenih zrakoplova, avioni-tankeri i helikopteri. Hrvatska će u ovoj vježbi sudjelovati s avionima MiG-21 te ratnim brodovima u sklopu traganja i spašavanja "oborenih" letačkih posada savezničkih zrakoplova.

- Što se tiče snimke s barke i tu je riječ o vojnim zrakoplovima. Ili su to dva aviona i vidljivi su njihovi reflektori ili je pak jedan koji je upalio dodatni pogon, takozvani forsaž, i to se vidi iza njega, smatra Tumpić dodajući da snimka ipak nije toliko dobra da to može tvrditi sa stopostotnom sigurnošću. Dodaje da će se Muskovi sateliti vidjeti i narednih dana, a u petak ih na nebu možete potražiti između 22 i 23 sata. Pogled iz Pule treba uputiti u smjeru Rovinja, a ako bude vedro vrijeme moći će ih se ugledati 20-ak komada koji, s razmakom od par minuta jedan za drugim, prolaze nebom.

Tumpić na kraju smatra kako će ovakve pojave ubrzo u potpunosti zasjeniti zvijezde, uništiti nam zvjezdano nebo i napraviti globalnu ekološku katastrofu kakva nije viđena.

Ukupna masa rakete 1000 kilograma

Protuzračni sustav Patriot u Hrvatsku stigao je prošlog vikenda kopnenim putem iz Njemačke. Sustav sadrži multifunkcijski radar koji istovremeno obavlja osmatranje zračnog prostora, otkrivanje i praćenje cilja i raketnog projektila, ozračivanje cilja i predaja komandi za vođenje rakete. Također ima kontejner s četiri cijevi koji služi za transport, čuvanje i lansiranje projektila. Svaki kontejner sadrži po jedan raketni projektil.

Svaka lansirna cijev-kontejner zasebno je povezana sa sistemom za ispaljivanje. Ukupna masa rakete je 1.000 kilograma, a s kontejnerom 1.600 kila. Projektil se sastoji od balističke kape, sistema za navođenje, bojeve glave, pogonske grupe i sistema za upravljanje. Bojeva glava teška je 70 do 80 kilograma, a može biti klasična ili nuklearna.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater