Potemkinova sela

POGLEDAJTE ŠTO JE OSTALO OD KUĆA ZA ODMOR NA POREŠTINI Nekad su bile u vlasništvu moćnih kontroverznih poduzetnika

Doznajemo da je netko ipak odlučio napušteno i zapušteno naselje u porečkom zaleđu dovesti malo u red, koliko je to uopće moguće. Zato smo, kažu nam mještani, i zatekli krupni otpad ispred kuća. Okućnice su krcate starih štramaca, satelitskih antena, posteljine… * Očito se novi vlasnici žele baviti onime zbog čega su kuće prvotno i izgrađene, a to je - turizam. Nažalost, potvrdu toga nismo uspjeli dobiti, jer nam se u tvrtki Istarski dvori 2, koja se vodi kao vlasnik ovog naselja, nitko nije javljao na telefon

| Autor: Bojan ŽIŽOVIĆ
Kuće za odmor u Svetom Lovreču (snimio Milivoj Mijošek)

Kuće za odmor u Svetom Lovreču (snimio Milivoj Mijošek)


Potemkinova sela. Doslovno tako bi se moglo nazvati kuće za odmor izgrađene u Svetom Lovreču na Poreštini. Nekvalitetna gradnja, loša oprema, neodržavanje, kontroverzni krediti i poduzetnici koji su se izmjenjivali u vlasništvu, sve je to kumovalo da danas naselje turističkih objekata (koji su valjda trebale nalikovati nekoj autohtonoj istarskoj gradnji, a zapravo su, i dok su bili novi, ništa drugo nego običan, jeftini kič) izgleda kao da ga je poharala kakva nadnaravna katastrofa. Bazeni su prazni, okoliš neuređen, ispred kuća brda krupnog otpada.

Kuće za odmor

No, doznajemo da je netko ipak odlučio napušteno i zapušteno naselje u porečkom zaleđu dovesti malo u red, koliko je to uopće moguće. Zato smo, kažu nam mještani, i zatekli krupni otpad ispred kuća. Okućnice su krcate starih štramaca, satelitskih antena, posteljine… Očito se novi vlasnici žele baviti onime zbog čega su kuće prvotno i izgrađene, a to je - turizam. 

Nažalost, potvrdu toga nismo uspjeli dobiti, jer nam se u tvrtki Istarski dvori 2, koja se vodi kao vlasnik ovog naselja, nitko nije javljao na telefon. Ta je tvrtka sa sjedištem u Zagrebu još od 2016., prema dostupnim nam dokumentima, u predstečajnoj nagodbi, a njen je osnivač druga zagrebačka tvrtka Adria Commodities. Istarski dvori 2 imaju tri direktora, koji su pak povezani s mnoštvom drugih tvrtki. Riječ je o Franji Hercegu, Brani Golubiću i Tomislavu Filipoviću.

U Istri možda najzvučnije ime ovog trojca je Franjo Herceg, suvlasnik tvrtke Tikar, koja je još koncem 2020. na javnoj dražbi za 22,8 milijuna kuna kupila hotel Kristal u centru Umaga. Tikar je inače još od lipnja 2016. bio prvi hipotekarni vjerovnik na hotelu Kristal, tj. ustupljeno mu je založno pravo na nekretninama od 3,3 milijuna eura koje je do tada imala Hypo banka. Tu se krije i poveznica Hercega s drugim direktorom Istarskih dvora 2 Branom Golubićem, koji je bio član Uprave Hypo banke.

gg

Da ne bi netko pomislio kako su kuće za odmor u Svetom Lovreču još jedna mutna kreditna priča bivše Hypo banke, valja pojasniti da je tu glavnu riječ vodila Zagrebačka banka, koja je od 2008. na kućama u Svetom Lovreču imala upisano založno pravo zbog novčane tražbine od 25,5 milijuna eura, da je to pravo 2017. ustupila tvrtki iz Luksemburga, a ova zatim prije nešto više od šest mjeseci tvrtki iz Zagreba, te da je sve skupa brisano prije mjesec dana.

Uglavnom, Franjo Herceg, inače najveći pojedinačni dioničar i član Nadzornog odbora u građevinskoj kompaniji Ingra, u posao oko umaškog hotela Kristal ušao je sa slovačkim partnerima. Do danas međutim nisu krenuli u obnovu navedenog hotela, a šuška se da ni neće jer su procijenili da bi sve skupa koštalo previše pa navodno traže novog kupca.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater