NATURA HISTRICA U AKCIJI

Zimsko brojanje pataka, gusaka i ostalih ptica vodarica u Istri

Ove su se godine vodarice brojale na Raši, Paludu i akumulaciji Butoniga

| Autor: Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ
(Foto Priroda Hrvatske Goran Šafarek)

(Foto Priroda Hrvatske Goran Šafarek)


 U tijeku je zimsko prebrojavanje ptica vodarica (IWC). Kao i svakog siječnja, i Javna ustanova Natura Histrica uključila se u ovu akciju u kojoj stručnjaci i volonteri istovremeno prebrojavaju ptice na zimovalištima. Tako se skupljaju vrijedni podaci, što je osobito bitno jer su vodarice ugrožene nestajanjem pogodnih staništa. Središnji vikend prebrojavanja je iza nas, no ptice se mogu brojati tijekom cijelog siječnja. Ove su se godine vodarice brojale na Raši, Paludu i akumulaciji Butoniga.

Više o tome kako se uključiti može se naći na web stranicama udruge Biom (www.biom.hr). Kako kažu iz te udruge, ovogodišnje izdanje zimskog prebrojavanja ptica vodarica (IWC) održavalo se, udarno, 15. i 16. siječnja, a provodi ga Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode te udruge Biom i Zeus, koje su i pozvale volontere da im se tijekom siječnja pridruže u tradicionalnoj međunarodnoj akciji brojanja ptica.

"Siječanj je vrijeme kad se ptice selice nalaze na svojim zimovalištima. Vodarice zauzimaju nezaleđene vodene površine kako bi ondje provele zimu. Upravo tada, kad je najmanja vjerojatnost da će se nekamo kretati, najbolje je vrijeme za njihovo brojanje. I da, brojanje pataka, gusaka i ostalog društva opsežan je posao, no zahvaljujući volonterima diljem svijeta, pa tako i Hrvatske, skupljaju se vrijedni podaci o stanju ptičjih populacija već dugi niz godina. Otkad je Wetlands International 1967. pokrenuo ovu međunarodnu inicijativu, podaci o brojnosti vodarica na pojedinim područjima pomažu identificirati međunarodno važna vlažna staništa te se na temelju tih podataka donose brojne odluke o zaštiti ptica, kako na međunarodnim, tako i na nacionalnim i lokalnim razinama. Vodarice, koje podrazumijevaju razne ptice vezane uz vodena staništa, posebno su osjetljiva skupina te su izravno ugrožene nestajanjem odgovarajućeg staništa", kažu organizatori ove zimske akcije.

U Hrvatskoj se vodarice redovito broje još od 80-ih godina prošlog stoljeća, a dosad je u akciju uključeno više od 500 lokaliteta te se svake godine u IWC pridruži preko stotinu sudionika. O opsežnosti akcije govore podaci iz 2020. kad je u Hrvatskoj prebrojano skoro 180.000 ptica na 329 lokaliteta. Veliki je to pothvat, kako za vrijedne terence, tako i za koordinatore koji brinu da sve teče glatko i da podaci budu poslani ispravno i na vrijeme te za volontere koji kasnije obrađuju podatke.

Koordinaciju na nacionalnoj razini vodi Adrian Tomik iz Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode, a u regionalnoj koordinaciji sudjeluju udruge Biom i ZEUS.

U ovogodišnju siječanjsku akciju mogu se uključiti svi ljubitelji ptica i prirode, početnici i iskusni promatrači ptica. Za volontere su pripremljene detaljne upute za sudjelovanje u kojima se mogu pronaći svi potrebni materijali. Lokaliteti na kojima se mogu brojati vodarice označeni su na karti, a za odabir lokaliteta potrebno se javiti nadležnom koordinatoru. Prebrojavanje je moguće odraditi tijekom cijelog siječnja, no vrjedniji su podaci skupljeni što bliže središnjem vikendu brojanja (15. i 16. siječnja.).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater