NEKI OD VAŽNIJIH DOGAĐAJA U PROTEKLOJ GODINI

PO ČEMU ĆEMO JE PAMTITI: Naslovnice Glasa Istre koje su obilježile 2019. godinu

| Autor: Jasna ORLIĆ


Glas Istre protekle je godine pokrenuo više humanitarnih akcija za pomoć potrebitoj djeci i njihovim roditeljima. Prikupljala se pomoć za teško oboljelu djevojčicu Nadiju Ucović iz Pule. Novinari Glasa Istre ukazali su i na nepravdu prema Melisi Halilović koja je stradala u prometnoj nesreći, a osiguravateljske kuće odbijaju isplatiti odštetu.

5. veljače

Sudeći prema naslovnicama Glasa Istre protekla 2019. godina nije bila osobito dobra. Točnije za radnike Uljanika bila je osobito teška. Pula je lani pokapala nade za opstanak Uljanika i vjeru da se može izvući iz gliba. Uljanik kakav je nekada bio stvar je prošlosti. Hoće li se na zgarištu ipak roditi nešto novo? Postoje neke naznake da je nestanak brodogradilišta kakvog poznajemo šansa za novu priču na zdravijim nogama? Mnogi su se radnici iz Arsenala razmilili svijetom, a sada se čuju naznake novih poslova.

6. ožujka

Očekivano i neizbježno, na Trgovačkom sudu u Pazinu 13. svibnja otvorena je procedura za stečajni postupak Uljanik Brodogradilišta. Stečaj je riječ koja se mjesecima u Puli nije glasno izgovarala, no nakon što je postalo jasno da ne postoji nikakav plan niti izgledi za restrukturiranje i nakon što sedam mjeseci nije stigla niti jedna puna plaća, svima je postalo jasno da je stečaj zapravo jedini preostali izlaz iz labirinta beznađa koji se izgradio unutar zidina pulskog škvera. Bez posla je ostalo preostalih 1.118 radnika. Danas je na Zavodu za zapošljavanje oko 700 bivših uljanikovaca.

27. ožujka

U velikoj policijskoj akciji 23. ožujka uhićen je donedavni predsjednik Uprave Uljanik grupe Gianni Rossanda i 10 bivših visokopozicioniranih šefova Uljanika i 3. maja te direktor Uljanik Plovidbe zbog sumnje u teški gospodarski kriminal. Postoji sumnja da su kaznenim djelima pričinili materijalnu štetu veću od 1,2 milijarde kuna.

16. travnja

Pula više nikada neće biti ista. A kakva će biti odgovore možda znaju futurolozi. Kažu da sreća voli hrabre i poduzetne. Već se uobičajeno pri tome misli na Infobip, ali prisjetimo se i drugih manjih i srednjih poduzetnika. Jedan od njih spominje se na naslovnici od 2. veljače - Dean Skira. Njegova tvrtka iz Pule dizajnirala je rasvjetu Transneftove poslovne zgrade u Moskvi. Potpis pulskog dizajnera je na jednom od najljepših nebodera na svijetu - Evolution Tower.

10. travnja

Glas Istre protekle je godine pokrenuo više humanitarnih akcija za pomoć potrebitoj djeci i njihovim roditeljima. Prikupljala se pomoć za teško oboljelu djevojčicu Nadiju Ucović iz Pule. Novinari Glasa Istre ukazali su i na nepravdu prema Melisi Halilović koja je stradala u prometnoj nesreći, a osiguravateljske kuće odbijaju isplatiti odštetu.

14. svibnja

Javna ustanova Kamenjak pod istragom je zbog sumnji u krađu i prijevaru s ulaznicama. Policija "češlja" poslovanje, objavljeno je sredinom travnja. "Sve smo odlučili prijaviti policiji ne bi li otklonili moguće manipulacije vezane uz naplatni sustav i eventualno nezakonite radnje, kao i moguće sumnje da je zbog određenih radnji oštećena Javna ustanova Kamenjak, kazao je tada predsjednik Upravnog vijeća JU-a Kamenjak Matija Medica. Nakon višemjesečne trakavice Aljoša Ukotić postavljen je umjesto Maje Šarić na čelo Kamenjaka.

6. lipnja

Neviđeno divljaštvo dogodilo se prošlog ljeta na terasi Old City bara u samom centru Pule na Danteovom trgu kod pošte. Trojica huligana brutalno su pretukla 77-godišnjeg noćnog čuvara kafića. Teško ozlijeđeni Evelino Vale izjavio je da mu ništa nisu rekli, samo su ga počeli tući. Slomili su mu tri rebra i ruku. "Udarali su me u glavu, u ruku, a nakon što sam pao, nogama su me tukli po rebrima, prepričao je ozlijeđeni Evelino Vale.

23. srpnja

Najljepši božićni dar dobila je šesteročlana obitelj koja je prije četiri godine ostala bez majke i supruge. Župnik Željko Zec uz pomoć Caritasa i brojnih donatora iz temelja im je sagradio kuću. Marinići su konačno uselili u svoj dom u Bričancima kraj Žminja. Petoro djece i otac na svom imanju sada mogu okrenuti novu stranicu života.

30. kolovoza

30.  studenog

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini