komunalna tvrtka Usluga

PAZIN: Stigli spremnici za odvojeno prikupljanje papira i kartona na kućnom pragu

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Spremnici za papir

Spremnici za papir


Na reciklažom dvorištu Jelenčići u Pazinu u četvrtak je službeno obilježena primopredaja spremnika za odvojeno prikupljanje papira i kartona na kućnom pragu za kućanstva s područja grada Pazina. Radi se o 1.700 spremnika zapremnine 240 litara sufinanciranih u 85-postotnom iznosu od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Spremnici će se trgovačkom društvu Usluga Pazin dostavljati u više navrata, a za cijelo područje davatelja javne usluge očekuje se podjela 10.201 spremnika što će zasigurno poboljšati kvalitetu i količinu reciklabilnog otpada i omogućiti smanjenje količine miješanog komunalnog otpada. Iz trgovačkog društva ističu da se sredinom veljače očekuje i primopredaja spremnika za plastiku i metal čime će se i službeno izvršiti isporuka svih spremnika za odvojeno prikupljanje otpada na području Grada Pazina.

Podsjetimo, Grad Pazin je u proteklih pet godina u segment održivog gospodarenja otpadom uložio više od 28 milijuna kuna što gradskog što europskog novca i prošile je godine postao prvi grad u Istri koji je uspješno zatvorio i sanirao sva svoja bivša odlagališta otpada. Pazin se može pohvaliti jednim od najučinkovitijih sistema prikupljanja otpada u državi što uključuje 5.612 čipiranih individualnih spremnike u ruralnom dijelu, 40-ak modernih zajedničkih polupodzemnih spremnika na korisničke kartice u urbanom dijelu te 421 zeleni otok na svom području.

Dodatno u lipnju prošle godine podijeljeno je prvih sto kompostera čime se željelo potaknuti građane na kompostiranje i korisnicima omogućiti smanjivanje količina biootpada kojeg odlažu, budući da biootpad čini čak 40 posto prosječne kante za otpad. Predsjednik uprave Usluge Vladimir Burić podsjetio je da će za Grad Pazin i svaku pojedinu općinu na području davatelja usluge biti omogućena i dodatna usluga "smart nadogradnje" spremnika, odnosno ugrađivanje čipa s ciljem transparentnog uvida u količine odvojenog otpada i dodatnog optimiziranja sustava.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom