DOM ZA STARIJE POSTAJE REALNOST

PAZIN: Na gotovo četiri tisuće kvadrata novi dom za umirovljenike. RIJEČ JE O ULAGANJU VEĆEM OD 47 MILIJUNA KUNA!

Ovo je potpuno novi dom i naravno da nam je drago da sad krećemo u realizaciju. Svjesni smo da potreba itekako postoji i naša je obaveza da starijim sugrađanima i u trećoj životnoj dobi osiguramo što bolju kvalitetu života, istaknuo je Krulčić

| Autor: Danijela BAŠIĆ PALKOVIĆ
Simulacija novog doma

Simulacija novog doma


Od ideje do realizacije prošlo je gotovo pola stoljeća, no ovog proljeća novi dom za starije i nemoćne u Pazinu postaje realnost. Potvrdio je to gradonačelnik Pazina Renato Krulčić, rekavši da se radi o investiciji koja premašuje 47 milijuna kuna. S obzirom na sve veće potrebe, ali i nedostatak doma za starije, pazinski gradonačelnik poručuje da se na ovu investicijsku predugo čekalo.

- Očekujemo da s gradnjom krećemo sredinom travnja i drago mi je da smo opravdali povjerenje građana i da je ova investicija o kojoj se govori već 50 godina, sada realnost. Upravo je proveden postupak javne nabave i ponude se razmatraju, i ako sve bude u redu očekujemo da ćemo u travnju krenuti u gradnju i realizaciju prve faze. Ovo je potpuno novi dom i naravno da nam je drago da krećemo u realizaciju. Svjesni smo da potreba itekako postoji i naša je obaveza da starijim sugrađanima i u trećoj životnoj dobi osiguramo što bolju kvalitetu života, istaknuo je Krulčić.

Naglasio je da je Grad Pazin u svojoj Strategiji razvoja od 2015. do 2020. godine prioritetnim projektom utvrdio izgradnju Doma za starije osobe koji će se graditi u dvije faze. Naime, lokacija buduće zgrade je unutar društvenog centra Veli Jože na mjestu postojećeg hangara koji se planira ukloniti. Krulčić napominje da je početkom siječnja prošle godine, tvrtkom Leko-biro d.o.o. iz Slavonskog Broda potpisan ugovor o izradi projektne dokumentacije za gradnju prve faze u vrijednosti od 512.500 kuna uključujući PDV.

- U prvoj fazi, izgradio bi se veći dio zgrade, odnosno prizemlje i još dva kata. Prostor bi obuhvaćao sve potrebne zajedničke prostore, smještajne kapacitete za 52 korisnika institucionalne skrbi (dugotrajni smještaj), Centar za pružanje izvan institucijskih socijalnih usluga za 30 korisnika poludnevnog boravka te pomoćne prostore, koji su potrebni za uslugu pomoć u kući za 90 korisnika. Druga faza obuhvaća izgradnju objekta za smještaj još 48 smještajnih jedinica, kaže Krulčić.

Novi će se dom prostirati na gotovo četiri tisuće četvornih metara. U sklopu prve faze uredit će se i vanjski prostori ispred zgrade odnosno parkirališta, kolne i zelene površine te djelomično zelene površine s južne i istočne strane, a samo prva faza koštati će 37 milijuna kuna.

- Projekt izgradnje Doma nastavlja se na brojne aktivnosti koje su provedene u 2018. godini, među kojima su najvažnije javna rasprava, izrada idejnog projekta i dobivanje lokacijske dozvole te su izvršena geotehnička istraživanja. U listopadu 2019. prijavljen je i projekt "SOS- skrb o starijima" koji uključuje i dio izgradnje i opremanja Doma za starije osobe, a odnosi se na pružanje izvan institucijskih socijalnih usluga. To su poludnevni boravak i pomoć u kući. Prijavitelj je bio Gradsko društvo Crvenog križa Pazin, a partneri su Grad Pazin i Centar za socijalnu skrb Pazin. Rezultate tog natječaja očekujemo u 2021.godini, ističe Krulčić.

Napominje da u sklopu ovog dijela ukupni troškovi iznose 10, 8 milijuna kuna. Od toga za građenje i opremanje planirano je 8,4 milijuna kuna, dok se preostali iznos odnosi na nabavku šest vozila za potrebe Gradskog društva Crvenog križa, a jedno vozilo koristit će pazinski Centar za socijalnu skrb. Od toga jedan kombi namijenjen je za prijevoz korisnika, četiri vozila za gerontodomaćice i jedno vozilo za pomoćnog radnika te jedno vozilo za socijalne radnice i stručne suradnike Centra za socijalnu skrb Pazin za potrebe obilaska terena.

Pazinski gradonačelnik je podsjetio da im je krajem 2019. godine Vlada za projekt dala suglasnost zaduženje u Privrednoj banci Zagreb u iznosu od 37 milijuna kuna.

- Rok otplate kredita je petnaest godina, a Istarska županija podržala je izgradnju Doma za starije osobe i centra za pružanje izvan institucijskih socijalnih usluga Pazin. Na tragu toga, u svibnju prošle godine potpisan je Sporazum o davanju kapitalne pomoći za otplatu kredita za izgradnju i opremanje te sufinanciranje kredita u iznosu od 50 posto. Potom je u rujnu dobivena građevinska dozvola te smo za projekt raspisali javnu nabavu. Upravo je ovih dana provedeno javno otvaranje ponuda za prvu fazu izgradnje, naglašava Krulčić.

Doznajemo, pristiglo je pet ponuda i sada slijedi analiza i odabir ekonomski najpovoljnije ponude. Zasebna nabava za opremanje, odnosno postupak javne nabave planira se započeti u prvoj polovici 2022. godine, dok bi prva faza radova trebala završiti sredinom 2023. godine.

U ovogodišnjem proračunu Grada Pazina za građevinske radove za izgradnju Doma za starije i Centra za pružanje izvan institucijskih socijalnih usluga, od namjenskih primitaka od zaduživanja, planirano je 25,8 milijuna kuna.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom