ZAHVALA HITNOJ MEDICINSKOJ POMOĆI

Pacijent hitne u Umagu: Nakon što preživite shvatite da je najvažnije biti u sigurnim rukama naših zdravstvenih radnika

Nakon poziva hitnoj, stigli su na moju adresu na Punti u roku od sedam minuta, obavili EKG, pa me transportirali u Opću bolnicu Pula. Imao sam otkucaje srca 150 u minuti u stanju mirovanja što je kritična tahikardija uz žestoku aritmiju koja može dovesti do infarkta. Nalazio sam se u vidnom stanju šoka tj. panike, i voditeljica umaške hitne dr. Jovanka Popović Glavičić, ustanovila je sumnju na predinfarktno stanje

| Autor: Sanja BOSNIĆ
hitna pomoc

hitna pomoc


Susresti poznatu osobu nakon dugog vremena najčešće vam izmami osmijeh na lice, ali ponuka vas i na pomalo euforično pitanje "Pa čovječe jesi li ti živ?!". Tako se početkom ove godine zbilo i u našem slučaju pri susretu s jednim sugovornikom koji je zamolio za anonimnost. S obzirom da je njegova dojmljiva priča vrijedna pažnje jer je prebrodio, stručno rečeno, suspekt na pred infarkt, prenosimo ju kao i njegovu javnu zahvalu upućenu umaškom timu Hitne medicinske pomoći koji mu je prošloga ljeta dojurio u pomoć i spasio život.- Započela je nova godina i pravi je trenutak da se prisjetimo naših liječnika s hitne pomoći i da im odamo iskreno ljudsko priznanje, rekao mi je uvodno sugovornik.

Iako je sugovornik relativno mlađe dobi, pati od nekih srčanih tegoba, no priznaje nam da se prošloga ljeta malčice odao ljetnom zabavnom noćnom životu. Tako se nakon jedne noći neurednog sna počeo osjećati loše. Bol u prsima, snažna aritmija i otežano disanje počeli su tog kasnog popodneva uzimati maha. Obuzela ga je panika pa je nazvao službu umaške Hitne medicinske pomoći.

- Nakon poziva hitnoj, stigli su na moju adresu na Punti u roku od sedam minuta, obavili EKG, pa me transportirali u Opću bolnicu Pula. Imao sam otkucaje srca 150 u minuti u stanju mirovanja što je kritična tahikardija uz žestoku aritmiju koja može dovesti do infarkta. Nalazio sam se u vidnom stanju šoka tj. panike, i voditeljica umaške hitne dr. Jovanka Popović Glavičić, ustanovila je sumnju na predinfarktno stanje. Tijekom brze vožnje, sve vrijeme me u kolima opservirala, ali djelovala i kao psihoterapeutkinja, jer sam bio pri svijesti. To su vam oni prijeteći trenuci u kojima jednostavno ne vladate sobom i potrebno vam je optimistično ohrabrenje i uvjeravanje stručnjaka. Drugim riječima, osim pružanja adekvatne liječničke pomoći ovakva je ljudska potpora vrlo djelotvorna za nas pacijente i naše teško psihofizičko stanje, ispričao nam je gotovo u dahu.

- Kod mene je cijela idealna medicinska terapija injekcijama i tabletama bila efikasna tako da sam u pulskoj bolnici bio praktično samo na sigurnosnom promatranju i opće zdravstveno stanje mi se gotovo brzo stabiliziralo, ispričao nam je nadalje sugovornik i dodao da je zbog svega beskonačno zahvalan umaškom timu HMP-a.

- Profesionalno, efikasno, empatično i na kraju simpatično jer je naposljetku na moje ironično-duhovite primjedbe medicinski tim prihvatio tu "igru" čime su uz stručnost i empatiju pokazali i vrlo zavidan smisao za humor za ocjenu 10 plus", ističe sugovornik želeći spomenuti poimenice cijelu ekipu umaške hitne koja mu je tog kobnog dana pritekla u pomoć: dr. Doris Kovrat, dr. Jovanka Popović Glavičić, medicinska sestra Stefani Bekčec i vozač kola hitne Donald Lanča.

- Nakon što preživite u okolnostima jureće hitne, s dijagnozom koju su mi utvrdili, okruženi svim potrebnim medicinskim aparatima za reanimaciju, zapravo shvatite da je najvažnije od svega zateći se u sigurnim rukama naših zdravstvenih radnika i stoga zavrjeđuju našu javnu pohvalu za svu uloženu nadljudsku požrtvovnost, istaknuo je umaški preživjeli pacijent.

Pohvale i čestitke, naravno, vrijede i za sve zdravstvene radnike iz ispostava Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije koji su u svakom trenutku spremni preuzeti kontrolu nad životima unesrećenih u vrlo neizvjesnim i dramatičnim okolnostima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater