PRODAJE SE HISTRIA AROMATICA

OVDJE NIŠTA NE MOŽE FUNKCIONIRATI! Prodaje svoj životni san - park mediteranskog bilja

(A. POKRAJAC)

(A. POKRAJAC)


Da, istina je da prodajem svoje "dijete"! Zašto? Zato što u Hrvatskoj ništa ne može funkcionirati pa tako ni ovdje u Istri. Išao sam 1990-ih s idejom da napravim nemoguću misiju. Ali ovdje su i obični poslovi osuđeni na propast, rekao nam je vlasnik Boris Filipaj

Velebni tematski park aromatičnog i ljekovitog bilja Histria Aromatica na brdu Pižanovac kod Golaša prodaje se po cijeni od 12 milijuna eura!

S tim iznosom taj je agroturistički kompleks, u kojem djeluje i edukativni centar i muzej etnobotanike, trenutno jedna od najvrjednijih nekretnina u Hrvatskoj ponuđenih na prodaju. Iznos je to koja zvuči nevjerojatno, ali je shvatljivija ako se zna da se radi o imanju koje se prostire na oko 25 hektara, o potpuno kultiviranom brdu s terasastim poljima i s atraktivnim arhitektonskim zdanjima na vrhu brda s kojeg puca pogled na rovinjsko priobalje. Vlasnik Boris Filipaj, nakon godina traženja prave lokacije za ostvarenje svog sna, kupio je zemljište 2005. godine i, kako nam kaže, uložio u njega četiri milijuna eura.

Nemoguća misija

- Da, istina je da prodajem svoje dijete! Zašto? Zato što u Hrvatskoj ništa ne može funkcionirati pa tako ni ovdje u Istri. Išao sam 1990-ih s idejom da napravim nemoguću misiju. Ali ovdje su i obični poslovi osuđeni na propast. Ovakvi projekti uvijek su interesantni medijima dok se stvaraju, ali kada treba zaživjeti onda je to noćna mora. Sve je to krivo postavljeno, rekao nam je Filipaj, inače osnivač uspješne tvrtke Bioaromatica iz Zagreba za proizvodnju toaletno-kozmetičkih proizvoda.

Park se, prema podacima agencije za prodaju nekretnina, nalazi na deset hektara u vlasništvu i 13 hektara pod koncesijom, na kultivirano zemljište s nasadima lavande, kadulje, smilja, nevena, ružmarina te voćnjaka, s velikim maslinikom i vinogradom, vrtovima povrća i više od 300 vrsta začina. Na vrhu brda Pižanovac nalaze se tri objekta površine tisuću kvadrata koji okružuju trg s fontanom, jedan od njih je restoran s velikom terasom. Tu su i suvenirnica, dvorana za prezentacije, pokazni galenski laboratorij te muzej etnobotanike.

Više puta smo u Glasu Istre uslijed raznih prigoda izvještavali s brda Pižanovac s kojeg se spuštaju nizovi terasastih polja prepunih aromatičnog i ljekovitog mediteranskog bilja. Pižanovac je, uostalom, i najsjevernija točka gdje uspijeva prirodni insekticid, glasoviti buhač. (PIŠE Zvjezdan STRAHINJA)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of