ORKA

Održivi razvoj značajnog krajobraza Donji Kamenjak i medulinski arhipelag: UREĐENI PUTOVI DINOSAURA I NOVA IGRALIŠTA ZA DJECU

| Autor: Cristian Bruno GALIĆ
Rt Kamenjak

Rt Kamenjak


Ova su sredstva uložena u niz aktivnosti kojima je Javna ustanova Kamenjak osvježila ponudu i unaprijedila infrastrukturu cijelog područja Kamenjaka. Na četiri lokacije postavljane su Internet točke koje omogućavaju posjetiteljima besplatnu Wi-Fi vezu, a na ulaze u zaštićeno područje postavljene su kontrolne točke za evidentiranje posjetitelja koje omogućuju jasniju sliku o stvarnom stanju broja posjetitelja

 

Stručnim skupom i konferencijom koja će se održati od 21. do 23. listopada završava europski projekt ORKA - Održivi razvoj značajnog krajobraza Donji Kamenjak i medulinski arhipelag. Ovaj značajan projekt koji je započeo 2018. godine provela je Javna ustanova Kamenjak zajedno s partnerima Općinom Medulin i Istarskom županijom.

Projekt ORKA unaprijedio je upravljanje JU Kamenjak na principima održivog korištenja prirodne baštine i brige o zaštiti okoliša, a prirodne ljepote i vrijednosti Kamenjaka kroz ovaj su projekt dobile još atraktivniju prezentaciju. Projekt ujedno uključuje i aktivnosti odrađene prije početka provedbe, a za koje se retrogradno potraživalo sufinanciranje. 

Nove makete i edukativne tabele

Ukupna vrijednost projekta je 10 milijuna kuna, dok su ukupno prihvatljivi troškovi blizu 6,3 milijuna kuna, od kojih je Europski fond za regionalni razvoj sufinancirao više od četiri milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Ova su sredstva uložena u niz aktivnosti kojima je Javna ustanova Kamenjak osvježila ponudu i unaprijedila infrastrukturu cijelog područja Kamenjaka.

Između ostaloga, uređena je poučno tematska staza Putovima dinosaura te su postavljene nove makete dinosaura i edukativne tabele. Na četiri lokacije postavljane su internet točke koje omogućavaju posjetiteljima besplatnu Wi-Fi vezu, a na ulaze u zaštićeno područje postavljene su kontrolne točke za evidentiranje posjetitelja koje omogućavaju jasniju sliku o stvarnom stanju broja posjetitelja.

Velik broj posjetitelja za sobom donosi i veću količinu proizvedenog otpada što zahtjeva kvalitetno upravljanje njegovim zbrinjavanjem. U sklopu ovog projekta postavljeni su polupodzemni spremnici za otpad koji se napajaju solarnim panelima, a opremljeni su i edukativnim tabelama.

Novost projekta je i ta da su se mnoge atrakcije Kamenjaka prilagodile slabije pokretnim osobama te je tako dio poluotoka dostupan osobama s invaliditetom.

- Već na proljeće vozilom prilagođenim osobama s invaliditetom omogućit će se i veća dostupnost većine sadržaja. Zbog izrazito nepristupačnog terena na području Kamenjaka osobama s invaliditetom otežano je korištenje infrastrukture pa će vozilo omogućiti obilazak Kamenjaka, a na oba ulazna punkta u sklopu novih samoodrživih kućica, izgrađeni su i sanitarni čvorovi za osobe s invaliditetom. Svako vozilo koje ima oznaku invalida ne plaća ulaz na zaštićeno područje, poručuju iz JU Kamenjak. 

Brod i drvena kućica za najmlađe

Edukacija i interpretacija krajobraza provodi se u skladu s tehnološkim trendovima. Naime, područje Kamenjaka izrazito je zanimljivo i djeci, a uz nove edukacijske tabele, nove edukativne obilaske uz edukatore JU Kamenjaka, u sklopu ovog projekta postavljena su i drvena igrala za djecu: "Brod" u uvali Školjić i "Drvena kućica" iznad uvale Pinižule.

Izrađena je i web-aplikacija, koja služi kao "virtualni" vodič za posjetitelje s mnoštvom korisnih informacija. Ova aplikacija nudi i on-line kupnju ulaznica za ulazak na područje značajnog krajobraza te je povezana s multimedijalnim info-punktovima postavljenim na šest lokacija u Općini Medulin.

Projekt ORKA izravno je doprinio poboljšanju cjelokupnog doživljaja Kamenjaka. Obiteljima s djecom pružaju se dodatni sadržaji za sve dobne skupine, učenicima i studentima koji će u sklopu obrazovnih izleta i putovanja posjetiti Kamenjak nudi se suvremen pristup učenju o prirodnoj baštini, a izletnicima je uz edukativne staze, novu signalizaciju, pametno zbrinjavanje otpada i nove načine prezentacije kulturne i prirodne baštine Kamenjak postao još atraktivnija destinacija.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of