U organizaciji RKUD „Rudar“

ODRŽAN 27. MEH NA SRCU U RAŠI

Nastupilo 25 svirača na mehu, mešnicama, šurlama, dvojnicama i sopelici

| Autor: Branko BIOČIĆ
Gosti iz Cresa - Iva Barbalić i Mario Mužić

Gosti iz Cresa - Iva Barbalić i Mario Mužić


U organizaciji Radničko kulturno umjetničkog društva „Rudar“ u nedjelju navečer u Raši je održan tradicionalni 27. susret svirača na mehu, mešnicama, šurlama, dvojnicama i sopelici Istre, pod nazivom Meh na srcu.

Nastupilo je 25 svirača sa Labinštine, Lindara, Pazina, Barbana, Vodnjana i Pule.

fns

Mihael Glavaš

Sviralo se na tradicijskim instrumentima, pjevalo i taranjkalo po starinski. Posebice je Noel Šuran zasvirao na sopelici ili svirali kantu i to „njurganje pod sviralu“, po prvi put nakon dugih niz godina. Interesantnu svirka koju su nekada pastiri svirali istodobno i pjevali uz sviralu ili kako se još taj instrument nazivlje sopelicu.

hgkm,

Adrijana Miletić - svirka na meh

Najmlađi svirač je bila mlada Iva Barbalić, 13 godina, na mehu a najstariji Kos Franko iz Kapelice koji je svirao na meh Tanac ot Kosi, svirku koja je pomalo bila i zaboravljena. Franko je inače jedan od rijetkih dobrih izrađivača istarskih narodnih instrumenata, posebice poznatog meha, velikih i malih sopela i mešnica. Ovogodišnji susret je obogatila i poezija na cakavici a pored ostalih govorila je svoju poeziju i Rina Miletić najstarija pjesnikinja cakavice ovoga kraja.

hgkm,

Franko Kos - izrađivač istarskih instrumenata

Nastupili su Rina Miletić, Bruna Gobo, Franko Kalac , Branko Vlačić , Mihael Glavaš, Rino Martinčić, Davor Zović, Željko Glavaš, Adrijana Miletić, Rafaela Blažina, Avelina Draguzet, Drago Draguzet, Mladen Radolović, Klaudio Radolović, Noel Šuran, Zoran Karlić, Đino Bučić, Lari Višković, Serđo Mikuljan, Mario Mužić- Cres, Iva Barbalić – Cres, Franko Kos, Morris Gržan, Nino Kiršić i Noel Šuran. Susret je vodio Josip Pino Knapić, jedan od inicijatora zajedno sa Renatom Pernićem, organizacije ovakvih susreta u Istri.

vbn fs

Susret tradicionalno organizira RKUD „Rudar“ iz Raše, a ovogodišnji pokrovitelji su Istarska županija Upravni odjel za kulturu i zavičajnost, općine Raša i Sveta Nedjelja, grad Labin i Turističke zajednice grada Labina i općine Raša.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater