DJECA U NOVIGRADU UČILA VJEŠTINE BOĆANJA

OČUVANJE TRADICIJE: Okušali su se u drevnoj pučkoj igri

Na boćalištu u Novigradu i na platou pokraj škole okupilo se ukupno 33 djece iz OŠ Rivarela i Talijanske osnovne škole u Novigradu, kojima su se pridružile i mlade gimnastičarke

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Prezentacija boćanja

Prezentacija boćanja


Boćanje je stara i dobro poznata igra koja na najbolji mogući način spaja sport, vještine, zabavu i druženje na otvorenom. Predstavlja povijesnu baštinu, pa je s ciljem njezine popularizacije i prenošenja na mlađe naraštaje prošlog tjedna u Novigradu održano zabavno sportsko događanje "Boćanje i igranje".

Na boćalištu u Novigradu i na platou pokraj škole okupilo se ukupno 33 djece iz OŠ Rivarela i Talijanske osnovne škole u Novigradu, kojima su se pridružile i mlade gimnastičarke. Okušali su se u boćanju, a pritom su se igrali, plesali, vježbali, navijali za svoje prijatelje i odlično se zabavili. Imamo i malog pobjednika mini natjecanja – to je Noa Andreašić kojem od srca čestitamo na njegovim boćarskim vještinama. U organizaciji ovog hvalevrijednog događanja, koje djeci približava pučke igre njihovih nonića, pomogli su Boćarski klub Fameia Novigrad Cittanova, Ženski boćarski klub Novigrad Cittanova te Gymstars Klub za gimnastiku i sportsku rekreaciju.

Događaj koji je oduševio djecu održan je u sklopu projekta Playful Paradigm "Igra kao instrument za inkluziju, zdravlje i održivost" iz programa URBACT sufinanciran sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj u organizaciji Grada Novigrada. Boćanje je odabrano kao središte zbivanja jer je riječ o prastaroj pučkoj igri koja potječe još iz antičke Grčke, i stoljećima je prisutna na ovim prostorima. Hrvatski boćari već su niz godina u samom svjetskom vrhu, a riječ je o igri koja predstavlja vrijednu povijesnu ostavštinu. Stoga je nužno da se mlade generacije s njome upoznaju te da se kontinuirano ulaže u popularizaciju boćanja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini