OPĆINSKO VIJEĆE

Obnova općinske zgrade u Višnjanu i gradnja domova u Vranićima i Markovcu

| Autor: Mirjan RIMANIĆ
Kreće obnova zgrade Općine koja je starija od 120 godina (M. RIMANIĆ)

Kreće obnova zgrade Općine koja je starija od 120 godina (M. RIMANIĆ)


Vijeće Općine Višnjan suglasno je da se priđe rekonstrukciji zgrade u kojoj djeluje općinska uprava. Naime, radi se o lijepoj, monumentalnoj, zgradi starijoj od 120 godina smještenoj u samom središtu Višnjana. Budući da objekt ne zadovoljava suvremene standarde energetske učinkovitosti, zbog uštede energije, zgradu se planira urediti kako bi se postigla što veća ušteda energenata.

Društveno-poslovna namjena

Ova se namjera, kako je rekao općinski načelnik Angelo Mattich, pretočila u projekt rekonstrukcije objekta koji će se preurediti u reprezentativnu društveno-poslovnu zgradu. Budući da je dio zgrade u privatnom vlasništvu zahvatima na rekonstrukciji obuhvatit će se samo dio koji je u općinskom vlasništvu. Na tom će se dijelu zgradi vratiti prvobitni izgled sjevernog pročelja, na kojem je dograđeno skladište, za vrijeme dok je u istočnom krilu prizemlja djelovala trgovina. To će se skladište srušiti i urediti stražnji ulaz u zgradu.

U dijelu prizemlja, koji je u općinskom vlasništvu, uredit će se prijamni ured, sanitarije za invalide te prostori za javne službe, poput javnog bilježnika, turističke zajednice, geodetskog ureda i tomu slično. Na katu će biti smješteni uredi općinske uprave, sanitarije i sala za sastanke, dok je prostor potkrovlja namijenjen za urede, arhivu, spremište i čajnu kuhinju. Prema predstavljenom projektu općinska će uprava na katu raspolagati s 12 ureda različitih veličina.

Budući da Općina Višnjan izdaje građevinske dozvole adekvatne će uredske prostorije svakako doprinijeti kvaliteti ove djelatnosti. Osim toga, kako je rekao Mattich, prostori će se urediti tako da zadovolje potrebe svih djelatnika, korisnika i stranaka Općine Višnjan. U raspravi je Alojz Ivetac, predložio mogućnost otvaranja luksuznog restorana u istočnom krilu prizemlja u kojem je nekada bila trgovina. No, tu je mogućnost Mattich za sada otklonio dodajući kako će ovo biti zgrada u javnoj i upravnoj funkciji, a u čiju će se obnovu uložiti više od 2,5 milijuna kuna.

Domovi i u Bačvi i Cvitani

Višnjansko je vijeće dalo suglasnost i za gradnju društvenih domova u Vranićima i Markovcu. Radi se o tipskim objektima koje je projektirao Arhitektonski studio Deković iz Poreča. To su objekti koji se prostiru na 120 četvornih metara, uz koje će se urediti natkrivena terasa površine 33 kvadrata te pergola od 25 kvadrata. Više od 80 kvadrata zauzimat će multifunkcionalna dvorana koja će se pokretnom barijerom moći pregraditi skoro po polovini prostora, a u nju će se ulaziti izravno kroz glavna vrata. U lijevom krilu nalazit će se sanitarije, kuhinja i spremište.

U dvorištu objekata uredit će se natkrivena terasa s vanjskim roštiljem, dio prostora dvorišta pokrivat će pergola, a dio će biti uređen tako da se mogu postaviti igrala za djecu. Slični će se domovi graditi u Bačvi i Cvitani. Troškovi izgradnje ovih objekata kreću se oko 750 tisuća kuna, a planiraju se locirati tako da im gravitira između 300 do 500 stanovnika.

Odlukom o raspoređivanju sredstva za financiranje djelatnosti vatrogastva na području Općine Višnjan u proračunu za ovu godinu osigurano je 360 tisuća kuna. Od toga, 66 tisuća namijenjeno je za Područnu vatrogasnu zajednicu Poreč, 94,5 tisuća kuna za JVP Poreč, a 200 tisuća kuna za DVD "Plamen" Višnjan koje će 10 tisuća kuna uložiti u nabavu opreme, a ostalo uložiti u izgradnju Vatrogasnog doma.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater