BUZET

OBLJETNICA USTROJAVANJA Davor Prodan: 154. brigada je svebuzetski i sveistarski brend

Istrijani su na ratištu iskazali svoju lojalnost prije svega novonastaloj hrvatskoj državi, a usuđujem se reći da je ondašnja istarska politika učinila sve da u Istri ne zavlada mržnja, da ne zavladaju sukobi po nacionalnoj osnovi. Drago mi je da velika većina, gotovo svi sudionici Domovinskog rata iz Istre baštine i tekovine antifašističke borbe, istaknuo je buzetski gradonačelnik Damir Kajin

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Prijem u povodu 30. obljetnice 154. brigade (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Prijem u povodu 30. obljetnice 154. brigade (Snimila Gordana Čalić Šverko)


Gradonačelnik Buzeta Damir Kajin i predsjednik Gradskog vijeća Davor Prodan upriličili su prijem u povodu obilježavanja 30. godišnjice ustrojavanja 154. brigade Hrvatske vojske kojem su prisustvovali predstavnici Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata Pazinštine i Umaga, branitelji pripadnici Zapovjedništva 154. brigade HV i zapovjednici Buzetske satnije i vodova s područja Buzeštine.

- 154. brigada Hrvatske vojske svebuzetski je i sveistarski brend, jer naši sugrađani mobilizirani u njene postrojbe, između mnogo toga dobrog, nisu učinili niti jedan ratni zločin. Ona je čista u svojoj ratnoj misiji, omogućila je mir i priliku razvoja. Kao trenutni predsjednik Gradskog vijeća i nekadašnji pripadnik te samozatajne postrojbe, želim potencirati svebuzetsko zajedništvo, koje znači upravo ono što su stvorili i pripadnici naše brigade, ogromne većine u hrvatskoj vojski i civilnom sektoru koji nas je radom pratio, to je zajedništvo i konsenzus u donošenju strateških odluka, a različitost u mirnodopskim uvjetima u primjeni ideoloških ili stranačkih programa, poručio je uz ostalo Prodan.

Velikodušni Istrijani

Brigada je ustrojena početkom prosinca 1991. godine u Pazinu te je bila sastavljena od vojnih obveznika Buzeštine, Labinštine, Pazinštine, Poreštine te onih s područja nekadašnje Bujštine. Kroz 154. brigadu prošlo je oko 5.800 Istrijana, a kroz postrojbe Hrvatske vojske s područja Grada Buzeta oko 1.100 buzetskih branitelja.

- Ono čime se ponosim je to da nitko od pripadnika 154. i 119. brigade, kao i naših policijskih postrojbi, nije sudjelovao u paležima, pljačkama, što se nažalost događalo, u svemu onome što ratovi sa sobom nose, poručio je gradonačelnik Damir Kajin.

Naglasio je da Istra nije imala razaranja, ali prijem izbjeglica, materijalna pomoć koju su Istrijani davali, ne samo pravne već i fizičke osobe, bila je u najmanju ruku velikodušna.

- Istrijani su kroz 154. i 119., kroz policijske jedinice koje su bile na ratištu iskazali svoju lojalnost prije svega novonastaloj hrvatskoj državi, a usuđujem se reći da je ondašnja istarska politika učinila sve da u Istri ne zavlada mržnja, da ne zavladaju sukobi po nacionalnoj osnovi. Drago mi je da velika većina, gotovo svi sudionici Domovinskog rata iz Istre baštine i ove tekovine antifašističke borbe koja je Istrijane na neki način odredila i opredijelila. Sjećam se početkom devedesetih godina kada su nas mobilizirali, krenuli smo iz Buzeta prema Puli, pa u Brinje, Plitvice, Rakovicu, Bihać. Uobičajeno je bilo pozvati 130 posto, nadajući se da će se odazvati 80 posto, ali taj puta ih se odazvalo 110 posto s područja Grada Buzeta i bio je problem što učiniti s tih tridesetak ljudi više. To je također sličica koja govori sama za sebe, prisjetio se Kajin.

Polaganje vijenaca

Livio Lanča, dopredsjednik UHBDR Pazinštine, podsjetio je na ratni put 154. brigade, a Josip Šiklić, predsjednik UHBDR Pazinštine, osvrnuo se na rad udruga koje slijede tradicije 154. brigade. Šiklić je gradonačelniku i predsjedniku Gradskog vijeća uručio monografiju "154. brigada Hrvatske vojske u Domovinskom ratu".

Svečanost u povodu 30. obljetnice ustroja 154. brigade održat će se danas u Pazinu, a započet će u 10 sati polaganjem vijenaca pred središnjim križem na pazinskom groblju Moj mir, slijedi misa zadušnica za poginule i preminule branitelje. Misu će predvoditi mons. Ivan Milovan, biskup u miru, u koncelebraciji će sudjelovati nekoliko istarskih svećenika. U Spomen domu održat će se svečana sjednica Organizacijskog odbora.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini