MAŠKARE BUZEŠTINE

OBJESILI PUSTA NAŠPONTANIGA: Nudio je cjepiva iako u Jedinstvu imaju svoja cjepiva - bisku i medenicu

Ćapali smo ga na vreme. Njega i šponta ćemo staviti na pal da se hladi eno malo, da razmisli da li će opet tornat to šponto simo poli nas, poručio je predsjednik Jedinstva Alen Brženda

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO  
Maškare Jedinstvo objesile pusta (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Maškare Jedinstvo objesile pusta (Snimila Gordana Čalić Šverko)


"Ubesili smo Našpontaniga!", sa zadovoljstvom su uskliknuli u Maškarama Jedinstvo objesivši pusta na Antonju. Pusna tradicija od pamtivijeka se na sjeveru Istre prenosi s koljena na koljeno, pa tako i u Jedinstvu, jednoj od osam velikih maškaranih grupa buzetskog područja koja je na blagdan sv. Antona već tradicionalno objesila pusta, krivca za sva prošlogodišnja zla. Na najvišem stupu u naselju Most, na mostu iznad rijeke Mirne, toliko visokom da su ga morali podignuti uz pomoć autoplatforme, visjeti će sve do Pepelnice, kada će mu maškarano mnoštvo presuditi.

U susjednoj Primorsko-goranskoj županiji početak petog godišnjeg doba označava Antonjski rog, a na sjeveru Istre zvuci harmonike.

Pust Našpontan kriv je po svim točkama optužnice pa mu ne gine lomača, jer nudio je cjepiva koja nisu ispitana, iako u Jedinstvu imaju svoja cjepiva, bisku i medenicu. Učinkovita su i s vrlo blagim nuspojavama, eventualno laganom glavoboljom idućeg dana, ali garantirano bez temperature.

Pust je, tvrde u Jedinstvu, došao "na crno" cijepiti ljude po kućama.

- Ćapali smo ga na vreme. Njega i šponta ćemo staviti na pal da se hladi eno malo, da razmisli da li će opet tornat to šponto simo poli nas, poručio je predsjednik Jedinstva Alen Brženda.

Tradicijska grupa Maškara Jedinstvo koja okuplja dvjestotinjak mještana iz dvadesetak naselja i sela od Mosta do Prodani i Svetog Donata, ove godine obilježava 40 godina osnivanja. Alen pamti kako je Jedinstvo po prvi puta te daleke 1982. godine u maškare krenulo zajednički. Imao je svega sedam godina.

- Kao sedmogodišnjak sudjelovao sam upravo u tim povijesnim maškarama. Nekada su na našem području bile i brežanske i prodanske maškare, troje, četvore maškare, svaki kraj je imao svoje, koje su se 1982. godine ujedinile u jedne maškare, prisjeća se Alen i dodaje kako je važno da se tradicija "ne zatare".

Maškarama Jedinstvo korona je lani promrsila račune, peto godišnje doba odradile su u smanjenom obimu, po starinski kako je bilo nekada, kaže Alen, od kuće do kuće gdje su ih htjeli primiti. Moguće će tako biti i ove godine, kako bi maškare ipak potjerale zimu i sve zle sile te prizvale proljeće baš kao što to rade od pamtivijeka.

Karnevalsko doba neslužbeno je na sjeveru Istre tradicionalno započelo na Antonju, a kada će i na koji način službeno započeti Buzetski karneval upitali smo u Turističkoj zajednici Buzet.

Pretprošle godine Buzetski karneval za dlaku je izbjegao koronu, no zato ga je lani zakačila pa je obilježen minimalistički bez velikog maškaranog mimohoda Ulicom II. istarske brigade do Trga Fontana. Maškarane skupine Krušvari, Sovinjaka, Svetog Ivana, Jedinstva, Svetog Martina, Roča i Štrpeda, prošle godine izradile su svaka po jednu masku i maškaranu konstrukciju koje su bile izložene u maškaranom parku kod buzetskog Narodnog doma. Upriličena je ceremonija primopredaje gradskog ključa, a na Fontani je podignuta i zastava Buzetskog karnevala koji je time, neovisno o korona okolnostima ipak obilježen, jer u Buzetu koji baštini višestoljetnu pusnu tradiciju, maškare su jedan od najvažnijih događaja u godini.

Predsjednik buzetskog TZ-a Dean Prodan ističe da će ovogodišnji sadržaji Buzetskog karnevala također ovisiti o epidemiološkim mjerama. Stožer predlaže da se zbog trenutne situacije ne ide u organizaciju središnjeg maškaranog mimohoda na pusnu nedjelju. Na buzetskom području dosta su velike maškarane grupe, gotovo svaka s više od sto sudionika pa velikog maškaranog mimohoda na Fontani vjerojatno neće biti, kao što ga nije bilo ni lani.

- Krećemo u komunikaciju s mjesnim odborima koji će imati maškarane programe primjerene epidemiološkim uvjetima. Moguće je da će se kao i prošle godine urediti maškarani park kod Narodnog doma kako bi se ipak osjetio karnevalski ugođaj, najavio je Prodan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini