KONCERT ŠTIĆENIKA DOMA ZA STARIJE I NEMOĆNE

NOVIGRAD: Završnica projekta iz muzikoterapije

| Autor: Sanja BOSNIĆ
Završnica vrijednog projekta sa štićenicima Doma (S. BOSNIĆ)

Završnica vrijednog projekta sa štićenicima Doma (S. BOSNIĆ)


Naposljetku je čak pedesetak prisutnih štićenika uživalo u pjevanju i lijepom druženju i očito, nakon lockdowna, ostvarilo na ovom koncertu važan socio-emocionalni kontakt s vanjskim svijetom

Topao dan na kraju ljeta spremao se na počinak, a iz dvorišta Doma za starije i nemoćne osobe Novigrad odzvanjala je pjesma. Ovaj neobičan glazbeni prizor priredio je Zdravi Novigrad štićenicima doma. Zapjevali su štićenici doma s pjevačkim zborom Župne crkve Sv. Ivana Krstitelja iz Dajle. A radilo se tek o jednoj iz niza muzikoterapijskih aktivnosti, u sklopu projekta "Malo glazbe za bolje raspoloženje za stariju životnu dob" koji se od 2. siječnja ove godine provodi u novigradskom domu.

Suradnja sa crkvenim zborom

Nešto više o zanimljivom i hvalevrijednom projektu doznali smo od predsjednice Zdravog Novigrada Vivijane Fakin koja također nije štedjela grlo već se pridružila pjevačima.

Projekt je inače financiran sredstvima Istarske županije u iznosu od 18.800 kuna.

- Zdravi Novigrad i Gradska knjižnica Novigrad ovogodišnji su dobitnici potpora u sklopu 2. natječaja "Mali projekt za bolje sutra" s područja Novigrada. Natječaj je raspisala Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva Fonda gradova i općina čiji su članovi Buzet, Buje, Funtana, Labin, Ližnjan, Marčana, Medulin, Pazin, Poreč, Rovinj, Svetvinčenat, Vodnjan, Vrsar i Novigrad, a odabrali su financiranje ovog našeg projekta iz muzikoterapije za stariju životnu dob, kojega vodi magistrica psihologije, muzikoterapeutkinja Dajana Miloš, ukratko je izjavila Fakin u glazbenom intermezzu koncerta.

Voditeljica Miloš se nadovezala na razgovor pojasnivši da u projektu sudjeluje između 20 do 30 dobrovoljno uključenih štićenika doma, a radilo se u deset radionica, gdje su osim pjevanja štićenici svirali i na posebnim instrumentima koji se koriste u tom tipu muzikoterapije, a za koje je potrošeno 8.000 kuna.

- Trebali smo projekt zaključiti 30. lipnja, ali nam je koronavirus poremetio planove i hodogram, tako da ćemo ga službeno završiti 30. rujna. U nizu aktivnosti, predviđena su i dva javna nastupa štićenika i ovaj večeras je drugi po redu, finalni. Kako bismo pojačali večerašnji glazbeni doživljaj i obogatili taj jedinstveni koncertni nastup, štićenicima se pridružio pjevački zbor Župne crkve u Sv. Ivana Krstitelja iz Dajle kojega vodim s kolegicom, profesoricom Ivanom Paolom Gortan. Na taj smo način, suradnjom štićenika i crkvenih pjevača, osnažili osjećaj pripadnosti štićenika zajednici i ostvarili međusobnu potrebu za interaktivnim druženjem štićenika i stanovnika lokalne zajednice, istaknula je Miloš koja je štićenike dobro zagrijane za pjesmu neumorno pozivala i stalno motivirala za izbor novih kompozicija po želji.

Nikome se nije odlazilo na počinak

Orile su se u sumrak u dvorištu doma poznate skladbe "Ruža crvena", "Da te mogu pismom zvati", "Jedna će mandolina", "By the Rivers of Babilon", "Quel mazzolin di fiori", "Marijana", "Dok plame njišu grane", "Sve ptičice iz gore"…I baš kao što veli jedan stih u ovoj potonjoj pjesmi, čuvši lijepo pjevanje svojih kolega, postepeno su se u dvorište počeli spuštati ostali štićenici, pridruživši se u pjevanju te su i sami predlagali da se zapjevaju pjesme iz njihove mladosti. Naposljetku je čak pedesetak prisutnih štićenika uživalo u pjevanju i lijepom druženju i očito, nakon lockdowna, ostvarilo na ovom koncertu važan socio-emocionalni kontakt s vanjskim svijetom.

Noć je tiho silazila, a raspjevanim se stanarima doma nije napuštalo dvorište i rastajalo od pjesme. Ravnateljica doma Ines Mika bila je uz njih i samo su čekali njezin mig da im poželi laku noć!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum