PROGRAM INTERREG ADRION

NOVIGRAD IMA JEDAN SASVIM POSEBAN PARK: Kroz igru, djeca se educiraju o fizici i biologiji

Postavljena je i nova dječja urbana oprema koja će ovaj park pretvoriti u poželjni dječji kutak smješten u samom srcu starogradske jezgre

| Autor: Sanja BOSNIĆ
Načelnik Anteo Milos i školarci isprobali su nove sprave (Snimila Sanja Bosnić)

Načelnik Anteo Milos i školarci isprobali su nove sprave (Snimila Sanja Bosnić)


Veseli dječji žamor i smijeh razmilio se ispod visokih borova u Parku novigradske biskupije. Učenici II. razreda Osnovne škole Rivarela potrčali su prvi isprobati sva igrala u novopostavljenom edukativnom parku, nakon što su ga sami svečano i otvorili.

Rastrčali su se razdragano od naprave do naprave pokazujući svoju nesputanu znatiželju i veliko oduševljenje za svim edukativnim spravama, namijenjenim prvenstveno njima.

Park je nastao kao finalni pilot projekt i sastavnica "WONDER - Child friendly destinations" iz programa INTERREG ADRION u kojemu je Grad Novigrad jedan od partnera.

Edukacija kroz igru

Kompleksan je projekt "WONDER", prije svečanog otvaranja edukativnog parka, predstavljen u Gradskoj vijećnici. Okupljenima su se obratili Anteo Milos, gradonačelnik Grada Novigrada, Corinne Pozzecco, koordinatorica projekta u Gradu Novigradu, i Vesna Ferenac, direktorica Turističke zajednice Novigrad.

Kako su istaknuli, glavni cilj projekta je povećanje atraktivnosti i konkurentnosti odredišta iz Jadransko-jonske regije zahvaljujući sadržajnim pristupima prilagođenim djeci. Stoga projekt "WONDER" podržava nove turističke ponude namijenjene najmlađim gostima - djeci i obiteljima kroz usvajanje transnacionalne mreže destinacija onih gradova s prilagođenim ponudama djeci, što doprinosi održivosti turističkog sektora koji se temelji na novim i inovativnim metodama sudjelovanja. A konačni rezultati projekta bit će vidljivi u "WONDER" akcijskom planu koji će obuhvatiti sva saznanja i dokumente nastale na razini umreženih partnerstva i time će predstavljati svojevrstan vodič za ostale gradove na putu da postanu "child friendly destinacije", te sastavnice "WONDER" transnacionalne mreža Child-friendly gradova na kojoj će se intenzivno raditi u narednoj fazi projekta.

(Snimila Sanja Bosnić)

Nakon niza provedenih istraživanja, anketa i radionica u sklopu projekta, prikupljene su informacije i stavovi brojne novigradske djece i interesnih skupina iz kojih je proizašla upravo ideja da se realizira kao pilot aktivnost - edukativni park. Svrha je da se u parku kroz igru provodi edukacija djece iz područja poput fizike i biologije, pri čemu se interaktivno koriste raznolikom opremom na otvorenom. Također, postavljena je i nova dječja urbana oprema koja će ovaj park pretvoriti u poželjni dječji kutak smješten u samom srcu starogradske jezgre.

Grad prijatelj djece

- Ideja ulaganja u edukativni park namijenjen djeci ima višestruku vrijednost, kako za naše sugrađane, tako i za sve posjetitelje, dionike u projektu, ali i Novigrad kao destinaciju. S ovim smo parkom istinski obogatili starogradsku jezgru, a djeci omogućili edukaciju na njima razumljiv i zanimljiv način, istaknula je koordinatorica projekta Corinne Pozzecco, predstavljajući projekt od početne ideje do finalnog rješenja.

Dodala je da će se edukativnim sadržajima potaknuti znatiželja u djece, ali i odraslih, te ih na jednostavan i logičan način educirati i objasniti znanstvene pojmove.

(Snimila Sanja Bosnić)

Ferenac je projekt sagledala iz turističkog aspekta, kao novi turistički sadržaj kojim će se Novigrad na turističkoj mapi brendirati i kao child -friendly destinacija.

- Turistima smo jedno od omiljenijih mjesta na istarskom poluotoku, poznati po svojoj ljepoti, ugodnosti boravka i zanimljivim sadržajima. Kao destinaciju za odmor biraju ga svi profili gostiju, a vrlo često nas posjećuju i obitelji s djecom, osobito u ljetnim mjesecima, kao i za vrijeme školskih praznika u nekim susjednim zemljama. Stoga najčešće podržavamo i promičemo sadržaje koji našim posjetiteljima oplemenjuju boravak u gradu u vidu mnogobrojnih manifestacija namijenih upravo djeci i obiteljima, kao primjerice 'Dječje maškare', 'Čarobni Novigrad', 'Kid's days', biciklističke ture, filmske večeri, itd. Ovaj edukativni park svakako predstavlja dodatni sadržaj koji će obogatiti boravak djece u našem gradu i vjerujemo da će oduševiti sve koji se u njemu zateknu tijekom šetnje, kako najmlađe, tako i odrasle, izjavila je Ferenac.

Budućnost je u znanosti

Realizaciju edukativnog parka zaokružio je gradonačelnik Milos svojim zaključkom.

- Kontinuirano radimo na razvoju našeg grada i oplemenjivanju gradskih sadržaja, vodeći računa da se zadovolje potrebe svih generacija. Naši najmlađi, naši najnježniji stanovnici, su nam u vrhu prioriteta. U prilog tomu govori podatak da smo najvjerojatnije jedini grad u Hrvatskoj koji ima edukativni vrtić u prirodi. Već desetak godina vrtić se organizira na ušću rijeke Mirne u suradnji s Koradom Korlevićem.

(Snimila Sanja Bosnić)

I stoga je ideja da u samom srcu Novigrada nastane edukativni sadržaj prilagođen djeci odmah pala na plodno tlo. Veselim se što će se novigradska djeca, kao i svi mali posjetitelji koji nam dolaze iz raznih krajeva Hrvatske i drugih zemalja, odlično zabaviti u edukativnom parku, a pritom i usvojiti mnoga korisna znanja te igrom u prirodi postati i njezini čuvari. U vremenu u kojem živimo iznimno je važno približiti znanost djeci, zainteresirati ih za nova znanja, kao i zaštitu prirode, jer u tome leži ključ njihove budućnosti, a ovaj edukativni park je mali doprinos Grada Novigrada na tom putu, izjavio je Milos.

Nakon predstavljenog projekta prisutni su prošetali do obližnjeg edukativnog parka na svečano otvorenje upriličeno s učenicima OŠ Rivarela. Uz svoju probuđenu dječju maštu uvjerili su se na koji način funkcioniraju postavljene interaktivne sprave na otvorenom. Finalno je održana edukativna radionica na temu zaštite prirode, koju su vodili stručnjaci iz Znanstvenog centra Višnjan. Oni su ujedno i autori edukativnih postera na temu bioraznolikosti koje će mališani tijekom igre otkriti u kućicama postavljenim unutar parka.

(Snimila Sanja Bosnić)

O projektu

Vodeći partner projekta WONDER je grad Fano (Italija), a partneri na projektu su, osim Grada Novigrada, i Turistička organizacija Herceg-Novi (Crna Gora), grad Cervia (Italija), grad Velenje i Razvojni centar Novo Mesto (Slovenija), gradovi Zapadna Achaia i Preveza (Grčka), Opservatorij za dječja i prava mladih (Albanija) te Razvojna agencija Grada Dubrovnika (Hrvatska).

Trajanje projekta je 24 mjeseca, kroz financiranje u okviru drugog prioriteta programa "Održiva regija" programa INTERREG ADRION. Budžet Grada Novigrada iznosio je 154.330 eura, od čega 131.180,67 eura su sredstva programa.

Jedinstvene edukativne sprave

Među brojnim spravama, instalirana je glazbena ograda koja se sastoji od 30 vertikalnih cijevi te predstavlja melodijski instrument. Prilikom udara batićem redom po cijevima, zasvira čuvena Beethovenova Deveta simfonija. Tu je i eksponat nazvan "Crtić vrtić" koji stvara iluziju pokretnih crtanih likova korištenjem brze izmjene statičnih animiranih slika, a te slike će zaživjeti kada se jednim pokretom zavrti cilindar u kojem su smještene. Svakako valja spomenuti i iznimno zanimljivu "Spiralu adaptacije" kod koje je potrebno polako zavrtjeti disk, a ovisno o brzini vrtnje eksponat će davati dojam mijenjanja oblika te se činiti kao da je trodimenzionalan. Uz svaki eksponat stoji i edukativna tabla s uputama i informacijama na tri jezika kako bi i mladi posjetitelji mogli uživati u učenju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater