BUJE

Novi spomenik braniteljima: ŽRTVA ZA ŽIVOT I ŽRTVA ZA SLOBODU

| Autor: Luka JELAVIĆ

"U gradu formalno nismo imali službeni spomenik našim braniteljima, pa smo ga odlučili podignuti u znak zahvalnosti svim braniteljima, kao znak sjećanja na sve naše poginule i preminule branitelje i kao podsjetnik na zajedništvo branitelja i hrvatskog naroda u Domovinskom ratu i stvaranju suverene Republike Hrvatske", rekao je bujski gradonačelnik Fabrizio Vižintin prilikom otkrivanja i javnosti predstavljanja novog spomenika braniteljima koji je postavljen u središtu Buja, uz kip Istarske žene Aleksandra Rukavine.

Otkrivanju spomenika prisustvovao je velik broj građana koji su paljenjem svijeća uz novi spomenik odali počast svim poginulim hrvatskim braniteljima, posebno se sjećajući žrtve Vukovara i Škabrnje, kao i svih žrtava Domovinskog rata.

- Danas obilježavamo žrtvu za život i žrtvu za slobodu, žrtvu onih koji u trenutku kada je to trebalo nisu brinuli za sebe, već za domovinu. Iako više nisu među nama, žive duhom u našem sjećanju i tako trebaju zauvijek ostati. Valja naglasiti da je s istarskog područja na ratišta diljem Hrvatske odlazio veliki broj dragovoljaca, rezervista, policajaca, liječnika i drugih prema potrebama, a nisu se svi vratili kućama, što pokazuje da su i Istrijani dali veliku pomoć u stvaranju suverene Hrvatske. Istodobno, Istra je u velikom broju prihvatila prognanike i izbjeglice te ih zbrinula. Hvala svim palim braniteljima na njihovoj žrtvi i viziji domovine i svima onima koji su im došli iskazati počast, dodao je Vižintin, nakon čega je za sve poginule simboličnom minutom šutnje odana počast i zahvalnost.

Spomenik u obliku nepotpunog slova V idejno je rješenje bujske akademske umjetnice Lovorke Lukani, dok je izrada i postavljanje spomenika dar obitelji Jermaniš. Novi spomenik je blagoslovio bujski svećenik, dok je prije inauguracije spomenika održana i prigodna sveta misa mladih u znak sjećanja na sve žrtve Vukovara i Škabrnje te svih hrvatskih branitelja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini