diskriminacija građana Fažane

NEZADOVLJSTVO ZBOG NAVODNOG KRŠENJA IZBORNIH PRAVILA: Novi vjetrovi Fažane pripremaju tužbu Europskom sudu zbog nepravilnosti u radu izbornog povjerenstva Općine Fažana

| Autor: Glas Istre
Novi vjetrovi Fažane: Dubravka Kezele, Sandi Lanča, Ivan Pavelić, Vedran Rabar, Lidija Udovički

Novi vjetrovi Fažane: Dubravka Kezele, Sandi Lanča, Ivan Pavelić, Vedran Rabar, Lidija Udovički


- Zbog višestrukih kršenja izbornih prava i pravila u Fažani na prethodnim lokalnim izborima, Kandidacijska lista grupe birača nositelja Sandija Lanče (Novi vjetrovi Fažane) priprema tužbu, nakon iscrpljenih sudskih instanci u Hrvatskoj, prema Europskom sudu za zaštitu ljudskih prava u Strasbourgu, priopćila je spomenuta grupa birača okupljena oko Lanče.

Navode da će u suradnji s ustavnim stručnjacima i odvjetnicima aktivnim pri Europskom sudu u Strasbourgu, koji su pregledali dostavljenu dokumentaciju te utvrdili čvrste temelje i oštećenja građana Fažane, tužbu podnijeti uskoro, a o svemu izvijestiti europske medije i širu javnost

Odbijeni zahtjevi

- Naša tužba podnosi se zbog nepravilnosti u radu izbornog povjerenstva Općine Fažana, nepravilnosti u izbornom procesu na lokalnim izborima za Općinsko vijeće Općine Fažana, jasnog kršenja Zakona o lokalnim izborima prema rješenjima koja su donesena od strane Županijskog izbornog povjerenstva Istarske županije, odnosno nedosljednosti u rješenjima Ustavnog suda Republike Hrvatske koji je odbio sve prigovore Novih vjetrova Fažane, uključujući zahtjev za uvid u izborni materijal i nevažeće glasačke listiće tj. pravo koje je promatračima zagarantirano zakonom. Posebno je znakovito što je Županijsko izborno povjerenstvo dopustilo kandidatu za župana Danijelu Feriću (SDP) pregled svih nevažećih listića jer je postotak istih bio 4%, a nama su isti zahtjev za prebrojavanjem u Fažani odbili jer smo imali 3,8% nevažećih listića. Tražili smo ih očitovanje takve odluke, no odgovor nismo dobili, dodaju građani s ove nezavisne liste, istaknuo je nositelj nezavisne liste građana Sandi Lanča.

Podnositelji tužbe zbog jasno diskriminatorne odluke prema dijelu hrvatskih građana bit će kompletna Kandidacijska lista grupe birača nositelja liste Sandija Lanče (Novi Vjetrovi Fažane), kao i nositelj kandidacijske liste HDZ-a za Općinsko vijeće Općine Fažana Marinko Gazić.

Kandidacijska lista grupe birača nositelja Sandija Lanče pozvala je sve izborne aktere kako u Istri, tako i u cijeloj Hrvatskoj da im se jave ukoliko su se našli u sličnoj diskriminatornoj situaciji u kojoj im je uskraćen uvid u izborne materijale, odnosno nevažeće izborne listiće, a kako bi i njihov slučaj predstavili na Europskom sudu u Strasbourgu te tako zajednički jačali građansku akciju, ali i prava građana u Hrvatskoj.

- Europski sud donosi presude koje su obvezujuće za svaku državu i dovode do toga da predmetne zemlje imaju obvezu postupati po njima i mijenjati svoje zakonodavstvo i administrativnu praksu u velikom broju područja kako se slične povrede ne bi ponavljale u budućnosti. Vjerujemo da će presuda stići prije slijedećih lokalnih izbora u Republici Hrvatskoj čime bi naš osnovni cilj, da se kršenje Zakona o lokalnim izborima od strane povjerenstava i od strane nedosljedne prakse Ustavnog suda razjasne i zaustave, bio ispunjen. Sud svake godine zaprimi više od 50.000 novih zahtjeva, nemoguće je odrediti vrijeme trajanja postupka. No, unatoč konstantnom porastu zahtjeva, radi se o sudištu koje nastoji svaki spor riješiti u roku od tri godine od pokretanja postupka…. Napominjemo da Europski sud za ljudska prava nije isto što i Sud Europske unije (sa sjedištem u Luxembourgu) ili Međunarodni sud pravde (sa sjedištem u Haagu). Isto tako, napominjemo da sa slučajem kršenja prava građana Fažane postupamo nakon iscrpljenih pravosudnih mogućnosti u Hrvatskoj, a koja su vidljivo napravljena na štetu građana Fažane, o čemu možemo svim zainteresiranim stranama dostaviti kompletnu dokumentaciju koju ćemo podnijeti i u tužbi, istaknuli su u priopćenju građani Fažane s nezavisne liste Sandija Lanče.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter