NADLEŽNI NE REAGIRAJU

NEVJEROJATNA PRIČA IZ RAKLJA: Bespravno izgradio kuću, zagradio susjedima put, pa oni u svoje legalne objekte ulaze KROZ PROZOR

| Autor: Bojan ŽIŽOVIĆ
U svoju kuću mora ulaziti kroz prozor,  Safet Huskić

U svoju kuću mora ulaziti kroz prozor, Safet Huskić


U svoje vlastite kuće ulaze kroz prozor. Sulud prizor. Ali tako doista živi nekoliko obitelji u Raklju. Prisiljeni su na to. Izgleda apsurdno, ali teoretski nemaju kako doći do svojih glavnih ulaza jer je susjed zagradio put koji se, tvrde nam, koristio i prije 300 godina. Ističemo teoretski, jer sada to ipak čine isključivo pješice preko parcele u vlasništvu Općine. No, pitaju se do kada će i to moći činiti. Jer što ako Općina odluči prodati svoju nekretninu, koja joj ničemu ne služi?

I ne događa se ovo od jučer. Neki od mještana već se gotovo devet godina spore oko tog puta, koji je u zemljišnim knjigama upisan kao javno dobro u općoj uporabi, s talijanskim državljaninom Alessandrom Clarichem. On je, pojašnjavaju nam, svojedobno kupio teren od jednog domaćeg čovjeka, sagradio kuću i potpuno je ogradio, time spriječivši nekoliko obitelji da dođu do svojih dvorišta, odnosno ulaza u kuće. Da bi stvar bila gora, Clarich je ilegalno izgradio svoj objekt pa je svojedobno dobio rješenje o njegovom uklanjanju. Žalosno je da na sve ovo nitko ne reagira, dok su mještani koji imaju legalne kuće prisiljeni snalaziti se i automobile ostavljati uz glavnu prometnicu u mjestu.

Ilustracija

Susjed zagradio put, koji se, tvrde mještani, koristio od davnina

Problem je što bi, s obzirom na trajanje sporova, situacija mogla eskalirati. Očekivano je da se nakon devet godina situacija užarila i da se susjedi gledaju preko nišana. Čudi zapravo što već nije došlo do nekih većih incidenata, iako nije da ih nije bilo. U više je navrata, kažu nam mještani, svraćala i policija, najčešće na njihove pozive. Talijanski državljanin, tvrde, namjerno prljavom vodom zalijeva njihova vozila parkirana uz prometnicu. Srećom, uglas govore da ne žele sukob, da situacija mora biti riješena na miran način. Ali živci su sve tanji. Pogotovo kad vide da nadležni ne reagiraju, a tu prije svih misle na Općinu Marčana. Ona je, naime, još 15. prosinca 2021., dakle prije osam mjeseci, donijela rješenje kojim se Clarichu naređuje da u roku od 30 dana ukloni "neovlašteno postavljena ogradna vrata". Ukoliko se ogluši, nastavljaju, to će umjesto njega učiniti treća osoba, a on će snositi troškove. I otada muk. Općina ni da bekne. Pravdala se, kažu nam mještani, time da je Clarich uložio žalbu i da valja pričekati drugostupanjsko rješenje o kojem odlučuju županijska tijela. Međutim, Zakon o komunalnom gospodarstvu je tu vrlo jasan - odluke koje se tiču javnog dobra izvršne su onoga trenutka kada ih donese prvostupanjsko tijelo, u ovom slučaju Općina Marčana. Uostalom, potvrdila je to i Županija, odgovorivši im da žalba nema "suspenzivni učinak", te da je Općina bila ovlaštena postupiti po svom rješenju bez obzira na uloženu žalbu.

Rakljanac Ivica Percan s Clarichem je na sudu već gotovo devet godina. Pokazuje nam svoju starinu, kamenu kuću u kojoj je živjela njegova pokojna majka. On ju je obnovio i registrirao kao kuću za odmor. No, turista nema već onoliko dugo koliko je u sporu s Clarichem. Naime, kuća je, susjedovim prisvajanjem puta, ostala odsječena pa je ne može ni iznajmljivati.

- Obaveze plaćamo, a nemamo goste. Sve se odugovlači, traje unedogled. U zemljišnim knjigama imamo upisano pravo prolaza, ali nam Clarich to brani. Ne mogu si dovesti ni drva. Kad sam ih prvi put tužio, kuće je bila u vlasništvu Claricheve firme, koja je kasnije ugašena, pa sam morao podnijeti novu tužbu protiv fizičke osobe. Sad je sud obustavio daljnji postupak dok se ne vidi hoće li na koncu biti proglašen put. Općina nam stalno govori da je postupak u tijeku, govori Percan.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater