EVO O ČEMU SE RADI

NEOBIČAN FENOMEN: Narančasto more uz zapadnu obalu Istre, snimke stižu iz Rovinja, Poreča, Banjola...

| Autor: Glas Istre
(Foto: Tihana Orihovac Knezoci / CIM Rovinj / Screenshot)

(Foto: Tihana Orihovac Knezoci / CIM Rovinj / Screenshot)


Uz zapadnu obalu zapadne Istre građani su primijetili vrlo neobičnu pojavu. Naime, more je dobilo narančastu boju, pa su se mnogi uplašili da se radi o još jednom onečišćenju mora, piše Morski.hr

Iz Istrameta su se pitali radi li se o cvjetanju mora na Crvenom otoku kod Rovinja? Slične snimke stižu iz Poreča i Banjola.

Crveno more u uvali Zonka (Snimila Nataša Kreso)

Crveno more u uvali Zonka (Snimila Nataša Kreso)

To su potvrdili i u Centru za istraživanje mora u Rovinju.

– Ovaj fenomen se zove crvena plima (eng. Red tide). U potpunosti je prirodan i radi se o vrsti dinoflagelata Noctiluca scintilans. Djelatnici centra za istraživanje mora su već prošli tjedan na terenima uz zapadnu obalu Istre primijetili povećane nakupine ove vrste na otvorenom moru, a pogodan vjetar sve je napuhao na plaže. Fenomen će se zadržati nekoliko dana i onda će nestati.

Ukoliko imate priliku noću šetati uz more pokušajte bacati kamenčiće jer ova vrsta luči pigment bioluminoscin te se u vodi mogu vidjeti plavičasta svjetla prilikom mehaničkog podražaja.

Iako je fenomen prirodan i može se primjetiti svakoga proljeća ove godine je nešto intenzivniji i pojavio se ranije, čemu su doprinijele povoljne meteorološke prilike.

Ova vrsta nije toksična i nema velikog utjecaja na ostale organizme u moru. Iako kad je ima tako puno zbog organskog raspadanja može se oslobađati amonijak te more može neugodno mirisati. Na profilu Centra za Istraživanje mora imate i slike ispod mikroskopa, poručuju iz Centra za istraživanje mora u Rovinju, piše Morski.hr.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter