KRIMINALISTIČKA POLICIJA ŠOKIRANA VIĐENIM

NEČUVENA KRAĐA KRAJ VODNJANA: Giovanniju Forlaniju na stanciji Buseto POSJEKLI I UKRALI 300 GODINA STARU HRASTOVU ŠUMU!

Prije mjesec dana lopovi su Giovanniju Forlaniju posjekli i ukrali oko hektar guste stare hrastove šume, odnosno oko 200 kubičnih metara drva. Nekada gusta šuma sa "stablima velikim kao kuća od kojih se ne vidi ni nebo", sada je pustopoljina

| Autor: Lara BAGAR
Forlani kraj ostatka jednog od posječenih stoljetnih hrastova (Snimila Lara Bagar)

Forlani kraj ostatka jednog od posječenih stoljetnih hrastova (Snimila Lara Bagar)


- To je kriminal. Uništili su mi šumu mojih djedova, staru 300-400 lit. Toga nema nigdje na svijetu, uzrujano nam govori 73-godišnji Giovanni Forlani na stanciji Buseto kod Vodnjana, dok hodamo pustopoljinom na kojoj je donedavno bila hrastova šuma. Prije mjesec dana lopovi su posjekli oko hektar njegove guste šume. Procjenjuje da je nestalo oko 200 kubičnih metara drva pa, ukoliko uzmemo u obzir da je cijena metra drva na tržištu oko 350 kuna, dolazimo do računice da je Vodnjanac ostao bez drva vrijednih 70.000 kuna!

Forlani kaže da je i kriminalistička policija bila šokirana viđenim. Šumarija se, kaže, ograđuje jer se radi o privatnom vlasništvu. Do šume je teško doći. Dolazak na mjesto zločina stvara nelagodu. Nekada gusta šuma sa, prema riječima vlasnika, stablima "velikim kao kuća od kojih se ne vidi ni nebo" sada je pustopoljina. Poput mjeseca. Posvuda su tragovi na desetine, a možda i stotine posječenih stabala… Ostavljena su tek ona manja.

Forlani nam pokazuje da su lopovi sjekli stabla do samog tla. Debla su doslovno poravnata sa zemljom i nevidljiva ukoliko se s njih ne ukloni otpalo lišće.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of