DANI GLJIVA U BRTONIGLI

Natjecanje u branju gljiva i pripremanju gljivarskog kotlića. Posjetitelji uživali u izložbi 220 vrsta gljiva

| Autor: Luka JELAVIĆ
Dani gljiva

Dani gljiva


Lijepo i toplo jesensko vrijeme, dobra sezona gljiva i brojni posjetitelji, glavna su obilježja 20. izdanja velike jesenske manifestacije u Brtonigli. Dani gljiva su nakon dvije godine održani u prepoznatljivim okvirima, a posebno je organizatore oduševio velik broj posjetitelja koji su kao rijetko kada pohodili Brtoniglu, ali i druge dijelove Istre.

Već prvog dana manifestacije posjetitelje je najviše privukla velika izložba gljiva koju su pripremili članovi Društva gljivara Bujštine Boletus. Izloženo je preko 220 raznih vrsta gljiva, jestivih, nejestivih, otrovnih i smrtno otrovnih gljiva. Determinatori su svaku gljivu obilježili, označili našim i latinskim nazivom, često stavljajući blizu jestivu i njoj sličnu, ali opasnu, otrovnu. To je dio edukacije koju stalno organiziraju gljivari Boletusa, a u posljednjih mjesec dana to im je šesta izložba gljiva (Grožnjan, Sv. Marija na Krasu, Oprtalj, Novigrad, Vrsar, Brtonigla).

Dani gljivaDani gljiva

Prvi dan manifestacije bio je u znaku potrage za gljivama. Članovi desetak udruga iz Hrvatske, Italije i Slovenije sudjelovali su u potrazi za najljepšom i najvećom gljivom koje su donosile priznanje organizatora, a nagrađivana je i ekipa koja je donijela najljepše aranžiranu košaricu s gljivama i jesenskim plodovima. Osim ekipe domaćina, Boletusa, po šumama i livadama u okolici Brtonigle krenuli su članovi gljivarskih udruga iz Karlovca, Sežane, Labina, Delnica, Liča (Fužine), Sv. Ivana Zeline, Našica, Trsta (društva Bresadola i Giuliana) i Poreča. Krenuli su i neki ljubitelji gljiva, koji nisu članovi gljivarskih udruga. Po dolasku, posebna je komisija pregledala dnevni „ulov“ i objavila da je najveću gljivu (ljetni vrganj) donijela karlovačka ekipa. Najljepšu gljivu pronašla je ekipa Jan Vidova družina, mlada obitelj, koja je pred komisiju donijela gljivu kračun. Najljepše aranžiranu košaricu imala je ekipa GD Amanita iz Sv. Ivana Zeline. Dok su ljubitelji gljiva uživali u prirodi, mnogi su posjetitelji uživali u jelima iz gljivarskog kotlića, u gljivama s roštilja i drugim gljivarskim delicijama, za što su bili zaslužni majstori kotlića, volonteri Boletusa. Sve uz domaće vino i ugodnu glazbu, pa su mnogi i zaplesali.

Dani gljivaDani gljiva

I u nedjelju je veliki šator na glavnom brtoniškom trgu bio ispunjen posjetiteljima, koji su radoznalim pogledima pratili natjecanje u pripremanju gljivarskog kotlića. Na jednoj strani bile su četiri ekipe gljivarskih udruga, a na drugoj strani četvorica (grado)načelnika sa svojim asistenticama. Svi su dobili dovoljnu količinu gljiva i druge sastojke, ali su mogli dodati i neki svoj „tajni dodatak“. Posjetitelji su čekali degustaciju, a usput razgledavali izložbu gljiva ili kušali nešto sa kuharskog štanda Boletusa. Cijena povoljna, prilog za piće dobrovoljan. Na kraju se tročlana komisija (županijski pročelnik Ezio Pinzan, maslinar Marino Kraljević, predsjednik Boletusa Željko Ružić) nakon kušanja svih jela, složila da je najbolji kotlić pripremio grožnjanski načelnik Claudio Stocovaz kojemu je pomagala Fiorela Srebrnić. Drugi je bio domaćin, načelnik Brtonigle Neš Sinožić, a treće su mjesto podijelili gradonačelnik Buja Fabrizio Vižintin i načelnik Oprtlja Leo Bazjak. Najukupniji gljivarski kotlić među udrugama pripremili su domaćini, kuhari Boletusa, nešto manje bodova dobio je kotlić ekipe iz Sv. Ivana Zeline, treći su bili kuhari tršćanske udruge Giuliana, a četvrta je bila ekipa GD Vrganj iz Našica. Priznanja su ima dodijelili dožupanica Jessica Acquavita i pročelnik Ezio Pinzan.

Dani gljivaDani gljiva

- Ovakvi sadržaji i manifestacije su nam potrebne, ne samo u turističkom smislu, nego i u gastronomiji, a posebno je važan rad gljivarskih društava koji poznaju naše šume, uče nas kako očuvati prirodu, kako raspoznavati gljive. Ovakva druženja imaju i socijalni aspekt. Zato sve pohvale svima koji su sudjelovali u organizaciji Dana gljiva u Brtonigli, hvala svima koji su došli na ovu zanimljivu manifestaciju, poručila je Acquavita pozdravljajući sve sudionike i natjecatelje u ime Istarske županije.

Mnogi će reći da su Dani gljiva najveća takva manifestacija u Istri, što je odraz velikog truda brojnih volontera, naročito članova Boletusa.

- Hvala svima koji su sudjelovali, došli iz svih krajeva, iz Italije, Slovenije, Hrvatske, hvala beračima gljiva za pripremu izložbe. Ovo je jedna od najvećih izložbi gljiva ove godine u Istri sa 220 raznih vrsta gljiva. Godinama vršimo edukaciju kroz izložbe, ovo je i edukativna manifestacija, ljudi s velikim zanimanjem razgledaju izložene gljive. Godinama na Bujštini nema trovanja gljivama, a mislim da je u tome i naš doprinos. Hvala kuharima, našim članovima volonterima, sudjelovalo ih je tridesetak, koji su nesebično radili, od izložbe do kuhanja, pripremanja i posluživanja jela i svih drugih poslova. Radili smo cijeli tjedan, bilo je puno posla. Sve su to radili dobrovoljno. Pripremili smo puno gljiva, a osim za izložbu, za posjetitelje smo za jelo pripremili oko 300 kilograma gljiva koje smo ubrali na području Bujštine i drugim dijelovima Istre, a nešto ih je iz Gorskog kotara, Slovenije i Italije. U svakom slučaju zadovoljan sam kako je protekla manifestacija, pratilo nas je lijepo vrijeme, puno je bilo posjetitelja oba dana, svi su bili zadovoljni. Svake godine ova manifestacija je sve veća, košta puno i to prelazi mogućnosti našeg Društva. Na sreću, ali imamo potporu Općine i Turističke zajednice, uživamo povjerenje sponzora i donatora, a naši članovi su uvijek spremni dobrovoljno pomoći svojim radom. Hvala svima, poručio je predsjednik GD Boletus Željko Ružić.

Izvan velikog šatora, na drugom trgu, pažnju posjetitelja privlačila je ponuda domaćih proizvoda na prigodnom sajmu. Našlo se na štandovima vina, maslinovog i bučinog ulja, meda, sira, kestena, voća i drugih proizvoda.

Dani gljivaDani gljiva

Dani gljivaDani gljiva

Organizatori i jubilarnog izdanja Dana gljiva bili su Društvo gljivara Bujštine Boletus, Općina i Turistička zajednica Brtonigle.

Druženje gljivara i gostiju bilo je prilika za dodjelu priznanja članovima Boletusa koji su u toj udruzi navršili određen broj godina. Za deset godina aktivnosti u Boletusu zahvalnice su dobili Marko Pezer, Ariela Arman, Bruno Lisjak, Dragutin Dokoza, Željko Gucunski, Valter Ritoša, Oriela Ritoša, Marino Kraljević, Branka Tuntar i Milena Mitrović. Za 15 godina u Boletusu priznanje je dobio Dario Fortuna, a za dvadeset godina Bruno Basezzi i Claudio Barbo. Domaćini su ovom prigodom zahvalnice dodijelili Istarskom mikološko – gljivarskom savezu, Hrvatskom mikološko - gljivarskom savezu Zagreb, te svim gljivarskim udrugama koje su sudjelovale na toj dvodnevnoj manifestaciji.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter