FESTIVAL "S KLOBASICOM U EUROPU"

Napravljena srednjoeuropska kobasica s teranom


Posjetitelji 6. Međunarodnog sajma "S klobasicom u Europu" uživali su ovog vikenda u sportskoj dvorani u Svetom Petru u Šumi u bogatoj ponudi kobasičarskih proizvoda koje je nudilo tridesetak izlagača iz Istre i drugih krajeva Hrvatske. Uz njih dvorana je bila popunjena sa stotinjak štandovima proizvođača sireva, vina, rakija, prerađevina od voća i povrća, proizvoda ekološke poljoprivrede i drugih domaćih proizvoda.

Na skupnim štandovima predstavili su gosti proizvođači udruženi u udruge Baranjski kulen, Đakovački kulen, zatim oni iz Koprivničko-križevačke županije te iz nekoliko slavonskih županija koje su prijašnjih godina bile partneri ovog sajma, kao i proizvođači kobasičarskih delicija iz Dalmacije, Krka, Slovenije i raznih krajeva Istre. Na sajmu su se prvi put predstavili i proizvođači tirinške kobasice iz Njemačke te grmečke kobasice iz Bosanskog Petrovca u Bosni i Hercegovini. Ovogodišnji je sajam okupio i kobasičare iz mjesta koja u svom imenu imaju Svetog Petra, a to su bili domaćini iz istarskog Svetog Petra u Šumi, Svetog Petra Orehovca kod Križevaca, te slovenskog Šempetra pri Gorici. Na njihovim su se štandovima mogli pronaći proizvodi za svačiji ukus, tako da su rijetki sa sajma otišli bez vrećice u kojoj se nije našao barem par kobasica i ponešto što dobro prija uz njih.

Dok su se u sportskoj dvorani okupili gurmani uživajući u mirisima i okusima kobasica i raznih drugih suhomesnatih proizvoda, šator na Placu okupirali su oni željni zabave. Ovaj ležerniji program započeo je izradom srednjoeuropske kobasice po uputama Davora Šišovića, koji je uz Meri Simičić Beato vodio zabavni program ovogodišnjeg sajma "S klobasicom u Europu". U ovom su, recimo projektu sudjelovali proizvođači kobasica iz Svetog Petra u Šumi, Salamijade iz Svete Nedelje, Lemeškog kulena, Kobasičijada iz Šida i Turije iz Srbije, te Kobas festa Nove zamky iz Slovačke. Njihov je zadatak bio da izrade svoju domaću kobasicu, ali da u nju, uz tradicijske sastojke i začine dodaju teran. Uz to kilogram tako pripravljene smjese trebali su dati za zajedničku, srednjoeuropsku kobasicu, koja je u jednom dugom crijevu napunjena sa svim smjesama kakvima se pune kobasice u krajevima iz kojih dolaze izrađivači.

Uvijek zanimljivo, duhovito i nadasve zabavno je svjetsko prvenstvo u tradicionalnom nadijevanju kobasica "na beku". Ove je godine, na 4. svjetskom prvenstvu tog starinskog načina nadijevanja kobasica, sudjelovalo 12 natjecateljica i natjecatelja, a nakon što je povjerenstvo na čelu s Viktorom Prencom ocijenilo vanjski izgled kobasice, napunjenost crijeva, težinu i vrijeme izrade najbolji je ukupni rezultat postigao Damir Vidaković iz Lemeša, druga je bila Renata Bedeković iz Jakuševca, aktualna najuzornija žena Hrvatske, a treće je mjesto pripalo Ljubici Franjul iz Svetog Petra u Šumi. Nakon nadijevanja kobasica "na beku", popraćeno raznim lascivnim asocijacijama, raspoloženje je dodatno podigao nastup plesačica "Wild country dancers" uduge LIV iz Buja.

Prema tradiciji zabavni program festivala "S klobasicom u Europu" zaključen je promaknućem zaslužnih kobasičara u vitezove kobasica kojima je dužnost da u svakoj prilici slave ovu namirnicu, bez obzira na koji je način pripremljena: frigana, kuhana, pečena ili sušena. Ovo ugledno društvo koje je do sada brojalo 11 članova povećano je za jednog viteza i tri dame. Čast da pred Davorom Šišovićem polože prisegu i od prvog viteza Marija Bratulića prime blagoslov i naslov, ove su godine, nakon suglasnosti viteškog stola, imale kandidatkinje, dame kobasica Ljubica Franjul iz Svetog Petra u Šumi, Renata Bedeković iz Jakuševca i Dubravka Viduč iz Samobira, te vitez kobasica Miroslav Atanacković iz Turije. Promaknućem novih vitezova kobasica zaključen je zabavni program na Placu, koji su nakon vitezova koji su se nastavili družiti uz kobasice i vino zauzeli Vigor band i Mauro Staraj, koji su publiku nakon uživanja u kobasicama i raznim kobasičarskim proizvodima uveseljavali do kasnih sati. (Mirjan RIMANIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini