BJELOGLAVI SUP

Nakon više od sto godina velike ptice vratile su se na Učku i savile gnijezdo

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Cropix)

Ilustracija (Cropix)


Bjeloglavi supovi su se nakon više od stotinu godina vratili na Učku - ne kao privremeni posjetitelji, nego kao stanovnici! Rečeno je to na predavanju koje je održano u centru za posjetitelje Parka prirode Učka. Biologinja Vesna Ahel otkrila je najnovija saznanja i rezultate višemjesečnih istraživanja i praćenja.

Bjeloglavi supovi jedna su od četiri vrste strvinara koje žive u Europi, te jedina preostala u Hrvatskoj. Od brojne populacije koja se nekada gnijezdila duž cijele jadranske obale, na 11 otoka i u Slavoniji, danas je preostalo samo oko 120 parova, koje se gnijezde na otocima Cresu, Krku, Plavniku i Prviću. Do smanjenja populacije došlo je prvenstveno zbog smanjenja prirodnog izvora hrane za supove. Iz tog razloga, Javna ustanova Park prirode Učka, 2017. godine, uspostavila je hranilište za bjeloglave supove.

Prvenstvena namjena hranilišta bila je, redovnom opskrbom hrane postići reintrodukciju vrste, odnosno, povratak gnijezdeće populacije na Učku. Od uspostave hranilišta, broj jedinki u Parku prirode Učka se povećava, a u proljeće ove godine otkriveno je gnijezdo bjeloglavog supa u južnom dijelu Parka, čime je osnovna misija hranilišta ispunjena. Učka je postala dom nove, mlade kolonije - jedine kontinentalne kolonije u Hrvatskoj.

- U ovom trenutku, kada je redovita opskrba i neometan rad hranilišta je izrazito važan za daljnji rad „restorana za supove“ i opstanak nove kolonije na Učki. Pogotovo u današnje vrijeme, u vidu sve češćih negativnih učinaka ljudskih djelatnosti na prirodu, uz klimatske promjene i pad bioraznolikosti, ovakav uspjeh i konkretan rezultat čovjekovih napora da pozitivno utječe na okoliš, dokaz su da su promjene na bolje moguće i da se trud isplati te se nadamo da će ovakvih projekata i vijesti u budućnosti biti i više - ističu iz Parka.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini