BARBINIJEVO REMEK DJELO

NAKON ŠTO SU POSLANE NA RESTAURACIJU, GUBI IM SE SVAKI TRAG: Pogledajte gdje su pronađene  čuvene rovinjske orgulje iz crkve Svete Eufemije i što se s njima događalo proteklih gotovo 30 godina

| Autor: Nina ORLOVIĆ RADIĆ
(M. MIJOŠEK)

Župnik Vilim Grbac kaže da se orgulje nalaze na restauraciji u jednoj od najpoznatijih radionica, "Francesco Zanin di Gustavo Zanin" u Udinama. "Svjesni smo da su u lošem stanju, no učinili smo sve što se moglo. Sakupili dijelove do kojih smo mogli doći i prenijeli ih u Udine", pojasnio je Grbac

  

Čuvene rovinjske orgulje iz crkve Svete Eufemije, poznate kao Barbinijeve orgulje, izgrađene davne 1754. godine, nalaze se u Italiji na restauraciji. Riječ je o senzacionalnoj vijesti jer se smatralo da su orgulje negdje zagubljene, odnosno da rovinjska župa nije u mogućnosti da ih vrati nazad nakon što su još 1990. poslane na restauraciju u Ljubljanu.

Projekt sanacije baroknih orgulja, koje su vrijedan kulturno-povijesni spomenik, bio je aktualan 90-ih godina, ali u novom mileniju gotovo da se za njih uopće nije čulo. Početak priče dogodio se 1990. godine, kad je ondašnji župnik Ivan Milovan pokrenuo njihovu obnovu. U toj akciji, a na preporuku poznatog belgijskog graditelja orgulja Patricka Collona, obnova orgulja povjerena je dvojici njegovih najboljih suradnika - Borisu Horvatu iz Ljubljane i Miri Bjelanoviću iz Beograda. Orgulje sele u Ljubljanu, a

između župnog ureda iz Rovinja i Borisa Horvata potpisuje se ugovor o njihovoj obnovi na osnovi kojeg je prva faza posla trebala biti okončana u godinu dana. 

TDR financirao obnovu 

Međutim, početkom Domovinskog rata prekidaju se veze između Horvata i Bjelanovića pa posao na orguljama godinama miruje. Rovinjski župni ured potom je putem odvjetničke kuće iz Ljubljane pokrenuo sudski spor za povrat uplaćenih avansa i originalne klavijature. Nažalost, u Ljubljani su ostali dijelovi orgulja.

Posebno značajna godina vezana za rovinjske orgulje bila je 1998., kad su ondašnji predsjednik uprave Tvornice duhana Rovinj Ante Vlahović i biskup porečko-pulski Ivan Milovan potpisali ugovor kojim se TDR obvezao financirati restauraciju orgulja. Vrijedna donacija iznosila je 200 tisuća njemačkih maraka.

Restauracija je potom povjerena Biskupskoj orguljskoj radionici u Hočama pokraj Maribora, koja se obvezala završiti posao do blagdana Svete Eufemije 2000. godine, odnosno do obilježavanja 120. obljetnice dolaska relikvija sv. Eufemije sa sarkofagom u Rovinj. Međutim, ni to se nije dogodilo. Iz Biskupijske radionice u Hočama, nakon protoka od dvije godine, koje su prošle u čekanju i pregovaranju, stigao je odgovor da ih nisu u stanju restaurirati.

Rovinjski župni ured potom je 2000. raspisao međunarodni natječaj za restauraciju na koji se jedina javila zagrebačka orguljarska radionica "Heferer". Ali i njihova se ponuda pokazala nekompletnom. Nakon toga orgulje su pale u zaborav, a njihovi dijelovi razbacani na više lokacija. Kad se već mislilo da nikad neće biti vraćene u grad - pojavila se vijest da se nalaze na restauraciji u Italiji.

 

Župnik Vilim Grbac kaže da se Barbinijeve orgulje nalaze na restauraciji u jednoj od najpoznatijih radionica, "Francesco Zanin di Gustavo Zanin" u Udinama.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum